Arsa Kooperatifi

Üyelik
3 Ara 2020
Mesajlar
1
Konum
İzmir
Sevgili arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

Yerleşim yeri içinde bir arsa var ve bu arsayı paylaştırmak için kooperatif kurmam talep edildi.Meslek hayatımda bu ilk kooperatif kuruluşum olacak. Kuruluşla ilgili bir sorunum yok, bunu becerebilirim. Lakin kooperatifi kurduktan sonra bu arsayı kooperatifin üzerine mi geçirmemiz gerekiyor , kooperatifin ortaklarından dördü arsanın hisse sahiplerinden zaten. Yani sormak istediğim kooperatifi kurduktan sonra nasıl bir yol izlemem gerekiyor? . Teşekkür ederim.
 
Sayin Kizilirmak

Kuracaginiz Kooperatif turu, Konut Kooperatifi'dir.

Konut Kooperatifleri: Bu tür kooperatifler, üyelerine konut sahibi olma imkanı sağlamak amacıyla kurulur. Üyeler, ortaklaşa arsa satın alır ve bu arsa üzerinde bireysel veya ortak konut projeleri geliştirir.


1- Evraklar genel kurul toplantı tarihinden en az 15 gün önce İl Müdürlüğüne teslim edilmeli ve bilgilerin tamamının eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

2-Bir ticaret şirketi türü olan kooperatifler vergi mükellefidirler. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda tanımlanan muafiyet ve istisnalardan yararlanmayan tüm kooperatifler tıpkı ticari işletmeler gibi KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi mükellefidirler.

3-Arazi tapusu kooperatife ait olduğu için e-devlet web tapu uygulamasında bu ortaklığınız görünmez Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu E-Devlet 'de (KOOPBIS) uygulaması üzerinden görebilirsiniz.

4-Genel Kurulca karar alınmak şartıyla, kooperatif mevcudiyetini tehlikeye düşürecek nitelikte olması halinde, ödemelerin 3 (üç) yılı aşmamak üzere geciktirilebileceği ve 5 (beş) yıl geçmekle zaman aşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.

5-Kooperatifin tescili ticaret sicilinde yapılır. Ticaret sicili, Ticaret Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulacak ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur.

6-Bu itibarla, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan Kooperatifinizin sahip olduğu hizmet binalarının kiraya verilmemek şartıyla bina vergisinden muaf tutulması, hizmet binaları dışındaki binaları ile arazilere ait emlak vergisinin ise ödenmesi gerekmektedir.

7-Yapı kooperatiflerinde yapılar tamamlandıktan sonra yapıların bulunduğu yere göre yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. Kooperatif tapu devri konutların üyelere teslimi ile gerçekleşiyor. Teslimden sonra üyeler tapularını almak için başvuruda bulunuyor.

8-Devir işlemini NOTERDEN BORÇSUZ olarak yapılması devir alan için gereklidir. Devir işleminin noterden yapılmasından sonra Kooperatif bürosunda ortaklık dilekçesi ve müracaat formu doldurulacaktır. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Kooperatif Yönetim Kurulunun onayından sonra hisse devri gerçekleştirilecektir.

Bazi notlari yazdim. Gerekirse formda sonradan tekrar yazarim
 
Üst