Arsa Vergisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan CANBOLAT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

CANBOLAT

Katkı Sunan Üye
Kurumlar vergisi mükellefin aktifinde kayıtlı arsasına ait belediyeye ödediği emlak vergisini gidere işleyebilirmiyiz?

CANBOLAT' Alıntı:
Kurumlar vergisi mükellefin aktifinde kayıtlı arsasına ait belediyeye ödediği emlak vergisini gidere işleyebilirmiyiz?

Sayın Canbolat merhaba,

Bu yapılan ödemenin gider yazılmasından daha doğal bir şey yoktur.

Kolaylıklar dilerim.

Merhaba ;

Sayın ARAS' a katılıyorum.

Konuyu pekiştirmek içinde ;

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

TARİH :12.02.2004
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.11/KVK-14
KONU : Ek Emlak Vergisinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp, yapılmayacağı Hk.

...
İLGİ: ... 01.2004 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Vergi Dairesinin ... vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketinizin aktifinde bulunan gayrimenkullerle ilgili olarak 2003 yılında ... sayılı yasanın 2. maddesi gereğince ödemiş bulunduğunuz ek emlak vergisinin 2003 yılına ilişkin mali karınızın tespitinde gider olarak düşülüp, düşülmeyeceği sorulmaktadır.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinde;

"Kurumlar Vergisi birinci maddede yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır. Safi kurum kazancının tesbitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır"

hükmü yer almış olup, bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderlerin indirileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek giderler” başlıklı 40. maddesinin 6. bendinde,

"İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların"

safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre; şirketiniz aktifinde kayıtlı bulunan gayrimenkule ilişkin 2003 yılında ... sayılı yasa gereğince ödemiş olduğunuz ek emlak vergisinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 6. bendi gereğince ve 4837 sayılı yasada aksi yönde bir hüküm bulunmadığından kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Kolay gelsin.

Sayın Aras ve Muhasebe öncelikle cevaplar ve ilginiz için teşekkürler;

Benim tereddütüm 193 sayılı gvk.'nın 40.maddesinin 6.bendinde arsa yazmadığı için oluşmuştur.
Yinede özelgede gayrimenkul diye bahsettiğinden sanırım herkes bu düşüncede olur.
Saygılarımla

Sayın Canbolat,

Bahsettiğiniz kanun maddesinde " bina " kelimesi geçmektedir. Herhalde okurken gözünüzden kaçmış olmalı.

değerli arkadaşlar ben arazi'yi ekilip biçilebilen ve her türlü ürün yetiştirilebilen gayrimenkul olarak, arsayı ise imar planı içerisinde üzerine inşaa edilebilen gayrimenkul olarak biliyordum.
Bu nedenle emlak vergisi kanununa baktım ve belediye sınırları içerisinde bulunan ve parsellenmiş olan her türlü arazinin arsa olarak sayıldığı yazmakta olduğunu gördüğümden dolayı gvk kanununda geçen arazi ibaresinin arsayıda kapsadığı böylellkle ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Cevap veren herkese teşekkür ederim.