Asgari geçim indirimi

s_yasar_86

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ocak 2009
Mesajlar
113
Konum
İSTANBUL
sigortalı olan bir kişinin 18 yaşından büyük erkek ve kız çocukları için'de asgari geçim indiriminden yararlanabilir'mi?
bu çocukları bekar aynı zamanda bu çocukların eğitim hayatına devma edip etmemeleri bu durumu nasıl etkiler?
 
Ynt: asgari geçim indirimi

İndirimin uygulamasında ?çocuk? tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade eder.
 
Ynt: Asgari geçim indirimi

evli olan bireylerin her ikiside çalışıyor çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır deniyor ben bunu kadının gelirine uygulayabilirim sanırım...
 
Ynt: Asgari geçim indirimi

Çalışan eşlerde geçim indirimi nasıl uygulanacak?

Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar eşlerin her ikisinden de vergi indirimi alacak mı? Yoksa sadece çocuklar sosyal güvenlik yönünden kimin üzerinde ise vergi indirimini sadece o eş mi alacak? Ali Osman Şengül Asgari geçim indir

Resul KURT

Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar eşlerin her ikisinden de vergi indirimi alacak mı? Yoksa sadece çocuklar sosyal güvenlik yönünden kimin üzerinde ise vergi indirimini sadece o eş mi alacak? Ali Osman Şengül

Asgari geçim indirimi uygulaması sadece gerçek usulde vergilendirilen (net ücret sözleşmesi ile çalışanlar dahil) gerçek kişilerin ücret gelirleri için yapılabilecektir. Ücretlinin medeni durumuna göre kullanılacak oranları, mükellefin kendisi için % 50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5 olarak belirlenmiştir.

Asgari Geçim indirimi uygulamasında "çocuk" tabirinin, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dáhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabirinin ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade etmiştir.

Asgari geçim indirimi uygulamasında ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanacaktır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacaktır. Boşanmış ancak nafaka ödediği bir çocuğu bulunmayan bir ücretli, bu durumda, sadece, asgari ücretin yıllık tutarının % 50"i üzerinden % 15 oranına göre hesaplanan tutarı indirim konusu yapabilecektir. Dolayısıyla, çocuklar sadece bir eşin bordrosunda geçim indiriminden yararlandırılacak, yine her ikisi de ücretli çalışan eşlerin her biri sadece kendi asgari geçim indiriminden yararlanacaktır.
 

Benzer konular

Üst