Asgari Ücretten Gösterilme ve Fazla Mesai Yatırılmaması Yüzünden Dava Açılması

Üyelik
23 Şub 2014
Mesajlar
3
Konum
İzmir
Merhabalar,

İzmir'de belediye ruhsatlı bir otelde resepsiyonist olarak çalışmaktayım. Verilen sözlerin yerine getirilmemesi,mesaide gerekli düzeltmelerin yapılmaması ve düşük maaş sebepleri yüzünden işten ayrılma kararı almış bulunmaktayım. Öncelikle koşullardan bahsetmek,ardından da sorularımı sormak istiyorum.

Mayıs 2011'de işe başladım. 2 yıl boyunca mesaim 2 hafta gece 1 hafta gündüz vardiyası şeklinde gerçekleşti;
Gece vardiyasında haftalık mesai 60 saat olup izin haftaiçi kullandırıldı.
Gündüz vardiyası ise haftalık 56 saat ve yine haftalık izin haftaiçi kullandırıldı,ayrıca gündüz vardiyasında haftada 1 gün 12 saat gece vardiyasında çalıştırıldım.
Mayıs 2013 itibari ile sabit gündüz vardiyasına geçirildim,yukarıda bahsettiğim gündüz vardiyası koşulları ile aynı koşullar geçerli.
Ramazan ve Kurban bayramlarında ise haftalık iznimiz dışında 1 gün bayram izni kullandırılıyor. Bu izinler ve yıllık izin dışında diğer tüm resmi tatillerde de çalışmaya devam ediliyor.
Maaşımın asgari ücret kısmı bankaya,gerisi ayın 21'inde elden ödeme olarak yapılıyor. Yaklaşık 3-4 ayda bir bankaya yatan para 40-50TL kadar farkediyor(fazla mesai gösteriliyor sanırım) ve aldığımız maaş farkından da kesiliyor bu para.

Sormak istediklerim ise şunlar;
bir otel olduğumuz için kesintisiz hizmet veriyoruz malumunuz,dava açmak için şahit bulmam zorunlu mudur?
Her ne kadar şahitlik yapmayı kabul etmiş olan 2 mesai arkadaşım olsa da onların da işten çıkarılmalarına yolaçmak istemiyorum.
Kamera kayıtlarımızın bir kopyasını almam kişisel bilgilerin gizli tutulması zorunluluğu yüzünden yasal olur mu bilemiyorum. Kullandığımız otel programının log kayıtları için de aynı endişe söz konusu.
Mahkeme çalışan kişilerin sayısı ve görevlerine bakarak ekstra bilgi istemeden fazla mesai oluştuğuna hükmeder mi?
Dava açma yoluna gidersem sadece şahitler ile elden para verildiğini ispat etmem mümkün müdür?
Mümkün değil ise resmi olarak kabul edilebilecek bir kanıt var mıdır? Varsa nedir?
Son olarak dava açana kadar işime devam etmeli miyim?

İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla
 
Merhaba ;

Bu başına gelenler ne yazık ki aslında Türkiye'nin gerçek yüzünü göstermektedir.Senin sorularına gelince ;
*İşyerinde personel devam takip sistemi var mı?(Varsa mahkeme sürecinde fazla mesailerin buradan alınabilir)
*Haftalık çalışma çizelgesi var mı?(Varsa kopyalarını almanı tavsiye ederim, işine yarar)
*İzin gününü işyerin ayarladığı için buradan birşey çıkmaz.Haftalık 45 saat üstü çalışma süren 1,5 ile çarpılır ya ücretli izin olarak kullandırılır(senin kabul etmen lazım), ya da ücreti saatlik ücretinin %150 fazlası şeklinde hesaplanır ve ödenir.Doğrusu budur.Resmi tatil çalışmalarında saatlik ücretinin %100 fazlası verilir.
*Elden para aldığın için elinde ödemelerinin makbuzu varmı?(Varsa çok işine yarar)
*Bu konuda şikayetçi sensin şikayette bulunduğun konular hakkında elinde sağlam kanıtlar yada şahitleri bulman gereklidir.Şikayette bulunursan bunun bir Çalışma Bakanlığı kısmı var,burada haklı çıkarsan anlaşamazsan mahkeme sürecin var.(Burada geçecek zaman ve mahkeme masraflarını göz önüne al)
 
Sayın Extremetr,

Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum. Maalesef mesaimi takip için şahitler dışında kullanabileceğim bir kayıt yok. Çalışma Bakanlığı'na başvurmak ilk adım olarak gözüküyor. Tekrar teşekkürler.

Saygılarımla
 
Üst