Askerlik Dolayısı İle İşten Çıkış Hk

Merhaba Arkadaşlar ;

Bir firmada 18 ay çalıştım askerlik dolayısı ile işten ayrıldım ve tazminatımı aldım sorum şu şekilde olacak askerden geldiğimde firma beni tekrar işe almak zorundamı ? araştırmalarımda alabilir diye okudum ancak ben tazminatımı aldığım için başlatmayabilir mi ve 5 ay oldu ben firmanın İK Bölümüne başvurdum ancak halen ses çıkmadı işe geri almadığında herhangi bir yaptırım tazminat talep edebilirmiyim ? eğer var ise nasıl bir başvuru veya süreç izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim ..

İyi akşamlar.

İşverenin sizin özelliklerinizde bir çalışana ihtiyacı olduğunda, önceliği size tanımak zorunda işe alım için, ama işverenin sizden faydalanabileceği bir konumda personel ihtiyacı yoksa, sizi işe almak zorunluluğu yok.

İşverenin sizi davet etmeden başka birini işe aldığını tesbit ve ıspat edebilirseniz, yanlış hatırlamıyorsam 3 aylık ücret tutarında tazminat alabilme ihtimaliniz var.

ama kişi tazminatını alarak işten ayrılmış.
eğer tazminatını almadan işten ayrıldıysa , askerlik bitimi işe hemen devam edebilirdi.
tazminatını alarak ayrıldığından işe başlatma zorunlulukları yoktur diye biliyorum.

Eğer tazminatını almadan işten ayrıldıysa , askerlik bitimi işe hemen devam edebilirdi.
Tazminatını alarak ayrıldığından işe başlatma zorunlulukları yoktur diye biliyorum.

katılıyorum.

Belki eski elemanı olduğu için vefa dan sebep alır belki. Ama kesinlikle almadı diye 3 aylık bir tazminat ödemesi yapar diye bir şey olduğunu bende düşünmüyorum.

eğer tazminatını almadan işten ayrıldıysa , askerlik bitimi işe hemen devam edebilirdi.
tazminatını alarak ayrıldığından işe başlatma zorunlulukları yoktur diye biliyorum.

katılıyorum.

Belki eski elemanı olduğu için vefa dan sebep alır belki. Ama kesinlikle almadı diye 3 aylık bir tazminat ödemesi yapar diye bir şey olduğunu bende düşünmüyorum.
4857 sayılı iş kanunun 31.maddesini incelemenizi öneriyorum.
Madde tam olarak bu durumu açıklamakta olup, kıdem tazminatı şartından bahsetmemektedir.

MADDE 31. - Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır.
İşçinin bu haktan faydalanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması şarttır. Bir yıldan çok çalışmaya karşılık her fazla yıl için, ayrıca iki gün eklenir. Şu kadar ki bu sürenin tamamı doksan günü geçemez.
İş sözleşmesinin feshedilmiş sayılabilmesi için beklenilmesi gereken süre içinde işçinin ücreti işlemez. Ancak özel kanunların bu husustaki hükümleri saklıdır. Bu süre içinde iş sözleşmesinin Kanundan doğan başka bir sebebe dayanılarak işveren veya işçi tarafından feshedildiği öteki tarafa bildirilmiş olsa bile, fesih için Kanunun gösterdiği süre bu sürenin bitiminden sonra işlemeye başlar. Ancak iş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmış ve sözleşme yukarıda yazılı süre içinde kendiliğinden sona eriyorsa bu madde hükümleri uygulanmaz.
Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.

haklısınız Sn. Keremcem...bilgi için teşekkürler...

Arkadaşlar teşekkür ederim cevaplarınız için nasıl bir başvuruda bulunabilirim acaba bu konu hakkında bilgisizim hani üstün körü de o şirketin İK Bölümüne başvuru yapmak istemiyorum . nasıl bir dilekçe yazabilirim ?

merhaba arkadaşlar benim bir sorum olucaktı ben işyerine aşşadaki gibi bir dilekçe verdim askerlik için bana olna butun haklarımı verırlermı askere 4 kasımda gıdıcem busureyı göz önünde tutup vermememezlik yapıp yada herhangı bı sebepten dolayı vermemezlık yaparlarmı ve benım 2 tane tutanagım var onları gosterip vermeme gibi bi hakları varmı lutfen yardımcı olurmusunuz bu konularda hıc bır bılgım yok şimdiden teşekkür ederim....

.....tarihinden itibaren kurumunuzda çalışmaktayım 04 11 2013 tarihinde askere gideceğimden 4857 sayılı iş kanunun geçici 6.madde ile 1475 saylı iş kanunun kıdem ve ihbar tazminatıyla ilgili yürürlükteki 14.maddesine dayanarak askerlik nedeniyle 20.10.2013 tarihinden itibaren gecerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum. gerekli işlemlerin yapılmnası ve kıdem ve ihbar tazminatımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım. saygılar.

yazdım umarım yanlıs bısey yapmamısımdır bi yardımcı olurmusunuz teşekkurler

peki sevktarı yazan bir belge verdiler ben onuda verdim yetmezmı veya işten ayrılıp sülüsü sonra getirsem olurmu ki ???

peki sevktarı yazan bir belge verdiler ben onuda verdim yetmezmı veya işten ayrılıp sülüsü sonra getirsem olurmu ki ???

Yukarıda arkadaşların yazdığı gibi 3 maaş tutarındaki tazminatı talep edin..Kıdem tazmınatı alıp almamanız askerlik dönüşü için işe giriş için gerek ve yeter şart değildir.

Saygılarımla

Son düzenleme: