fonradar

Askerlik Tehir Yönetmeliği Yenilenmiş

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/10/20091017-3.htm' Alıntı:
Staj, Aday Memurluk, Dil Öğrenimi, Yüksek Lisans, İhtisas (Tıpta Uzmanlık), Sanatta Yeterlik, Doktora Eğitimi ve Sözleşmeli/Dış Kaynaktan Temin Edilecek

Muvazzaf Subay/Astsubay Aday Adaylarının Sevk Tehiri İşlemleri

Sevk tehiri esasları ve süreleri

MADDE 12 ? (1) Devlet veya kendi hesaplarına, yurt içinde veya yurt dışında staj, aday memurluk, dil öğrenimi, yüksek lisans, ihtisas (tıpta uzmanlık), sanatta yeterlik, doktora eğitimi ve sözleşmeli/dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubay aday adaylarının sevkleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, aşağıdaki bentlerde belirtilen süreler kadar tehir edilebilir:

a) Herhangi bir kamu kurumuna aday memur olarak atanacağını belgelendirenlerin askerlik hizmetine sevkleri, bir celp dönemi tehir edilebilir. Staj veya aday memur olarak görev yapanların sevkleri ise, bağlı bulundukları kurumlarının kanun ve yönetmeliklerine göre, Millî Savunma Bakanlığınca tespit edilecek süreler kadar tehir edilebilir.

b) Staj yapan yükümlülerin sevk tehirleri, yeterlik sınavına girebilmelerine imkân tanımak maksadıyla, staj eğitimleri nedeniyle yapılan azami sevk tehiri süresi bitimine göre, tabi oldukları celp döneminden bir sonraki celp dönemine kadar uzatılabilir.

c) Yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik ve orta öğretim alan öğretmenliği eğitimi yapanların sevkleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirlenen azami süreler kadar tehir edilebilir. Lisansüstü eğitime kayıt hakkını kazandığını belgeleyenlerin askerlik hizmetine sevkleri, bir celp dönemi tehir edilebilir.

ç) Yurt içi veya yurt dışında lisansüstü öğrenim için bilimsel hazırlık veya yabancı dil eğitimi alması ilgili üniversite yönetmeliğinde zorunlu olan yükümlülerin sevkleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirtilen süreler kadar tehir edilebilir. Bir lisansüstü eğitim amacına yönelik olmayan, tamamen yükümlünün kendi isteğine bağlı olarak yurt içinde veya yurt dışında yapılan özel dil eğitimlerinden dolayı, sevk tehiri işlemi yapılmaz.

d) Tıpta uzmanlık sınavını (TUS) kazanan yükümlülerin sevkleri, ihtisas eğitimlerine başlayabilmeleri için altı ay; ihtisas eğitimine başlayanların ise, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde anadallara göre belirlenen azami ihtisas süreleri kadar tehir edilebilir.

e) İhtisas eğitimini tamamlayan tıp doktorlarından; yan dal uzmanlık sınavını (YUS) kazanan yükümlülerin sevkleri, yan dal uzmanlık eğitimlerine başlayabilmeleri için iki celp dönemi, bu eğitime başlayanların ise Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirlenen azami yan dal uzmanlık süreleri kadar tehir edilebilir.

f) Askerlik hizmetini yapmamış yükümlülerden, sözleşmeli subay/astsubay veya dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubaylığı kazananlar ile temel eğitime tabi tutulanların askere sevkleri, naspedilecekleri tarihe kadar tehir edilebilir.

(2) Sözleşmeli veya dış kaynaktan temin edilen muvazzaf subay/astsubaylığa naspedilenlerin nasıp tarihleri, ilgili birlik komutanlıkları tarafından, yükümlülerin kayıtlı oldukları askerlik şubelerine bildirilir.

(3) Lisansüstü eğitimini tamamlayarak mezun olanlardan, aynı veya daha aşağı seviyede ikinci kez lisansüstü eğitim yapanların sevk tehiri işlemi yapılmaz.

(4) Dört yıldan fazla öğrenim süreli yükseköğretim kurumu mezunlarının aldıkları eğitim yüksek lisans seviyesinde olduğundan, bu yükümlüler hakkında yüksek lisans eğitimlerinden dolayı sevk tehiri teklifinde bulunulmaz. Bulunulsa dahi, sevk tehirleri yapılmaz.

(5) Staj nedeniyle sevk tehiri teklif edilen personel, staj yapılmasının zorunlu olduğu bir meslek grubuna mensup olmalıdır. Ancak; avukat, serbest muhasebeci mali müşavir gibi özel kanunları gereğince, o mesleği icra edebilmesi için mesleki staj yapması zorunlu olanlarda devlet memuru olma şartı aranmaz.

(6) Kayıtları dondurulan, izinli sayılan veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin sevk tehiri işlemleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır:

a) Azami eğitim süreleri kadar sevk tehirleri yapılan yükümlülerin sevk tehirli oldukları süreler içerisinde, kayıtları dondurulduğundan, izinli sayıldığından veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası aldıklarından lisansüstü öğrenimlerini belirlenen azami süreler içerisinde bitiremeyenler veya bitiremeyecekleri anlaşılanlar hakkında sevk tehirlerinin uzatılması teklif edilenlerin; kayıtlarının dondurulduğu, izinli sayıldığı veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırıldığı süre kadar sevk tehirleri uzatılabilir.

b) Kaydı dondurulan, izinli sayılan veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan yükümlülerin bu durumları, öğrenim gördüğü kurum tarafından sevk tehiri işlem makamına bildirilmez. Bildirilse bile, bu durumdakilerin sevk tehiri iptal edilmez. Ancak, bunlardan askerlik hizmetine sevklerini istediklerinden dolayı kaydının dondurulduğu, izinli sayıldığı bildirilerek sevk tehirlerinin iptali istenenlerin, sevk tehirleri iptal edilir.

c) Kaydının dondurulduğu, izinli sayıldığı veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası aldığı bildirildiğinden sevk tehirleri iptal edilen ve bu nedenle bakaya durumunda olan yükümlülerin, kayıtlarının dondurulduğu, izinli sayıldığı veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası aldığı tarih ile tekrar öğrenime başladığı tarih arasındaki celp dönemlerinden bakaya kalanlardan sevk tehiri teklifi gelenler hakkında, bu aradaki celp dönemleri için bakaya işlemi yapılmayacağı gibi, söz konusu celp dönemleri için bakaya kalma sebebiyle işlem yapılsa, bakaya kalma suçundan kovuşturma devam etse veya kovuşturma sonucunda mahkumiyet kararı verilse bile, bu durum dikkate alınmadan askere sevkleri tehir edilir.

Sevk tehiri teklif makamları

MADDE 13 ? (1) Devlet veya kendi hesaplarına, yurt içinde veya yurt dışında staj, aday memurluk, dil öğrenimi, yüksek lisans, ihtisas (tıpta uzmanlık), sanatta yeterlik, doktora eğitimi ve sözleşmeli/dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubay aday adayları hakkında, sevk tehiri teklifini yapmaya yetkili makamlar aşağıdaki bentlerde açıklanmıştır:

a) İhtisas ve yan dal uzmanlık eğitimine başlayanlar için, bağlı bulundukları bakanlığın müsteşarları veya müsteşar yardımcıları; üniversitelerin ise rektörleri, fakülte dekanları veya enstitü müdürleri,

b) Yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü öğrenim görenler için, bağlı bulundukları üniversitelerin rektörleri, fakülte dekanları veya enstitü müdürleri,

c) Yurt dışında devlet veya kendi hesabına lisansüstü öğrenim görenler için, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü,

ç) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde lisansüstü öğrenim görenler için, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Konsolosluğu,

d) Herhangi bir kamu kurumu adına yurt dışında lisansüstü öğrenim görenler için, bağlı bulundukları bakanlığın müsteşarları veya müsteşar yardımcıları ile herhangi bir bakanlığa bağlı olmayan kamu kurumlarının en üst düzeydeki kurum amirleri,

e) Yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü öğrenime başlayabilmek için, belli süre dil veya bilimsel hazırlık öğrenimi görmek zorunda olanlar için, bağlı bulundukları üniversitelerin rektörleri ile fakülte dekanları veya enstitü müdürleri, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü, bağlı bulundukları bakanlığın müsteşarları veya müsteşar yardımcıları, herhangi bir bakanlığa bağlı olmayan kamu kurumlarının en üst düzeydeki kurum amirleri,

f) Herhangi bir mesleğin icrası için staj yapma zorunluluğunda olanlar ile aday memurlardan;

1) Bakanlık veya bağlı kuruluşlarında görevli olanlar için, müsteşar veya müsteşar yardımcıları,

2) Herhangi bir bakanlığa bağlı olmayan kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanlar için, en üst düzeydeki kurum amirleri,

3) Avukatlık stajı yapanlar için, yükümlünün kayıtlı bulunduğu baro başkanları,

4) Serbest muhasebe mali müşavirlik stajı yapanlar için, yükümlünün kayıtlı bulunduğu oda başkanları,

5) Polis meslek memurluğu eğitimi yapanlar için, ilgili polis meslek eğitim merkezi müdürü,

6) Sözleşmeli subay/astsubay veya dış kaynaktan temin edilecek muvazzaf subay/astsubaylığı kazananlar veya temel eğitime tabi tutulanlar için, ilgili Kuvvet Komutanlığı/Jandarma Genel Komutanlığı/Sahil Güvenlik Komutanlığı.

(2) Herhangi bir kamu kurumuna aday memur olarak atanma hakkını veya lisansüstü eğitime kayıt hakkını kazanan yükümlüler bizzat, bu durumlarını kanıtlayıcı belgelerini ekleyerek bir dönem sevk tehiri taleplerini belirten dilekçeyle en yakın askerlik şubesine müracaat ederler. Sevk tehiri hakkı olan yükümlülerin askere sevkleri bir celp dönemi tehir edilerek, kendilerine askerlik durum belgesi verilir.
 

Benzer konular

Üst