fonradar

Asmmo Deneme Sınavı Soruları

arkadaşlar maliyet muhasebesi cevap anahtarı yükledim.. umarım doğrudur.. saygılarımla..

[email protected] da ... kolay gelsin..

matematikselde denklemi yanlış kurmuşsun , Fifo cevap da yanlış. bende yükledim bakarsınız cevaplar doğru. Formüllerde kurdum belki yardımı olur konuyu kavramak açısından herkese başarılar arkadaşlar.
 
Son düzenleme:
bu ne panik ! .. bence dalga geçmişler .. bu kadar kolay olamaz :) ( maliyet muhasebesi için diyorum !!! )

matematikselde denklemi yanlış kurmuşsun , Fifo cevap da yanlış. bende yükledim bakarsınız cevaplar doğru. Formüllerde kurdum belki yardımı olur konuyu kavramak açısından herkese başarılar arkadaşlar.

Bu arada verdiğin cevaplarla bu komisyon gidiş yöntemine bakmaz sıfır verir bırakır. Naçizane tavsiyem hepimiz aynı yoldayız kendine güven güzel duygu ama bazen bedeli ağır oluyor 7/6 yaptım maliyetten kaldım bilmediğimden değil kendine fazla güven zaman ayırmamadan. Tekrar saygılarımla başarılar.
 
Son düzenleme:
geçenler çoğunlukta ondandır. bende geçtim geçen dönem

Denetim büyük muamma hatta sözellerin hepsi için geçerli. Eğer bu ankara üni. Yeterlilik içinde komisyonda yer alan hocaları varsa bu sınav zor geçer. Denetimde önce kendi bildiğimiz müfredata hakim olun. Kgk gelebilir , gelmeyede bilir. Tebliğlere çalışmaya vakit ve sabrınız varsa okuyun derim ama hepimiz insanız bir yerde takatimiz bitiyor kalsaydımda denetimden tebliğ çalışmazdım sanırım takatim yok çünkü. Risk ama müfredata hakimseniz tebliğlere uyarlayın gitsin.
 
matematikselde denklemi yanlış kurmuşsun , Fifo cevap da yanlış. bende yükledim bakarsınız cevaplar doğru. Formüllerde kurdum belki yardımı olur konuyu kavramak açısından herkese başarılar arkadaşlar.

Bu arada verdiğin cevaplarla bu komisyon gidiş yöntemine bakmaz sıfır verir bırakır. Naçizane tavsiyem hepimiz aynı yoldayız kendine güven güzel duygu ama bazen bedeli ağır oluyor 7/6 yaptım maliyetten kaldım bilmediğimden değil kendine fazla güven zaman ayırmamadan. Tekrar saygılarımla başarılar.

öncelikle gösterdiğiniz ilgi ve alaka için teşekkür ederim , amacım asla ukalalık yapmak falan değil.. farkındaysanız umarım doğrudur diye belirttim.. atmasaydım da sizin on bakıp bana bu yorumu yazamazdınız ve tekrar inceleme fırsatım olmazdı.

1 yıldır bu sitede yim elimden geldiğince yardım da bulunmak istiyorum.. benimde tek dersim maliyet muhasebesi ve geçen sınavda tek maliyetten girip elim boş döndü verdiğim yorumda sadece espiri yaptım.

hayatımda dershanede dahil olmak üzere ilk defa kursa maliyet muhasebesinden gidiyorum ciddiyetle çalışıyorum .. hocanın gösterdiği tatktikle cevap vermeye çalıştım.. sizin cevabın hatta çıktısını aldım. kontrol edip hatam varsa düzelteceğim.. siteye göndermeseydim cevabı yanlış varsa devam edecekti..

ilginiz ve alakanız için tekrar teşekkür edrim , güven demişsiniz ya vet o herzaman vardı bende ama inanın bu sınavla beraber uçtu gitti :)

emeğinize sağlık .. saygılar...
 
Sevgili netlook dediğim gibi hepimiz aynı yoldayız hepimiz emek sarfettik. Sadece panik yapmayın çok basit sorular diyip yanlış yapınca bilmediğinden değil ama aylarca çalışmanın verdiği güven hata yaptırmış olabilir buna istinaden dedim güven güzel ama bedeli ağır oluyor. Şimdi bizim 2*2 yi bile tekrar çarpıp yazmamız lazım. Sınav anında yapılan hatanın telafisi olmuyor.
Mesela 2.soru için dağtım anahtarı çizmen doğru yaptıracaktı. Denklemi direkt okuyup denklem kurmak yerine sağlama yapmak faydalı olur.
Birde cevap kağıdına baktım 3.aşamaya kadar ne yapmak istediğini anladım ama 4. Aşamada tamamlanan ve dbym maliyetini tek kalemde o rakamlarla çözemedim sonuçta doğru olmayınca gidişede puan vermiyorlarsa bende puan vermezdim. Sanırım bizlerin en büyük sorunu bu birşeyler yapıyoruz ama okuyana ne yaptığımızı gösteremiyoruz. Mesela istenenlerde tamamlanan ve dsym maliyetini hesaplayın diyor. Bunu son aşamada mutlaka toplayarak göster okuyan ne yaptığını anlasın benim cevap kağıdına baktıysan yaptığım her işlemi belirttim neyi neye böldüğünü vs göstermekte fayda var. Tl ve brim adet vs yazmayı atlama 20 puan acımadan kırıyorlar. Tane tane tek tek belirt sonuç olumlu olacaktır. Maliyetin en pis yanı bu ufacık bir detay rezilde ediyor vezirde. Bu sefer verelim bitsin yeter.
 
sana sonuna kadar katılıyorum sevgili dostum ... aynen tek tek inceledim cevap anahtarını :) ..bende riske atamam ...

sana özel msj ile sorudaki püf noktayı sordum .. yardımcı olursanız sevinirim safhada .. aslında cevabım doğru ama dbmm maliyeti neden fifota toplam maliyete ekleniyor.. mantığım almadı ...
 
SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI
MALİYET MUHASEBESİ DENEME SINAVI
bilge deneme sınavı

SORU “XYZ” Üretim İşletmesi’nin 2012 Aralık dönemine ait bilgileri aşağıdaki gibidir:

Dönem başı mamul stokları maliyeti 50.000
Dönem sonu mamul stokları maliyeti 30.000
Dönem başı DİMM stoklar maliyeti 15.000
Direkt ilk madde ve malzeme alımı 150.000
Direkt işçilik gideri 100.000
Genel üretim gideri
200.000
Finansman gideri 60.000
Dönem sonu DİMM stok maliyeti 50.000
Genel yönetim giderleri 90.000
Pazarlama satış ve dağıtım giderleri 20.000
Dönem başı yarı mamul stok maliyeti 40.000
Dönem sonu yarı mamul stok maliyeti 35.000
Yurt içi satışlar 800.000
Satıştan iadeler 30.000
Satış iskontoları 20.000

İSTENİLENLER:
a) İşletmeye ait “satışların maliyeti tablosunu” düzenleyiniz.
b) İşletmenin gelir tablosunu, faaliyet karı/zararı bölümüne kadar düzenleyiniz.
c) Dönem içinde 2.000 adet mamul üretildiğine göre toplam ve birim maliyetleri hesaplayınız.

ÇÖZÜM:

SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU

Dönem başı DİMM stoklar maliyeti 15.000
Direkt ilk madde ve malzeme alımı 150.000

Kullanılabilir hammadde 165.000
Dönem sonu DİMM stok maliyeti (-) (50.000)

Kullanılan hammadde 115.000
Direkt işçilik gideri 100.000
Genel üretim gideri 200.000

Toplam üretim maliyeti 415.000
Dönem başı yarı mamul stok maliyeti 40.000
Dönem sonu yarı mamul stok maliyeti (-) (35.000)

Tamamlanan (Üretilen) Mamul Maliyeti 420.000
Dönem başı mamul stokları maliyeti 50.000
Dönem sonu mamul stokları maliyeti (-) (30.000)


I. Satılan Mamul Maliyeti 440.000
II. Satılan Ticari Mallar Maliyeti -
III. Satılan Hizmet Maliyeti -

Satışların Maliyeti 440.000

 Tamamlanan (Üretilen) Mamul Maliyeti 420.000 TL
 Birim Maliyet : 420.000 TL / 2.000 adet = 210 TL/adet
 
Kimse niye denetimden hiç bahsetmiyor anlamış değilim

SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI
MUHASEBE DENETİMİ DENEME SINAVI
SORULAR
BİLGE EĞİTİM KURUMLARI
1. Muhasebe Tahmini ve Yönetimin Nokta Tahmini kavramlarını tanımlayarak muhasebe tahminlerinin gerekebileceği durumlara ilişkin örnek veriniz.

2. Hangi durumlarda Gerçeğe uygun değere ilişkin muhasebe tahminlerinin gerekebileceğini yazınız.

3. Bağımsız denetimde önemlilik düzeyini ve denetim riski ile arasındaki ilişkiyi anlatınız.

4. Bağımsız Denetimin Yürütülmesi Sırasında Belirlenen Yanlışlıklar Nelerden Kaynaklanabilir Yazınız.

CEVAPLAR

Cevap 1. Muhasebe tahmini: Kesin ölçüm yöntemlerinin olmaması durumunda parasal bir tutarın yaklaşık olarak tahmin edilmesidir.

Yönetimin nokta tahmini: Bir muhasebe tahmini olarak finansal tablolardaki açıklama veya kayıtlar için yönetim tarafından seçilen tutardır.

Gerçeğe uygun değere ilişkin muhasebe tahminleri dışında, muhasebe tahminlerinin gerekebileceği durumlara ilişkin örnekler aşağıda sıralanmıştır:

- Şüpheli alacak karşılığı.
- Stok değer düşüklüğü.
- Garanti yükümlülükleri.
- Amortisman yöntemi veya varlığın faydalı ömrü.
- Geri kazanılabilirliğiyle ilgili belirsizlik olması durumunda yatırımın defter değeri üzerinden ayrılan karşılık.
- Uzun vadeli sözleşmelerin sonuçları.
- Hukuki anlaşmazlıklarla ilgili varılan uzlaşmalardan ve yargı kararlarından doğan tazminatlar.

Cevap 2. Gerçeğe uygun değere ilişkin muhasebe tahminlerinin gerekebileceği durumlara ilişkin örnekler aşağıda sıralanmıştır:

- Aktif ve serbest bir piyasada işlem görmeyen karmaşık finansal araçlar.
- Hisse bazlı ödemeler.
- Elden çıkarılacak gayrimenkul veya teçhizat.
- Şerefiye ve maddi olmayan duran varlıklar dâhil bir işletme birleşmesinde edinilen belirli varlık veya yükümlülükler.
- Farklı iş kollarındaki fabrika tesislerinin parasal olmayan değişimi gibi, parasal bir bedel söz konusu olmaksızın bağımsız taraflar arasında yapılan varlık veya yükümlülük değişimi içeren işlemler.

Cevap 3. Önemlilik Düzeyi: Mali tablolarda yer alan hata ve düzensizliklerin karar vericilerin kararını etkileme düzeyidir.

Denetçiler öncelikle başlangıç önemlilik düzeyini belirlerler. Belirlenirken en önemli unsur denetçilerin tecrübeleri yani mesleki yargılarıdır. Tecrübelerinin yanı sıra şirketin cirosuna, aktif büyüklüğüne, kapasitesine veya ilişkili olduğu taraflara bakılır. Önemlilik düzeyi Finansal Tabloların bütünü için belirlenebileceği gibi bir hesap kalemi veya işlem içinde belirlenebilir. İncelemeler sonucunda bulunan toplam hata önemlilik düzeyinin üzerinde ise öncelikle yönetimden düzeltme talep edilir. Şayet düzeltilmezse şartlı veya olumsuz görüş verilir. Toplam hata önemlilik düzeyinin altındaysa denetçiler çalışmalarına devam ederler.

Önemlilik düzeyi ile denetim riski arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Önemlilik düzeyi arttıkça denetim riski azalır. Önemlilik düzeyi azaldıkça denetim riski artar. Önemlilik düzeyi düşük belirlendiği zaman denetçilerin hata yapabilme toleransı azalır. Gözlerinden kaçırdıkları en ufak hata önemli olur. Denetimin örneklemler yoluyla yapılıyor olmasından dolayı, gözlerinden kaçıracakları en ufak hata karar vericilerin kararlarını etkileyecektir. Önemlilik düzeyi yüksek tutulduğu takdirde denetçilerin gözlerinden kaçıracakları hatalar mali tabloların bütünün etkileyecek büyüklükte olmayacaktır ve örneklem yoluyla tespit edemedikleri bazı işlemler olsa da risk düşük olacaktır.

Cevap 4. -Finansal Tabloların hazırlanmasındaki bilgilerin Toplanmasından

-Tutar veya açıklama eksikliğinden
-Yanlış bir muhasebe tahmininden
-Yönetimin makul bulunmayan Tahminlerle ilgili muhakemelerinden veya uygun bulunmayan muhasebe politikalarından kaynaklanabilir.
 
SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI
MUHASEBECİLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEK HUKUKU DENEME SINAVI
BİLGE DENEME SINAV SORULARI
SORULAR

1. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ve ücretlerin esasları hakkındaki Yönetmeliğe göre;
Meslek mensuplarının hizmeti karşılığı olan ücretlerin tespiti ve yürürlüğü hakkında kısaca bilgi veriniz.

2. 3568 Sayılı meslek yasamız çalışma usul ve esasları yönetmeliğinde düzenlenmiş bulunan;
<Meslekle ve Meslek Onuru ile Bağdaşmayan Haller> nelerdir? Sadece başlıklar halinde kısaca bilgi veriniz.

3. SMMM ve YMM’lerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkelere yönelik çok sayıda oluşabilen tehditlerin sınıflandırılmış adlarını başlıklar halinde kısaca yazınız.

4. SMMM ve YMM odaları üye aidatları ve birlik payı tespiti yönetmelik hükümlerine göre maktu ve nispi aidatların tanımını yaparak oda giriş aidatının, yıllık aidatın ve nispi aidatın ödeme zamanını açıklayınız.

5. 3568 sayılı yasamızda sayılan disiplin cezaları; meslek mensuplarının hangi hal ve hareketlerinde verilir kısaca yazınız.

CEVAPLAR

1. Meslek mensuplarının hizmeti karşılığı olan ücretlerin asgari miktarları her yıl asgari ücret tarifesine göre belirlenmektedir.
Bu tarife her yıl her odanın yönetim kurulunca Eylül ayında, takip eden yılın Ocak ayından geçerli olmak üzere hazırlanarak, Ekim ayının sonuna kadar Birlik Yönetimine gönderilir.

Tarifedeki ücretler tespit edilirken, eleman/saat esasına göre hizmetlerin maliyeti, o bölgedeki genel ücret düzeyi ve yaşama standardı göz önünde tutulur. Tarifelerde genel ilke olarak yüzde oranı biçiminde ücret belirlenemez. Ancak hizmetin özelliğine göre tarifelerdeki ücreti işin yüzdesi olarak belirlenir.

Birlik Yönetim Kurulu Odalardan gelen teklifleri de dikkate almak suretiyle uygulanacak tarifeyi Kasım ayının sonuna kadar belirler ve Kasım ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı’na gönderir. Maliye Bakanlığı Birlikten gelen bu tarifeyi aynen veya gerekli değişikliklerle tasdik eder. Maliye Bakanlığı’nca tasdik edilen tarife, en geç Aralık ayının 20 sine kadar resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer. Bu tarifenin altında iş kabulü yasak olup, aksi hareketler disiplin suçunu oluşturur. Tarifenin üstünde iş kabulü ise serbesttir.

2.
a. Yanında çalıştırdığı kişilere uygunsuz davranışlarda bulunmak
b. Aşırı içki ve kumar düşkünlüğü ile tanınmak
c. İlgili mevzuat gereğince meslektaşlarına, müşterilerine ve kanunlara göre bilgi vermek zorunda olduğu kişi ve kuruluşlara bilgi vermemek veya kasten yanıltıcı bilgi vermek.
d. Kanunlara göre yapılması yasak olan işlerden herhangi birini yapmak.
e. Mesleki etik ve mesleki bağımsızlık kurallarını ihlal etmek
3.
a. Kişisel çıkar tehditleri,
b. Yeniden Değerlendirme tehditleri,
c. Taraf tutma tehditleri,
d. Yakınlık tehditleri,
e. Yıldırma amaçlı tehditler

4. Maktu Aidat: Odaya kayıtlı her meslek mensubunun ödemek zorunda olduğu aidattır. Nispi Aidat: Çalışanlar listesine kayıtlı olan meslek mensuplarından alınan aidattır.
a. Odaya Giriş Aidatı: Odaya kayıt için müracaata,
b. Maktu Yıllık Aidat: Her yılın ocak ayı içinde,
c. Nispi Aidat: Her yıl mayıs ve ekim aylarında,
d. Diğer Nispi Ödentiler: Odaca sağlanan menfaatlerin neticelenmesini izleyen bir ay içinde,
e. Diğer Maktu Ödentiler: Meslek mensuplarının talepte bulundukları hizmetlerden yararlanmadan önce

5.
a. Mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunduklarında
b. Görevlerini yapmadıklarında ya da kusurlu olarak yaptıklarında
c. Görevlerin getirdiği güven sarsıcı fiil ve hareketlerde bulunduklarında
 
SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI
VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMALARI DENEME SINAVI
BİLGE EĞİTİM KURUMLARI
SORULAR

1.5520 Sayılı K.V.K.’ya göre örtüşü sermayeyi tanımlayınız. Örtülü sermayede ilişkili kişi ve örtülü sermaye sayılmayan borçlanmaları yazınız.
2. Yurt içinde kesilen vergilerin mahsubu hükümlerini yazınız.
3. V.U.K.’a göre cezalarda indirim hükmünü açıklayınız.
4. K.D.V.’ye göre istisnadan vazgeçme hükmünü yazınız.

CEVAPLAR
1. Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları borçların, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılır.
Ortakla ilişkili kişi;1-Ortağın, doğrudan veya dolaylı olarak en az % 10 oranında ortağı olduğu kurumu, 2-En az %10 oranında oy veya kâr payı hakkına sahip olduğu bir kurumu,ya da,3-Doğrudan veya dolaylı olarak, ortağın veya ortakla ilişkili bu kurumun sermayesinin, oy veya kâr payı hakkına sahip hisselerinin en az % 10'unu elinde bulunduran bir gerçek kişi veya kurumu ifade etmektedir. Örtülü Sermaye Sayılmayan Borçlar:1-Kurumun ortak veya ilişkili kişilerin sağladığı gayri nakdi teminatlat karşılığı üçüncü kişilerden yapılan borçlanmalar.2-Kurumların,ortaklarının veya ortakla ilişkili kişilerin banka ve finans kurumlarından yada sermaye piyasalarından temin ederek aynı şartlarla kısmen veya tamamen kullandırdığı borçlar.3-Bankacılık kanununa göre faaliyette bulunan bankalar tarafından yapılan borçlanmalar.

2.
1-Beyannamede gösterine kazançlardan bu kanuna göre kaynağından kesilmiş olan vergiler beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilir.
2-Bu kanuna göre vergi kesintisi yapılan kurum kazancından kar payı alan kurumlar aldıkları kar payının içerdiği kesintiyi mahsup edebilirler.
3-Kontrol edilebilir yabancı kurumlara yapılan ödemeler üzerinden bu kanuna göre kesilen vergiler,bu şirketin Türkiye’de ki beyannameye dahil edilen kurum kazancı üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisinden mahsup edilebilir.
4-Geçici vergilendirme dönemi içinde elde edilen gelirler üzerinden kesinti yolu ile ödenen vergilerin bulunması halinde bu vergiler,o dönem için hesaplanan geçici vergi tutarında mahsup edilebilir.
5-Mahsup edilecek vergiler beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden fazla olduğu taktirde bu durum vergi dairesince mükellefe yazı ile bildirilir.Arada ki fark mükellefin söz konusu yazıyı tebliğ aldığı tarihten itibaren bir yıl içinde yazılı başvurması halinde kendisine iade olunur.Aksi taktirde bu farktan doğan alacağı düşer.
6-Maliye bakanlığı iadeyi nakden veya mahsuben yaptırmaya,inceleme raporuna,YMM raporuna veya teminata bağlamaya ve iade için aranacak belgeleri belirlemeye yetkilidir.
7-Mahsuben iade işlemi aranan tüm belgelerin tamamlanması şartıyla yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibari ile yapılır.

3. İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden arta kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse:
1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri,
2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarının üçte biri,
İndirilir.
Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıdaki yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz.
Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır.

4. Vergiden istisna edilmiş işlemleri yapanlar, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, belirtecekleri işlem türleri için vergiye tâbi tutulmalarını talep edebilirler. Bu talebin dilekçede belirtilen ve dilekçe tarihinden sonra ifa edilen işlemlerin tamamını kapsaması şarttır. Şu kadar ki, mükellefiyetin devam etmekte olan işlemlere şümulü yoktur.İstisnadan vazgeçeceklerin talepleri üzerine, vergi dairesince, vergi mükellefiyetleri talep tarihinden itibaren tesis olunur. Bu şekilde mükellef olanlar üç yıl geçmedikçe mükellefiyetten çıkamazlar. Mükellefler üç yıllık sürenin bitiminden önce mükellefiyetten çıkma talebinde bulunmadıkları takdirde mükellefiyet yeniden üç yıl süre ile uzatılmış sayılır.
 
Arkadaşlar ben geçen dönem temel hukuku pas geçmiştim bu dönem gircem temel hukuktan tahmin ettiğiniz konular varmı yardımcı olabilirmisiniz lütfen çalıştım ama şu an hiçbişey yok aklımda iyice strese gidim yaa:((
 
1. Muhasebe Tahmini ve Yönetimin Nokta Tahmini kavramlarını tanımlayarak muhasebe tahminlerinin gerekebileceği durumlara ilişkin örnek veriniz.

2. Hangi durumlarda Gerçeğe uygun değere ilişkin muhasebe tahminlerinin gerekebileceğini yazınız.

bu konular nerede var? benim çalıştığım kaynaklarda böyle birşey yoktu.
 
Üst