Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

Üyelik
29 Tem 2006
Mesajlar
58
nissan marka kdv çifty kabin kamyonet olarak geçen bir araba almış ve serbest meslek defterine kaydetmek istiyor arabayı almış olduğu şirket kdv indirimi yapabileceğini söylemişler sizce indirim konusu yapılabilirmi yapılır ise bana tebliğ yada kanun maddesi varsa konunhakkında yorumlarınızı bekliyorum hepinize iyi çalışmalar.
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

HASAN100 ' Alıntı:
nissan marka kdv çifty kabin kamyonet olarak geçen bir araba almış ve serbest meslek defterine kaydetmek istiyor arabayı almış olduğu şirket kdv indirimi yapabileceğini söylemişler sizce indirim konusu yapılabilirmi yapılır ise bana tebliğ yada kanun maddesi varsa konunhakkında yorumlarınızı bekliyorum hepinize iyi çalışmalar.

Ruhsatında ticari yazması o taşıtın kdv sinin indirim konusu olması anlamına gelmez
bu taşıt la ticarı bir iş de kullanması ve ya ticarı faaliyet yapması gerekir
sizin mükellefiniz avukat olduğundan özel binek oto sıfatına girmektedir
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

bende sizin düşüncenizi katılıyorum ve araç ticari değil hususi yazmaktadır. nissan marka çift kasalı almış olduğu kamyonet olarak geçen aracı aldığı muhasebecisi bunun herşeyini indirim konusu yapabilirsin demiş ondan dolayı acaba bilmediğim birşey olduğunu sormak istedim birde bu avukatın defterine bunu ben kaydedersem daha sonra satacağı zaman kdvsini binek otomobillerdeki gibi %1 mi yoksa kamyonet sıfatıyla ruhsatda geçmesinden
%18 mi uygulayacağım buda benim aklıma takılan diğer bir soru ?
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

sorunuz gerçekten görüş bilrliği tam oluşmamış bir konu, ancak genelde uygulanan ve ilerde başınızın ağrıma ihtimali olmayan yöntem kdv sini indirmemenizdir. satıştada %18 kdv hesaplamanız gerekecektir.
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

Merhaba,
Arkadaşlar satın alınan bir taşıta ait indirilecek Katma Değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için faaliyet alanının ticari araç işletilmesi gerekmez. KDV kanunu 30 maddeye göre binek otomobiller dışındaki araç alımlarında yüklenilen vergi indirim konusu yapılabilir. Yani bir kamyonet alımında ödenen KDV gönül rahatlığı ile indirim konusu yapılabilir. Ayrıca satılması halinde uygulanması gereken Katma Değer Vergisi oranı %18 olarak uygulanacaktır.

Burada sorgulanması gereken bir avukat serbest meslek kapsamındaki faaliyetinde kamyoneti nasıl kullanacaktır!!! Vergi idaresi tarafından yapılacak olan bir denetimde bu kesinlikle sorgulanacaktır. Denetim elemanı olsam ben bunu eleştiri konusu yapardım.
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

iyi günler
aracın ticari işletmede veya serbest meslek kazancının icra edilmesinde kullanılmasının onun envantere kaydına engel teşkil etmemektedir. Avukatlarında işleri gereği (olay yeri inceleme,icra takip v.s.) çift kabinli (binek sayılabilecek) arazi araçları kullanmaları da doğal olarak karşılıyorum. Bu gün hala kırsal kesimde tarla ve arazi sorunu yaşayan yerlerdeki tespitlerde olay yerine ulaşmada böyle araçlar daha cazip oluyor.Burada sorun alışta ödenen KDV nin indirim konusu yapılıp yapılmayacağında gibi gözüküyor.Benim kanaatim araç eğer aşağıdaki tanıma göre binek otomobil tanımana uyuyorsa bu aracın KDV si indirim konusu yapılamaz. aksi olduğu takdirde sayın Başkan'ın dediklerine aynen katılıyorm.

Bu konu ile ilgili 16.05.2001 tarih ve B.07.0.GEL.0.54.5424-1588 sayılı Maliye Bakanlığı yazısında, Gümrükler Genel Müdürlüğüne hitaben aşağıdaki açıklamalar yapılmış ve bu Genel Müdürlüğün 06.07.2001 tarihli yazısı ile teşkilata tamim edilmiştir :

? İlgide kayıtlı yazınızda, ?çift kabinli pick-up?ların yük taşıma kapasitesinin oturma kapasitesinden fazla olması halinde 87.04 oturma kapasitesinin yük taşıma kapasitesinden fazla olması halinde ise 87.03 tarife pozisyonunda değerlendirildiğinden bahisle, çift kabinli pick-up?ların III ve IV sayılı listelerde sayılan ?benzeri diğer taşıtlar? arasında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Bakanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Bilindiği üzere, katma değer vergisi oranları ile ilgili 92/3896 sayılı BKK eki III sayılı liste ile IV sayılı listeye 87.03 tarife pozisyonunda dahil edilen motorlu taşıtlardan bir kısmının ?binek otomobiller arasında? değerlendirilirken Kombine Nomanklatürde yapılan değişiklik sonucu ?binek otomobiller? kapsamında çıkarılarak, aynı tarife pozisyonunun diğerleri başlığı taşıyan alt pozisyonu altında sayılan ?Diğerleri? istatistiklerinde değerlendirildiğinden Türk Tarife Cetvelimize Kombine Nomanklatür değişikliklerinin adaptasyonu zorunluluğu nedeniyle daha önce binek otomobillerine uygulanan % 26 - % 40?lık katma değer vergisi oranının bu eşyalara da uygulanması gerekmiş yeni bir düzenleme yapılarak 2000/1221 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya bu hali ile yön verilmeye çalışmıştır.

87.03 tarife pozisyonunun ?Diğerleri? istatistiklerinde silindir hacimleri, benzinli-dizel, kullanılmış ve yeni olmalarına göre daha önce binek otomobil kapsamında değerlendirilen arazi taşıtları jipler vb.?nin yanı sıra para, mahkum taşıma, cenaze arabaları Y şeklinde üç tekerlekli hafif araçlar, minibüs görünümünde olmakla birlikte şoför dahil 9 kişi yolcu kapasiteli motorlu taşıtlar ve panelvanlar ile her nevi motorlu taşıtlar da yer almaktadır. 2000/1221 sayılı Kararda bütün bu taşıyıcılardan daha önce binek otomobili kapsamında değerlendirilenler ve benzerleri ifade edilmeyen çalışılmış ancak ?Diğerleri? kapsamındaki motorlu taşıtlardan III ve IV sayılı listeye dahil edilmek istenilenler ile listeye alınmak istenilmeyenlerin ismen tek tek sayılmasının uygulamada ortaya çıkaracağı tereddüt. (yeni imal edilecek benzeri bir motorlu taşıtın bu istatistiklerde değerlendirilebileceği söz konusu motorlu taşıtların markalı isimlerinin kullanılmaması) ve bu konudaki Müsteşarlığınız önerileri) gözönünde bulundurularak listelere dahil edilmek istenilenler ya da edilmek istenmeyenler için genel olarak bilenenlerden çarpıcı örnekler verilmiş ve diğerleri içinde vb. diğer taşıtlar ifadesi kullanılmıştır.

Bu nedenle 87.03 tarife pozisyonunun söz konusu motorlu taşıtlarla ilgili ?Diğerleri? istatistiklerinde değerlendirilen motorlu taşıtlardan Kararname metni de dikkate alınarak ?Binek amaçlı kullanılanlar? ın katma değer vergisi oranları ile ilgili III ve IV sayılı listede sayılan motorlu taşıtlar kapsamında mütalaa edilmesi gerekmektedir. Böylece oturma kapasitesi yük kapasitesinden fazla olan çift kabinli pick-up isimli motorlu taşıtların 87.03 tarife pozisyonunda değerlendirilenlerin silindir hacimleri 1600 cm3 e kadar (1600 cm3 dahil) olanlarının ithalinde tarife cetvelimizdeki yeni ve kullanılmış benzinli ve dizel motorlu olmalarına göre yer aldığı istatistiklere bakılmaksızın III sayılı liste kapsamında değerlendirilerek % 26 silindir hacimleri 1600 cm3 den (1600 cm3 hariç) büyük olanlarının ithalinde ise yine daha önce değinilen özelliklerine bakılmaksızın aynı şartlarla IV sayılı liste kapsamında değerlendirilerek % 40 oranında katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.

Ancak Katma Değer Vergisi Kanunu açısından bu taşıtların kullanılmış olmaları 1318 sayılı Finansman Kanununun 2. Maddesine bağlandığından söz konusu motorlu taşıtların 11 yaşından büyük olanlarının I sayılı listenin 7. sırasında değerlendirilerek ithallerinde % 1 oranında katma değer vergisine tabi tutulabilecektir.

Diğer taraftan söz konusu taşıtların dahildeki teslimlerinde ise şirket aktifine kayıtlı olmaları ve bir kez ek taşıt alım vergisinin ödenmiş olması şartı getirildiğinden tarifedeki yeni ve kullanılmış GTİP Numarasında olmalarına bakılmaksızın kullanılmış addedilerek % 1 oranında katma değer vergisine tutulacağı tabidir.?


Burada belirtilen KDV oranları değişmiş olsada uygulama yürülükte olan bir durum var. Çift kabinli taşıtlar şoför hariç en az 3 veya 4 koltuk yahut iki sıra oturma yeri bulunmaktadır. burada aracın hangi sınıfa gireceğinin tanımı önemlidir Yük taşımaya mı yoksa insan taşımaya mahsusu bir araç mı.Bu durum oturma kapasitesi ile yük taşıma kapasitesinin ölçüleri esas alınarak hangisi büyükse buna yönelik imal edildiğinin kabul edileceği belirtilmiştir. (Bu genelgede bir kişinin ağırlığı 70 kg olarak kabul edilmiş, toplam 497 kg kapasiteli bir çift kabin, 5 kişilik oturma yeri olduğu için insan taşıma ağırlıklı sayılmıştır.) sayın hasan100 ün sözünü ettiği araçta eğer kriterler insan taşımaya mahsus olarak çıkarsa o zaman bu araç binek arac sayılır (ruhsata kamyonet , hususi,ticari diye işlenmesi bu durumu değiştirmez.) ve KDV indirim konusu yapılamaz görüşündeyim.
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

avukat değil ama s.m.m.m. nin kamyoneti

ile ilgili mukteza

bilgilerinize.





TARİH : 12.04.2007
SAYI : B.07.1.GİB.4.16.16-02-?? / 554
KONU : Mali Müşavirin satın aldığı kamyoneti indirim konusu yapıp yapamayacağı hk.



???????.. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi : a)???.2006 tarih ve ???.. sayılı yazınız.
b) ??....2006 tarih ve ???..sayılı yazımız.

İlgi (a)?da kayıtlı yazınızda, Müdürlüğünüzün ?????? vergi kimlik numarasında işlem gören ????. tarafından alınan Fiat Doblo Cargo Combi kapalı kasa, çift sıra koltuklu ruhsatında, istiap haddi 625 kg - 4 kişi yazılı olan kamyonetin alışında ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hakkında bilgi istenilmesi üzerine, ilgi (b)?de kayıtlı yazımızla tayin edilen özelgemizde özetle; adı geçen tarafından satın alınan ve ruhsatında kapalı kasa kamyonet olarak tescil edildiği anlaşılan Fiat Doblo Cargo Combi 1.9 JTD Active 16 BAL 40 plakalı aracın (işletmeye kayıt edilmesi şartıyla) iktisabında yüklenilen katma değer vergisinin genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılmasının mümkün bulunacağı yönünde görüş tayin edilmiştir.
Söz konusu özelgemiz değerlendirilmek üzere 10.08.2006 tarih ve 1495 sayılı yazımızla Gelir İdaresi Başkanlığı?na gönderilmiş olup, konuya ilişkin olarak Makamlarından alınan 06.10.2006 tarih ve B.07.1.GİB.0.01.55/5779-16-160/77100 sayılı yazıda;
Gümrük Giriş tarife Cetvelinin 87.03 Tarife Pozisyonunda ? Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar ( 87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil)?, 87.04 pozisyonunda ise ? Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar? sayılmış olup, Fiat Doblo Cargo Combi kapalı kasa, çift sıra koltuklu araçlar 87.03 tarife pozisyonunda sayılan binek otomobil kapsamında yer almaktadır.
Buna göre, Fiat Doblo Cargo Combi kapalı kasa, çift sıra koltuklu araçlar binek otomobil kapsamında yer aldığından, işletmeye ait bu tip araçların alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesinin mümkün olmayacağı yönünde görüş bildirilmiştir.
Bu defa, 18.10.2006 tarih ve 1895 sayılı yazımızla bir başka mükellefle ilgili olarak 07.12.2004 tarih ve 58203 sayılı yazıları ile tayin edilen özelgede, aynı özelliklere sahip Fiat Doblo Cargo Combi 1.9 JTD model motorlu taşıtın Türk Gümrük Tarifesi Cetveli açısından 87.04 tarife pozisyonundaki yük taşımaya mahsus motorlu taşıtlar arasında değerlendirilmesi ve ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasının gerektiğine dair görüş tayin edilmesi nedeniyle, konunun bir defa daha Makamlarınca değerlendirilmesi istenilmiştir.
Buna cevaben alınan 03.04.2007 tarih ve 29712 sayılı yazıda;
27.07.2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği?nde ( Tarife-Sınıflandırma Kararları) Fiat Doblo Cargo Combi 1.9 JTD Active (4 kişilik) marka aracın 87.03 G.T.İ.P numarasında binek otomobil niteliğine haiz olduğuna yer verilerek, tebliğin yayım tarihinden itibaren Fiat Doblo Cargo Combi 1.9 JTD Active marka taşıta ait alış vesikasında gösterilen verginin, Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesi gereğince hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesinin mümkün bulunmadığına dair görüş bildirilmiştir.
Bu nedenle, ilgi (a)?da kayıtlı yazınıza istinaden ilgi (b)?de kayıtlı yazımızla tayin edilen özelgemizin işlemden kaldırılarak, Daireniz mükelleflerinden ???????.. tarafından satın alınan Fiat Doblo Cargo Combi 1.9 Active marka taşıtla ilgili ödenen katma değer vergisinin, hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesinin mümkün olmadığı konusunda adı geçenin bilgilendirilmesini ayrıca, bahse konu olan araçla ilgili olarak ödenen katma değer vergisinin indirimle giderilip giderilmediğinin tespiti açısından ödevlinin ilgili dönem hesaplarının incelenerek, yapılan inceleme sonucunda indirimle giderildiğinin belirlenmesi halinde V.U.K.?nun 369?uncu hükmü göz önüne alınarak ziyaı uğratılan verginin vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tahsili cihetine gidilmesini ve neticeden Başkanlığımıza bilgi verilmesini rica ederim.
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

sayın ilkay ve mesut05 e
çok güzel özelge ve belgeler bulmuşsunuz bizleri aydınlattı teşekkür ederim.
 
Ynt: Avukatlarda Kamyonet Kdv' si

bilgi paylaşımdır.

sevgiler
 

Benzer konular

Üst