fonradar

Avukatlarda Vekalet Ücreti

zarha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
469
avukatların davayı kaybeden karşı taraftan almış olduğu vekalet ücretlerini belgelemek için serbeset meslek makbuzu kesmesi gerekirmi?Yoksa mahkemenin vermiş olduğu belge yeterlimidir? alınan bu vekalet ücreti gelir olarak kaydedilmelimidir?ya da nasıl olmalıdır?
 
Sayın Zahra,

Kesmesi gerekir ama Avukatların kayıtdışı çalışmaları böyle mkz kesmediklerinden oluşuyor.Takdir edersiniz ki denetimde mahkemelere girenleri bulmak öyle çok kolay olmuyor.Mahkemeler şunlar şunlar davalara girdiler diye vergi dairelerine bildirmiyor Zaten o kadar çok dava oluyor ki kim ne bildiriyorsa onu görüyorlar ve bu yüzden avukatlar (nasıl Doktorların bilgisayarları incelenmiyorsa ) neyi beyan ederlerse o gözönüne alınıyor.Bence kaçırmalarına göz yummamak gerekir.Sonra da size az bir makbuza niye bu ücreti alıyorsun diyecektir.Kaçırmasına göz yummanı gözardı edercesine.Biz nasıl kaçırmıyorsak onlarda kaçırmasınlar tabi mkz kesmeden işletme defteri tutanlar aramızda var ama çoğunluk doğru dürüst vergimizi veriyoruz değil mi?

Üç sene önceydi bir yakınım ameliyat Doktoru (esas branşı bende saklı kalsın) bana çok az ücretle defter tutturmak istedi hatta bedava tutanlar bile var dedi.Gerekçesi yılda 2 faturası oluyormuş Peki bir senede bu serveti yılda 2 fatura düzenleyerek mi edindin dediğimde cevap veremedi.
ki bu ameliyat yapan Doktordu.Bir senede bayağı da servet edinmişti.
 
yani serbest meslek makbuzu kesmesi gerekiyor. mesela avukatlık vekalet ücreti 500 ytl ise mahkeme bundan tahsil harcı kesiyor ve avukata o şekilde ödüyor.
1-avukat kime makbuz kesecek (davayı kaybeden karşı tarafa mı, yoksa mahkemeye mi?)
2-hangi tutar üzerinden (eline geçen tutar üzerinden mi, yoksa mahkemenin kesinti yapmadan önceki tutar üzerinden mi?)
3-avukatın keseceği avukatlık vekalet ücretine ilişkin serbest meslek makbuzunda yine kdv ve stopaj olacak mı?
4-mahkemenin avukatlık vekalet ücretini avukata verirken kesmiş olduğu makbuzu kullanıp bu makbuza göre gelir kaydetse olmaz mı?

teşekkürler iyi çalışmalar.
 
Sayın Sinangil,
Hakkımızdaki güzel (!) düşüncelerinize katılmamak mümkün değil. Her meslekte ayrıkotları çıkabilir tıpkı sizde olduğu gibi. Defterlerin denetimi sonucu bulunan hatalardan dolayı kesilen matrah farkları, cezalar hakkında yazdığınız dava dilekçeleri için alınan ücretler acaba sizde makbuza bağlanıyor mu? Ya da dediğiniz gibi haricen tutulan defterlere makbuz kesiliyor mu?


Bu soru http://forum.alomaliye.com/viewtopi...&postorder=asc&highlight=avukatl%FDk+%FCcreti
burda da sorulmuştu ancak benim soruma her nedense bir yanıt alamamıştım.

Tencere dibin kara tartışmasına girmeksizin vergi mevzuatı çerçevesinde tatmin edici bir yanıt alabileceğimi umuyorum.
 
Burada gerçeği Sn.Öner Özbek vermiştir.Ben onun fikirini gerçeğe çok uygun olduğuna kanaat getirdim.

Ne de olsa bir hoca ile arada fark olur herkes herşeyi ben bilerim benim dediğim daha doğrudur diyemez, dememeli deği mi ya?

El elden üstündür.Sn Ekici,Sn.Kurdoğlu ve Sn Özbek!in yüksek bilgi düzeyleriyle aramızda bir fark olsun.
Muhasebe çok geniş mevzuatlı ve teferruatlıdır.Herkes herşeye doğru cevap veremez Bazen zıtlıklar olur.Bazı mevzuatlardan bilgi eksiklikleri olması gayet doğaldır.
Karşı taraf engin tecrübesiyle ve bilgi birikimiyle, kanunlara ve uygulamalarına dayanarak bunu ispatlarsa bizde ordaki eksikliğimizi giderir ve körü körüne iddia etmeyiz değil mi?
Olması gereken de bu. forumlar bunun için var.Yaşa bakmaz bu iş.
 

Benzer konular

Üst