fonradar

Avukatların Serbest Meslek Makbuzları

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

bir vergi davası kazanan avukat için vekalet ücreti ve yargılama gideri alacağı doğmuştur. Sormak istediklerim şunlar ;

- vekalet ücretine makbuz kesilecek evet peki yargılama giderleri alacağı içinde makbuz kesilir mi ? bu tutar kdv hariç midir dahil midir ?
- hiçbir dava metninde vekalet ücreti için kdv dahil yada hariç ibaresi yer almamaktadır. Bu durumda biz vekalet ücretini kdv hariç kabul ederek makbuz düzenleyebilir miyiz ?
- yargılama giderinden stopaj hesaplanır mı ?
- damga vergisi makbuz da gösterilir mi yoksa tahakkuk esnasında daire kendisi damga vergisi kesintisini yaparak mı öder ?

yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
 
vekalet ücreti, Hukuk muhakemeleri kanuna göre yargılama gideridir. Stopaj olabilmesi için karşı tarafla hizmet ilişkisi olması gerekiyor, Karşı taraf ile hizmet ilişkisi olmadığından stopaj hesaplanmaz.

dava kazanıldığı için alacağı avukatlık ücreti üzerinden stopaj ve kdv hesaplanması gerekiyor.

damga vergisi mahkeme veznesinde tahakkuk esnasında kesilerek ödenir, makbuzda gösterilmez.
 
Suat Bey yanıtınız için teşekkür ederim. Kararlarda vekalet ücreti ve yargılama giderleri ayrı ayrı belirtilmiş. O zaman makbuzu vekalet ücreti + yargılama gideri toplamı üstünden mi kesmeliyim ?

stopaj mevzusunda 26.04.2014 tarihli kdv uygulama tebliği avukatların davayı kazanan müvekkiline makbuz kesmesi gerektiğini söylüyor. 31.12.2005 tarihli merkezi yönetim harcama belgeleri yönetmeliği ise makbuz idare adına düzenlenecek diyor. Özetle birbiriyle çelişen iki farklı ifade söz konusu. Bu yüzden tereddütteyim.

Birde dava konusu şirketin vergi borçlarından dolayı ortaklara gidilmesi üzerine ortaklar adına ayrı ayrı açılmış itiraz davalarıdır. Şayet müvekkile makbuz kesilecek ise bu durumda makbuzlar ortağı oldukları şirket adına mı yoksa ortaklar adına ayrı ayrı açılmış ve kazanılmış olmasından dolayı kişilerin kendi adlarına mı düzenlemek gerekir ?
 

Benzer konular

Üst