Avukatlık Bürolarında Çalışan Avukatlar

a.makineci

Moderator
Forum Yönetimi
Merhaba ;

15.Ocak.2006 tarihli gazetede Sn KIZILOT'un yazısını okuduktan sonra yapmış olduğum araştırma sonucunda avukatların yanında sigortalı olarak çalışan avukatların aylık ücretinin 1.000 YTL den az olamayacağını gördüm.

Bununla ilgili 4.Aralık.2005 tarihli ve 26013 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren tarifenin ilgili bölümü

Kod:
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Avukatlık Kanununun 35 inci Maddesi Gereğince Bulundurulması Zorunlu Sözleşmeli Avukatlara Aylık Ödenecek Ücret :

1.Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Özel Kişi ve Tüzel Kişilerin Sözleşmeli Avukatlarına Ödeyecekleri Aylık Avukatlık Ücreti 

550.000.000 TL   (550,00 YTL) 

Takip edilen dava, takip ve işlerde tarifeye göre hesaplanacak vekalet ücreti yıllık avukatlık ücretinin üzerinde olduğu takdirde aradaki miktar avukata ödenir. 

2.Bir avukat yanında aylıklı olarak çalışan avukatın aylık ücreti 

1.000.000.000 TL (1.000,00 YTL)

Durum böyle olunca avukat mükelleflerimizin yanında sigortalı olarak görünen avukatların ücretlerinin Aralık / 2005 döneminden itibaren 1.000 YTL olması gerekiyor diye düşünüyorum.

Yoksa yanlış mı düşünüyorum? Yorumlarınız.

Kolay gelsin.

Merhaba ;

İşyerinde yine bir avukatı sigortalı olarak gösteren ,avukat mükellefi olan meslekdaşlarım yok sanırım.

Oldukça önemli olan bu konuda yazan olmadı da :(

Sayın Muhasebe,
Asgari ücret tarifesi incelendiğinde 01.12.2005 tarihinden geçerli olmak ücretin 1.000.-YTL olması gerektiği yönünde bir dayanak göze çarpmamaktadır. Eğer ücretli avukata, Aralık/2005 dönemine ait ücreti 04.12.2005 tarihinden önce bordro tanzim edilerek peşin olarak ödenmişse, tarife açıklandıktan sonra bordroyu tashih etmeye gerek olmamalıdır diye düşünüyorum. Ama her halükarda Ocak/2006 ve izleyen dönemlerde ücretli avukatın ücretinin en az 1.000.-YTL olması gereklidir.
Diğer bir husus da söz konusu tariye uyulmadığı takdirde, bunun yasal yaptırımının ne olacağıdır. Tarifede belirtilen asgari ücret Gelir Vergisi Kanunu ve SSK açısından emsal kabul edilecek midir?

işte problem burada.. Bir yaptırımı var mı? Ssk bu uygulamayı istiyor mu? Avukatlık kanununda olan bir kural ssk kanununda olması gerekmez mi?
Peki 1,000 ytl.gösterilmezse ne olur? Cezai müeyyidesi var mı?

ssk açısından bir problem olmayabilir. ama avukatlık kanunu açısından araştırınız.