Ayda 4 Gün Gelen Kişinin Hafta Sonu Ve Bayram Hakediş Durumu

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,550
Konum
istanbul
Çalışanlardan biri temmuz ayında sadece 4 gün geldi
Her hafta sadece 1 gün çalıştı örneğin sadece Çarşamba çalıştı diğer günler çalışmadı bu durumda bu personel haftasonu günlerinin ücretini isteme hakkı var mı?
Çalışmama sebebi kendisi sıkıntıları sebebiyle ücretiz izin kullandı diğer günler
Teşekkürler
 
Çalışanlardan biri temmuz ayında sadece 4 gün geldi
Her hafta sadece 1 gün çalıştı örneğin sadece Çarşamba çalıştı diğer günler çalışmadı bu durumda bu personel haftasonu günlerinin ücretini isteme hakkı var mı?
Çalışmama sebebi kendisi sıkıntıları sebebiyle ücretiz izin kullandı diğer günler
Teşekkürler
Bir işçinin hafta tatili ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesinin koşularından ilki işçinin, iş kanunu kapsamında yer alan bir işte çalışması ve bu kanuna göre işçi olarak kabul edilmiş olması gerekir.

Yine bu haktan faydalanmanın bir diğer koşulu ise, iş kanunu 63. maddesine göre belirlenen çalışma saatlerine ve iş günlerine uygun olarak çalışmış olması gerekir. İş Kanunu 63. maddesine göre işçinin normal çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Dolayısıyla işçinin hafta tatilini ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesi için haftanın çalışma günlerinde kırk beş saatlik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir. Bu sürelerin hesaplanmasında İş kanunu 46.maddesinde sayılan ve işçinin fiilen çalışılmadığı halde çalışmış gibi sayılan süreler de göz önünde bulundurulur.

Ücretsiz izinde olan işçinin iş sözleşmesi askıda kalacaktır. Bir nevi işçinin iş görme edimini, işverenin ise ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmesine gerek bulunmamaktadır. Bu karşın işçinin sadakat borcu ve rekabet etmeme borcu devam etmektedir.

Buna karşın işçinin çalışmaya bağlı yan haklarının da iş sözleşmesinin askıda kaldığı sürede, işveren tarafından ödenme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ücretsiz izin almak isteyen çalışanın işverene yazılı olarak başvurması ve işverenin yazılı dilekçeyi işçinin özlük dosyasında muhafaza etmesi sürecin kanıtlanabilirliği açısından önem arz etmektedir.
 
...

Yine bu haktan faydalanmanın bir diğer koşulu ise, iş kanunu 63. maddesine göre belirlenen çalışma saatlerine ve iş günlerine uygun olarak çalışmış olması gerekir. İş Kanunu 63. maddesine göre işçinin normal çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Dolayısıyla işçinin hafta tatilini ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesi için haftanın çalışma günlerinde kırk beş saatlik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir.
Bu yorumda bir hata olduğunu düşünüyorum.
İş kanunu ilgili maddesinde belirtilen süreler azami süreler olup, haftalık çalışma süresi 30 saatin altında da belirlenebilir. Buna en güzel örnek te forumda çokça sorulan kısmi süreli iş sözleşmeleridir.
Bir kişinin aylık 30 saat çalışma şeklinde çalışma süresi belirlenebilmekte ve örneğin her çarşamba 7,5 saat çalışma olarak belirlenmesinde yasal olarak bir uygunsuzluk olmadığı gibi, çalışan belirlenen iş günlerinde eksiksiz çalışmayı tamamlamış olur.
Dolayısıyla kısmi süreli sözleşme ile haftada 1 gün çalışması belirlenmiş olan çalışan , o bir günü çalıştığı her hafta için hafta tatili ücretine hak kazanır.
 
Kısmi süreli çalışma ile ilgili bu durumu SGK'ya sorduğumuzda (uzun zaman oldu) hafta içi kesintisiz çalışma olursa hafta tatili ücreti gerekir denmişti. Yani örneğin Salı,Çarşamba çalışıp Perşembe,Cuma çalışmıyorsa hafta tatili ücreti gerekmiyor. Hafta içi her gün 1 saat çalışıyorsa hafta sonu da 1 saat çalışmış gibi kabul ediliyor.
 
Üst