MERHABA,
Bende bir firmamın 2008 yılına ait ilk 9 aylık Ba - Bs formlarını süresinde vermeyi sehven unutarak süresi geçtikten 11 gün sonra internet ortamında formları beyan edip tahakkuk alındılarını aldım.
Kesilecek cezaların beyan aşamasında sistem tarafından değil ilgili vergi dairesince kesileceğini öğrendim. Merakla, sabırsızlıkla ve büyük bir acıyla kesilecek cezanın tebliğini beklemekteyim, bu konu hakkında maalesef bir iki örneğe istiden yapılan çok sayıda farklı yoruma şahit oluyorum, izninizle size bazı tespitlerimi maddeler halinde iletmek istiyorum.
1. Beyannamelerin aylık verilmesi mecburiyetine %85 oranında uyulmuş yani kalan %15 bizim gibi ceza bekliyor. Bu sıkıntı ilerleyen günlerde daha fazla tartışılmaya başlayacak.
2. Cezada ilk 15 gün ve ikinci 15 gün beyan süresine uygulanan indirimler bir görüşe göre uygulanıyor başka bir görüşe göre uygulanmıyor, bazı vergi daireleri indirim uygulamazken bazı muktezelar indirim uygulanır diyor. Gerekçesi ba-bs formları beyanname değil formdur deniliyor.
3. Bir görüşe göre her ayın beyannamesine ayrı ayrı 1.490 ceza kesilir deniliyor, başka bir görüşe göre her döneme tek ceza kesiliyor, yani 18*1.490=26.820. ytl ceza gelecek yada 2008-9 aylık beyannamelerin tamamı tek dönem sayılacak ve 1.490 ytl ceze kesilecek
4. Bir görüşe göre mahkemeye gidin başka görüşe mahkeme anlamsızdır deniliyor, bu ihtilafın sebebide mükerrer 355 e göre ceza kesilebilmesi için yazılı istemle istenilmesi lazımdır deniliyor
5. Bazı haberlere göre maliye bakanlığı ba-bs formlarına ilişkin ceza listelerini vergi dairesine göndermiş, başka haberlere göre vedop cezayı otomatik kesiyor.
6. Başka bazı haberlere göre vergi daireleri yukarıda belirtilen nedenlerle ceza uygulamasında kararsız durumdalar ve cezaları uygulamayı bekletiyorlar.
7. İl odaları ve türmob un maliye bakanlığından talepleri var ve bu talepler değerlendiriliyor, maliye sıkıntılardan haberdar deniliyor.
8. Bu cezaya muhatap olup bürosunu kapatma aşamasında olan ve hayal kırıklığı yaşayan insanlar çok sayıda.
9. 2004-2005-2006 yılları ba ve bs formlarına ilişkin sınırlı sayıda mahkeme kararı, mukteza ve ceza uygulaması var henüz aylık beyanlarla ilgili ne bir ceza ne bir mahkeme kararı nede bir itiraz internete düşmedi bir bekleme süreci yaşıyoruz.
10. Mahkemelere dava açıp kazananlar var davayı kaybedenler var, kazananlar çoğunlukta ama aylıklar için henüz açılmış bir dava yok.
11. Benim gibi formunu zamanında beyan etmemiş durumda olanlar mesleğin zorunluluklarını yerine getirmede aciz kaldıkları için utandıklarından birbirlerine danışamıyorlar. Herkes içine kapanmış gelecek ceza tebligatlarını bekliyor.