Ba Bs Formlarında Mal Alıs İade ve Mal Satıs İade Hk.

FATİH PESEN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ağu 2005
Mesajlar
809
Konum
İst
Sayın meslektaslar

VUK 362 nolu tebligde

4.5. Bir kişi veya kurumdan yapılmış olan ve belirlenen haddi aşan alımlar, Ba bildirim formu ile bildirilecek; bu alımların bir kısmı daha sonra iade edilmişse, bu iadeler -belirlenen haddin üzerinde olması halinde- Bs bildirim formunda satış olarak gösterilecektir.

Aynı şekilde, bir kişi veya kuruma yapılmış olan ve belirlenen haddi aşan satışlar, Bs bildirim formu ile bildirecek; bu satışların bir kısmı daha sonra iade alınmışsa, bu iadeler -belirlenen haddin üzerinde olması halinde- Ba bildirim formunda alım olarak gösterilecektir...... denmiştir...

Sorum.. Bir firmadan hem mal alıyor hemde bu firmaya mal satıyorsak....
ve bu firmaya satısımız 35.000 ytl + aldıgımız 1.000 ytl lik malıda bu firmaya iade ettigimizi varsayarsak .... Bs formuna 35.000 mi yoksa 36.000 mi yazmamız gerekiyor?

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
sayın fatih pesen, tebliğden benim anladığım kadariyle, satıştan iadenin ba formunda sınırı aşıyorsa gösterilmesi gerekir diyor, yani iadeyi hiç işleme almadan normal alış statüsüne koymuşlar. bu durumda 36.000 olarak kayda almanız gerekir diye düşünüyorum. alıştan iadede tersi durum olarak normal satış gibi işlem yapılması gerekir diye düşünüyorum.
 
Yanıtınız icin tesekkürler sayın Furkan Bey,

Tebligde ..bir kısmı daha sonra iade edilmişse, bu iadeler -belirlenen haddin üzerinde olması halinde- Bs bildirim formunda satış olarak gösterilecektir. denmiş.... ama bu alış iade tutarı belirlenen haddin altında kalıp aynı zamanda firmaya satısımızda varsa ve haddi geciyorsa ne olacagı konusunda tam bir netlik yok.....

Düşüncem tebligde bu iadeler BELİRLENEN HADDİN ÜZERİNDE OLMASI HALİNDE dedigine göre örnekte belirttigim gibi bu firmaya satışım 35.000 ytl ve alış iadem 1,000 ytl oldugundan ve 1,000 ytl iade tutarı BELİRLENEN HADDİN ALTINDA OLDUGUNDAN,,,, Bs formuna 35.000 ytl yazacagım.....eger alıs iadem 30,000 ytl üzerinde olsa idi ( ornek 40.000 ) Bs formuna 35000+40000= 75,000 ytl yazacaktım.... diye düsünüyorum

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Sevgili meslektaşım,

Vergi Usul Kanunu 362 Sıra Nolu Genel Tebliğde "Bir kişi veya kurumdan yapılmış olan ve belirlenen haddi aşan alımlar, Ba bildirim formu ile bildirilecek; bu alımların bir kısmı daha sonra iade edilmişse, bu iadeler belirlenen haddin üzerinde olması halinde Bs bildirim formunda satış olarak gösterilecektir. deniliyor.

Yukarıda yer alan ifadede iadenin haddi aşması durumunda satış olarak değerlendirilip beyan edileceğinden bahsediliyor. Yani iade de bir nevi satış niteliğindedir. Tersi durumda da durum aynı, mal sattık ve sattığımız malın bir kısmı iade geldiğinde, satışı ayrı olarak, iadeyi (alışı) ayrı olarak haddi aşması durumunda beyan etmemiz gerekicek, Nitekim Gelir Tablosunda "Satıştan İadeler" hesabı var, yani satışları iadelerle mahsuplaştırıp net tutarı bir defada yazmıyoruz.

Burdaki amaç aslında bir kişi ya da kuruma ne kadar mal sattığımızdan ziyade kişi ve kurumlar arasındaki ticari ilişkileri kontrol altına almak. Yani sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımını asgariye indirmek, kayıt dışı ekonominin önüne geçmek vb. Fatura hareketleri önemli bu formlarda, karşılıklı olarak her iki tarafında aynı beyanda bulunması gerekir.

Alıcı ve Satışı firmalar kendi aralarında yapmış oldukları ticari ilişkiler sonucunda düzenlemiş oldukları faturaları Alıcı Ba, Satıcı Bs formunda beyan edicek ise, bu iki firmanın alış ve satış beyanlarının aynı olması gerekir. Kimisi iadeleri mahsup eder, kimisi etmez ise bu formların bir amacı da kalmaz diye düşünüyorum.

Bu formlarla ilgili açıkçası bende de bazı soru işaretleri var şu anda onları araştırıyorum. Çünkü tebliğ gerçekten çok eksik, en yakın zamanda açıklayıcı bir sirküler yayınlanması gerekmektedir.

Saygılarımla,,,
 
Yanıtınız icin tesekkürler sayın derman,

Dediginiz gibi sirkülerle eksikliklerin giderilmesi lazım..hala sorular cevapsız..

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İ,ST
 
İyi günler,BA BS beyanemesinin son günü 05.10.2015 tarihinde,10günlük düzeltme süresi ne zaman başlar
teşekkür ederim
 
Üst