Ba Bs Formu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sami
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba Bs Formu

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı :B.07,1.GİB.4.99.16.01/01-2009/VUK Mük. 257/MUK-46 16.06.2009-20496

Konu :Ba ve Bs formlarının kanuni süresinde

Verilmemesi durumunda kesilecek ceza.

???????????

İlgi:?????.. tarih ve ??????? sayılı dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde; 2009/Nisan dönemine ait Ba ve Bs formlarını kanuni süreyi takip eden 15 gün içinde elektronik ortamda verdiğinizi belirterek, Ba ve Bs formları için geç bildirimden dolayı uygulanacak özel usulsüzlük cezasının her bir form için ayrı, ayrı mı uygulanacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257?nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak 17.08.2006 tarih ve 26262 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 362 Sıra No?lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını ?Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)? ile mal ve hizmet satışlarını ise ?Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Bs)? ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir.

Ayrıca Ba ve Bs formlarının verilmesi sırasında uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin olarak yayımlanan 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere, 2008 yılı ve müteakip yıllarda düzenleyecekleri Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde vermeleri hususunda zorunluluk getirilmiştir.

Aynı Tebliğin ?DİĞER HUSUSLAR VE CEZAİ YAPTIRIM? başlıklı 4?üncü bölümünde;?4.17. Bildirim formlarını elektronik ortamda veya kağıt ortamında belirlenen süre içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 nci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.? denilmektedir.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanunu?nun ?Bilgi vermekten çekinenler ile 256, 257 ve mükerrer 257?nci madde hükmüne uymayanlar için ceza? başlıklı mükerrer 355?inci maddesinde; ?Bu Kanunun 86, 148,149, 150, 256 ve 257?nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257?nci maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil); 1) Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 100.000.000 lira, (388 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2009'dan itibaren 1.600-TL) ??. Özel usulsüzlük cezası kesilir.? hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde Ba ve Bs bildirim formlarının süresinde verilmemesi halinde ceza uygulamasına ilişkin olarak, ilgili tebliğ ve sirkülerlerde her bir form için ayrı, ayrı ceza kesileceğine dair bir düzenleme bulunmadığından, şirketiniz adına. Söz konusu fiil 2009 yılında işlendiğinden 1.600.-TL tutarında tek bir özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bu birazda prestij meselesi. Mükellefe yollanacak bir yazı nedeniyle size "Bu ne biçim muhasebeci, beyannameyi vermeyi unutmuş. Ceza geldi." denmesi mi yoksa verip ödenerek kurtulmak mı? Eğer aynı mükellefin tanıdığı eş dostunun defteride sizde ise kafalarda oluşacak "acaba?" sorusunun getirecekleri mi?

iş ona kaldıysa; adamın muhasebe ücreti verdiği yok. kefillikten dolayı bana gelen sorumlulukta cabası...

Mük. sizi odanıza şikayeti üzerine sırf bu yüzden oda disiplin kuruluna sevk edilirsiniz desem?

piyasa da harıl harıl ruhsatsız çalışanlar varken ve bunları gözlerine sokarak gösterdiğimiz halde bunlar için bir şeyler yapmayan oda bu yüzden şikayet edildiğimde beni mi disipline sevk edecek....

Temel ormanda ayı avlamış tabi av yasağı varmış ve temel bunun farkında değil. neyse yakalanmış ve mahkemeye çıkmış hakim 5 yıl vermiş. temel demiş;
- ayı avalamak yasak mı
mahkeme: evet yasak
T: kim koymuş bu yasağı
M. ankaradakiler
T: hakim bey demiş, beni asın.... ayının ki ankarada adamı var benim yok, beni asın demiş....

umarım daha güzel anlatmısımdır....

Merhabalar .. 2004 Yılı Mayıs Ayında Form BS/BA yı Vermiştik. Ama Aynı Yıl Form Şekli Değiştiğinden Ve Ayrı Ayrı Verilmesi gerektiği gerekçesiyle sanki form hiç verişlmemiş gibi ceza kesildi. V.D. itiraz ettim ama cezanın kalkmayacağını söylediler. Ne yapılması gerekiyor acaba..

Önceki kanun metni nedeni ile 2004 yılı için mahkemeye başvurur iseniz cezanın kalkma ihtimali yüksektir.