fonradar

Bağ-Kur?lular da Artık Yüzde 40 Özürlülükten Emekli Olabilir

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
Şevket TEZEL [email protected] SÖZCÜ

22.06.1975 doğumluyum. 01.07.1992 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum ve primlerimi düzenli olarak yatırdıktan sonra 15.04.2005?te de sağlık nedenleriyle kapattım. 12 yıl 9 ay 14 gün olmasına rağmen hizmet sürem sistemde 11 yıl 9 ay 23 gün olarak gözüküyor. Daha sonra bir iş yerinde sigortalı olarak 662 gün çalıştım ve tekrar sağlık nedenleri ile işi bırakmak zorunda kaldım. Malûlen emeklilik için müracaat etmek istiyorum. Sizin makalelerinizden bilgi edinmeye çalıştım. Malûlen emeklilik konusunda nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Yücel ÇOLAK

Sayın Okurum,

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren SSGSS Yasası yürürlüğe girdi. Bu nedenle malûliyetiniz için yeni kurallar uygulanacak. Son yedi yıldaki (2 bin 520 gün) priminizin çoğu Bağ-Kur kapsamında geçtiği için halen 4/b sigortalılığından emekli olma durumundasınız.

SGK?ca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları için çalışma gücünün en az yüzde 60'ını, kaybettiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malûl sayılıyor.

Bu şekilde malûl sayılanlar en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak bin 800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın bin 800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması halinde malûlen emekli olma hakkına sahip bulunuyorlar.

Gün sayısı ve sigortalılık süresi olarak Bağ-Kur?dan malûlen emekli olma hakkına sahipsiniz. Bu durumda malûliyet raporu vermeye yetkili bir hastaneye başvurarak en az yüzde 60 malûliyet raporu alabilirseniz ve bu rapor SGK Sağlık Kurulu?nca onaylanırsa 4/b sigortalılığından (Bağ-Kur) malûlen emekli olabilirsiniz.

Malûliyet raporunuz yüzde 60?tan daha düşük olarak onaylanırsa bu defa özürlülükten emekli olma yolunu deneyebilirsiniz.

Ancak malûllük aylığı olmasa bile bu durumdaki sigortalılara en az 15 yıldan beri sigortalı bulunduğu ve en az 3960 günlük primi bulunan sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanır.

Çalışma gücündeki kayıp oranı;

% 60 ve daha fazla olmasına karşın rahatsızlığı sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önceye dayandığı için malûlen emekli olamayanlar 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3 bin 960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4 bin 320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4 bin 680 gün,
Primleri bulunması şartıyla aylık bağlanabilecek.
 
Üst