Bağ-Kur Ve Beş Yıl Meselesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lafa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben hakkımdan feragat etmek için(hiç prim ödemedim ve ödemek istemiyorum) il müdürlüğüne gittim orada sağolsunlar bana yardımcı oldular.Ben beş yıl ve daha üzeri prim ödememiş bir bağkurluyum Ek Madde 19 dan yararlanabilir miyim dedim ortalık hafif karıştı telefon trafiği falan sonunda dedikleri şu;"Sizin sigortalılığınızı af kanunundan faydalanmak için başvurmadığınız takdirde durduruyoruz daha sonra başvurmanız halinde(yıl belirtilmiyor) primlerinizi ödeyebilir ve bunu sigortalılığınıza saydırabilirsiniz.Fakat örneğin beş yıl sonra başvurdum diyelim o zaman ne olacak faizler katlanmış olmayacak mı dedim( Kanunda yazan af yasası kapsamında olduğum dolayısıyla ne zaman başvurursam başvurayım aynı haklarımın devam ettiğidir)Bana verilen yanıt bu durumda bir kişinin daha başvurduğu bunun üzerine Hukuk Müşavirliğine görüş sorulduğudur.Sorulan soru şudur;Beş yıl ve üzeri prim ödemeyen Bağ-Kurlu eğer af için başvurmazsa ve daha sonra başvurmaya karar verirse borcunu o günkü koşullardan mı öder yoksa borç afta yazan gecikme zammı tefe tüfe cinsinden mi hesapedilir?15 gün içinde yanıt gelecek burada yazacağım.
Bu arada beş yıl ve üzeri borcu olan ve bundan kurtulmak isteyenler rahat olsunlar borç için icra takibi başlatılamaz.Çünkü Ek Madde 19 açık orada bu tür bir borcun KURUM ALACAKLARI İÇİNDE ÖSTERİLEMEYECEĞİ (BKZ. RESMİ GAZETE 04.03.2006/26098 MADDE 13)belirtiliyor.
Ancak ben bu işin peşini bırakmayacağım ve Bağ_Kur dan yazılı bir taahhütname alacağım(icra takibi başlatma olayı) BURASI TÜRKİYE ne olur ne olmaz!.....)

paylaşım için teşekkürler merak edilen bir soru idi.
bende böyle bir uygulamanın bağkur da (taksıtlendırmeden önce )hep var olduğu ile ilgili duyumlar almıştım.
gelişmeleri bildirirsenız çok ıyı olacak :)

Sayın lafa birşey eklemek istiyorım.

Benim anladığım kadarıyla bağkura örnek olarak beş yıl sonra başvurup 5458 sayılı kanundan yararlanarak prim ödemek isteğiniz şeklinde algıladım.

Sayın lafa ya yardan geçilecek ya serden diye bir laf varya işte öyle birşey yapmanız gerektiğinin kanaatindeyim.
Çünkü;5458 sayılı kanunun 1.maddesinin son iki satırında açıkca yazmaktadır.Bu kanundan yararlanmak isteyen kuruma yazılı olarak ve iki ay içerisinde başvurmak zorundadır.Haliyle beş yıl sonra sizi bu kanundan yararlandıracaklarını sanmıyorum.

İcra takibi konusunda ise bir avukat ile görüşmenizi tavsiye ederim.

Bağkur Hk.

Sayın : Lafa
önemli bir konuya temas ettiğiniz için teşekkürler.
konu hakkında bende görüşümü belirtmek istiyorum. beşyıl ve dahafazla bağkura kayıtlı olup'ta prim ödemeyenlerin prim borçları bağkur tarafından
askıya alınacağı yönündedir. anlıyacağınız üzere bağkurdan hizmet talebinde bulunmadığınız sürece borcunuz askıda kalacak hizmet talebinde bulunduğunuzda prim borcunuzun tarafınızdan ödenmesi gerekecektir. mevcut af yasası içinde mayıs sonuna kadar mürcaat etme-diğiniz taktirde o günki koşullarda borcunuzun ödenmesi gerekecektir. zorunlu bağkurlu olduğunuz sürece'de bahsettiğiniz gibi hakkınızdan feragat'da bulunma gibi bir şansınız yok. benim önerim siz ve sizin gibi durumda olanların mevcut yasadan istifade edip bu kanundan yararlanmaları yönündedir. Unutmayalımki ; ''Emeklilik Hayırlı Evlat Gibidir''

saygılarımla

Okuduklarımdan Çok Yaşadıklarımda Öğreniyorum

değerli forumdaşlar,
bağkurun bu askısından(filistin askısı değil) kimse birşey anlayabilmiş değil. yalnız yeni çıkan sosyal güvenlik yasası bağkurlulara iki yıl içinde müracatla eski süreleri borçlanma imkanı getiriyor. bence bu hak af kanunu ile getirilmeli ve isteyen kişiler borçlanıp taksitlerini de ödemeliydi.
bununla ilgili bir çalışma yapılmalıdır. çünkü sosyal güvenlik vazgeçilmez bir haktır. bağkura kayıtlı olmayan bir sigortalı mutlaka başka bir sigortayı sömürmektedir.
selamlar

"...sosyal güvenlik vazgeçilmez bir haktır..."

neden bu hakkınızı zamanında kullanmadınız?

sayın nane, herkes bu hakdan yararlanmak ister sanırım, ben 3 yıldır zorunlu bağkurluyum ve primlerimi ödeyemiyorum, şu an yaptığım şey ise allaha çoluk çocuğumun hastalanmaması için dua etmek, yani bu haktan yararlanmak güzelde birde ödeyememek var, ben 3 yıldır hiç bir hakdan yararlanamamışım ve birsürüde borcum var, bence isteyen kişilere ödemedikleri süredeki bağkurluluğunu ve primlerini silebilme imkanı verilip, istediği tarihten sonra prim ödemeye başlanması sağlanmalıdır. bir kişi riske giriyor yeni bir işyeri açıyor, gel sen bağkurlusun öde bakalım 200-250 kağıt, oysa yeni işyeri açan bir kişinin ilk hedefi evine ekmek götürebilmek, eğer evine ekmek parasını kazanabiliyorsa yeni bir işyeri daha ne ister. sözü fazla uzatdım, dediğim gibi bence zorunlu sigortalılık uygulması, özellikle bağkurluluk hiç adil değil, işyeri aç hemen bağkurlu ol, 8 ay prim öde sağlıktan yararlan, prim ödemedin sağlıktan yararlanama, ama borcun faiziyle birlikte tahsil edilsin.

sayın denetmen

elbette öyle olacak, zorunlu sigortalılık olmaz ise busefer siz ne ile ailenizin sağlığını çözeceksiniz. Bedava sosyal güvence ilemi.Kazanan her insan vergisini veriyor, kendisine hizmet olarak dönüyor,Kazanan herkez sigorta primini ödeyip sağlık güvencesinden yararlanıyor. Ve hatta muhasebe ücreti bile ödüyor öyle değilmi.Bakın basit bir hesap yapalım.1 paket sigara 2,50-3,00 Ytl değilmi bir kişi günde 1 paket içse 75,00-90,00 ytl yapar en az. İnanın hayatımız da buna benzer çok güzel hesaplar vardır.Bakın inşallah başınıza birşey gelmez ama 3 kişilik bir aile hasta olupta bir ayda birer kez doktora çıksa ve 5'er adet ilaç alsa 20,00 şer ytl.den 15 ilaç 300,00ytl yapar,sonrada hastahanelerde oluşan kalabalıkları ve günde kaç ilaç alındığını düşünelim. Şimdi birdüşünün bakalım ; ''neden zorunlu'' dediğiniz sigorta da 250,00-300,00 ytl azmı çokmu.
Saygılar.

benim karşı çıktığım konu "19.. tarihinde işyeri açtım, bağkura başvurmadım şimdi başvurup ödemek istiyorum ama bağkur tescili 2000 yılında başlatıyor." diyenlere.