Bağımlı çalışma

Ynt: Bağımlı çalışma

nurullahhacilar ' Alıntı:
Bağımlı olarak ssk lı olarak çalışacak mali müşavir prosedür olarak detaylarıyla ne yapmalıdır.
Yen mali müşavir olanlar için soruyorsun sanırım. Şu an bende bağımlıyım son sezonda aldım belgemi odaya başvurdum kaşemide aldım. Ekstradan birşey yapmana gerek yok. Sadece odaya bağımlı çalıştığını bildiriyorsun o kadar.

bir ikincisi firmaya bağlı çalışıldığında veya serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında mali müşavir değişiklikleri hangi kuruma nasıl(hangi evrakla bildirilmelidir.) ek 9 mali müşavirler hakkındaki bildirim nereye ne için verilir.

Arkadaşım hakikaten güzel şeyler sormuşunda gene nerden buldukları belli olmayan kanun yönetmelik ne varsa yapıştırırlar buraya insanı çileden çıkarırlar bu kanun yönetmelik ne varsa hepsinden haberimiz var ama bunları nereye uygulayacağız bilmiyoruz bizlerin istediği şöyle pratik uygulamalar bu konuda öteden beri çalışanların tecrübeleri yani kısa ve öz bu durumda duyarlı arkadaşlardan bizde uygulama bilgileri bekliyoruz ben sorduğumda bana sadece 1. derece imza yetkisiyle çalışabilirsin dediler mesela bunu diyen oda yetkilisi bende kaale bile almadım açıkça ben mesleği yepabilme yetkinliğine sahibim ama birde 1. derece imza yetkisi çıkartıcam o zaman ruhsatı niye aldım bir çıkmazki sormayın gitsin bu konuda türmobunda belirgin kesin hatlarıyla çızılmış bir yazılı elimizde delil teşkil edecek bir tebligatı yok veya ben bilmiyorum o kadar araştırmama rağmen hep yorum hep yorum. Burda paylaşım iyi belki birileri çıkarda yazar şuraya birşeyler. Muhasebede çalışan SMMM bağımlımıdır yoksa beyannameleri imzalayan SMMM ye mi bağımlı diyoruz bari bunu ayırabilsek. Bu krizde herkese kolay gelsin

bir ikincisi firmaya bağlı çalışıldığında veya serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında mali müşavir değişiklikleri hangi kuruma nasıl(hangi evrakla bildirilmelidir.) ek 9 mali müşavirler hakkındaki bildirim nereye ne için verilir.

1- Firmaya bağlı çalışacaksanız bunu bağlı olduğunuz odanıza bildiriyorsunuz.(şekil şartlarını odanızı arayarak öğrenebilirsiniz)
2-İşi yeni devir alanlar için söylüyorum.serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında yılda 1 kez odaya müşteri bildirim listesi verilir onunla haber vermiş olursunuz.
3-Devreden mali müşavir için söylüyorum.müşteriye ait defterleri devrederken,yine odadan temin edebileceğiniz form var.Onu doldurup eski ve yeni smmm imzalıyor bir sureti odaya veriliyor.

Yani odamız haricinde bildirim yok. Birde beyanları imzalanan mükellefler vergi dairesine yılda 1 bildirilir.Hepsi o kadar.

sn kravat,
Muhasebede çalışan SMMM bağımlımıdır yoksa beyannameleri imzalayan SMMM ye mi bağımlı diyoruz bari bunu ayırabilsek. Bu krizde herkese kolay gelsin

1- Muhasebede çalışan SMMM bağımlımıdır
Tabiki bağımlıdır.Serbest çalışmak demek,adına vergi kaydı olan,odada serbest çalışanlar kütüğüne kayıtlı olan kişiler demektir.Bu şartları taşıyorsanız serbest,yok muhasebede bordrolu çalışıyorsanız bağımlısınız demektir.

Serbest çalışanlarda beyan imzalamak için sınır sayısı yoktur.
Ancak bağımlı çalışanlarda sadece,bordrolu çalıştığı firmanın/şirketin beyanını imzalayabilir.Aradaki fark bu.

ben geçen yıl odadan kaşemi aldıktan sonra vergi dairesine ve sgk ya bildirimde bulundum dilekçe ekinde bordromu ve oda faaliyet belgesini ekledim verdim. ve evrak kayıtttan geçirdii ikinci nüshayıda saklıyorum ileride ymm süresinden sayılmama gibi bir problem olursa hakkımı daha rahat savunurum diye düşündüm ilk gönderdiğim beyannameyide saklıyorum.
bilgilerinize,

Serpil YAVUZ ' Alıntı:

1- Firmaya bağlı çalışacaksanız bunu bağlı olduğunuz odanıza bildiriyorsunuz.(şekil şartlarını odanızı arayarak öğrenebilirsiniz)
2-İşi yeni devir alanlar için söylüyorum.serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında yılda 1 kez odaya müşteri bildirim listesi verilir onunla haber vermiş olursunuz.
3-Devreden mali müşavir için söylüyorum.müşteriye ait defterleri devrederken,yine odadan temin edebileceğiniz form var.Onu doldurup eski ve yeni smmm imzalıyor bir sureti odaya veriliyor.

Yani odamız haricinde bildirim yok. Birde beyanları imzalanan mükellefler vergi dairesine yılda 1 bildirilir.Hepsi o kadar.

bağımlı çalışan...
yani şirket bünyesinde tek defter tutmak üzere sigortalı olarak çalışacak mali müşavir;
bu müşterisi için odaya liste vermek zorundamıdır.
beyanları imzalanan mükelleflerin vergi dairesine bildirilmesi ile kasdettiğiniz şu vergi levhası bildirimi değilmidir.haziran ayının 25 ine kadar verilen...
şirket için e beyanname başvurusunda bulunulacaktır muhakkak..
bir soruda burdan? kendisi mi şirket mi başvuracak yoksa beraber mi...

ayrıca ek 9 mali müşavir bildirim formu nedir.nereye verilir.
ticaret odası veya ssk ya yeni mali müşavir hiç bildirilmez mi.....

cetvel ' Alıntı:
ben geçen yıl odadan kaşemi aldıktan sonra vergi dairesine ve sgk ya bildirimde bulundum dilekçe ekinde bordromu ve oda faaliyet belgesini ekledim verdim.
siz meslek mensubu olduğunuz için değil, adi işletme olduğunuz için vergi dairesine başvuruda bulundunuz.
bu kuruluşun bir aşaması değilmidir zaten.
bakkallar da bakkallar odasından aldığı evrakla bildirimde bulunur.

şunu söylemeye çalışıyorum bizler
1- adi işletme olduğumuz için mükellef olarak vazifelerimiz var.eğer adi işletme şeklinde büromuz varsa..
2-meslek mensubu olduğumuz için görevlerimiz var.sorduğum bu ikincisi.gelin şöyle bir tasnif yapalım...
bağımlı çalışacaklar sırayla ne yapar...
bağımsız çalışacaklar sırayla ne yapar...
bağımsız çalışanlar işletme olarak mükellef olarak ne yaparlar bunu zaten biliyoruz..
İNanın bundan daha net soruyu soramazdım...
veya sorunu bundan daha net soru haline getiremezdim..
sanırım bu ikisi hallac pamuğu gibi karıştı...

sayın nurullah adi işletme olarak vermedim.bağımlı çalaşıyorum ve beyannamaleri göndermek için vergi dairesine şifre talebinde bulundum ve ekinde de oda faaliyet belgesi ve şirkette çalıştığımı gösteren ücret bordrosunu verdim.

bağımlı çalışanlar yukarıdakiler hariç rutin olarak şunları yapıyor bağımlı çalıştığı için müşteri listesi olmuyor ve bilgide verilmiyor. vergi levhasını tasdik ederse vergi dairesine bildirimde bulunuyor. yok eğer vergi levhasını kendisi imzalamadı ise bunada gerek yok direkt vergi dairesine vergi levhasını onaya götürüyor.

Sayın Cetvel
Yazdıkların bizim için önemliydi teşekkürler benim aradığımda buydu pratik işte bu kadar birde bağımlı çalışanların beyanname gönderebilme veya imzalama yetkisi (sadece çalıştıkları firmanınkini imzalayabileceklerini biliyoruz) nerede yazıyor bunuda bilenler veya M.B. nın yetki verdiği maddeyi bilenler yazarsa memnun oluruz.

Sn. Serpil Hanım
Ben muhasebede çalışan meslek mensubu SMMM yetkisini kullanmıyorsa sadece muhasabecidir bağımlı meslek mensubu değildir şeklinde biraz kinayeli yazdım. Yani bazılarının görüşüne göre bu SMMM eğer serbest çalışıyorsa ancak beyanname imzalayabilir veya defter tutabilir aksi halde Tic. Sicil Gazetesinden muhasebenin sevk ve idaresini kendisinin yaptığına dair imza yetkisi çıkarmalıymış. Benim görüşüm değil tabi bu Böyle bir çalışmayı Meslek Mensubu olmayanda pekala yapıyor ünvan sahibi olmanın farkı nerede bunu anlatmak istemiştim Bu farkı belirgin hatlarıyla çizmek gerekir. Yoksa bordrolu çalıştığımız şirketlerdeki yetkimizde yakında elimizden gider gibi geliyor. Herşeyden önce SMMM bir meslektir bunu kabul ettirmeliyiz. Yoksa sadece Serbest Meslektir gibi bir saçmalığa saplanıyoruz. Avukatlığın başında neden Serbest kelimesi yok biraz düşünürseniz. Ayrıca Tıp doktorları da özel muayenehane açıyor ama başında Serbest kelimesi yok. İnanın böyle bir saplantıya türmob hala nasıl müsaade ediyor niye bir çalışma yapmıyor veya niye YMM lerin başında serbest yok takıntılıyım kusura kalmayın

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

ek9 ve ticaret odası ve ssk ya bildirimle alakalı ki bu özel bir matbu evrak üzerinden bir bildirim olabilir veya olmayabilir -şirket evrakları arasında ilgili kurumlara kuruluş esnasında bildirilecek bir durum da olabilir -bildirim söz konusunmudur.

kravat ' Alıntı:
Sn. Serpil Hanım
Ben muhasebede çalışan meslek mensubu SMMM yetkisini kullanmıyorsa sadece muhasabecidir bağımlı meslek mensubu değildir şeklinde biraz kinayeli yazdım. Yani bazılarının görüşüne göre bu SMMM eğer serbest çalışıyorsa ancak beyanname imzalayabilir veya defter tutabilir aksi halde Tic. Sicil Gazetesinden muhasebenin sevk ve idaresini kendisinin yaptığına dair imza yetkisi çıkarmalıymış. Benim görüşüm değil tabi bu Böyle bir çalışmayı Meslek Mensubu olmayanda pekala yapıyor ünvan sahibi olmanın farkı nerede bunu anlatmak istemiştim Bu farkı belirgin hatlarıyla çizmek gerekir. Yoksa bordrolu çalıştığımız şirketlerdeki yetkimizde yakında elimizden gider gibi geliyor. Herşeyden önce SMMM bir meslektir bunu kabul ettirmeliyiz. Yoksa sadece Serbest Meslektir gibi bir saçmalığa saplanıyoruz. Avukatlığın başında neden Serbest kelimesi yok biraz düşünürseniz. Ayrıca Tıp doktorları da özel muayenehane açıyor ama başında Serbest kelimesi yok. İnanın böyle bir saplantıya türmob hala nasıl müsaade ediyor niye bir çalışma yapmıyor veya niye YMM lerin başında serbest yok takıntılıyım kusura kalmayın

Pardon kinayeli yazdığınızı hissedememişim.
Muhasebe bürosunda ruhsatlı çalışanlar evet ruhsat yetkilerini kullanmıyorlardır herhalde.Ben serbest çalıştığım için bilemiyorum.Ama onlarda normal bir muhasebe bürosunda çalışandan daha farklı maaş alıyordur sanırım.Yoksa ne anlamı var onca okumanın sınava girmenin.Ruhsat sahibi olmanın mutlaka bir ayrıcalığı vardır diye düşünüyorum.

sayın kravat aradığınız cevaba karşılık gelirmi bilmem
SERBEST MUHASEBECİ VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN KAŞE KULLANMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Kapsam

Madde 2- Çalışanlar listesine kayıtlı bulunan meslek mensuplarıyla çalışanlar listesine kayıtlı olmamakla birlikte, çalıştıkları mükelleflerin muhasebesinin sevk ve idaresinden sorumlu olan ve beyannamelerini imzalayan meslek mensupları, düzenledikleri resmi ve mesleki belgelerde özel kaşe gibi bir ibare var.

Çok güzel sayın cetvel işte takıntılı olduğum konuda burada yatıyor:
Neden Muhasebenin sevk ve idaresinden sorumlu ibaresi yer alıyor orada biraz açayım ben bu konuyu bu sorumlu kişiler aynı zamanda AATUHK göre sorumlu müdürler olmuyorlarmı yani ben beyanname imzalamak istiyorum doğruluğundan sorumluyum ancak şirketin diğer borçlarına karşılık veya yükümlülüklerine karşılık neden kanuni temsilci sıfatında olayım. Burada sanki bu durum bağımlı çalışan meslek mensubunu AATUHK karşısında Kanuni temsilci sıfatına sokuyor ve beyanname imzalayım derken çalıştıkları şirketin imza yetkisini alıyorlar bunun için izlenen tescil ilan yetki vekaletname vs. gibi işlemler silsilesi bizleri şirket borçlarına karşı sorumlu sıfatına sokuyor kamu alacaklarından kurtuluş yok. Çalışıp çalışıp günün birinde borçlu olmayalım gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.
Bilmem yanlışmı düşünüyorum. Şöylede bir konu var ssk ve sg. konularında işveren gayet rahat ve umursuz işler yapıyor ama muhasebenin sevk ve idaresinden sorumlu olduğun için işverenden tahsil edilemeyen kamu alacakları için şirketi bu konuda temsil ettiğin için kanuni temsilci sayılıyorsun belki saçma gelebilir ama ben bu sıfatın aynı zamanda kanuni temsilcilik olduğunu savunuyorum bunun içinde meslek mensubunun bağımlı veya serbest olarak 1.derece sevk ve idareden sorumlu olmasını bunu tic. sicilde ilan ettirilmesi gerektiğini bunun için karar çıkarılması gerektiğini vs. çok manasız ve yanlış buluyorum. Şöyle olmalı Meslek Mensubu bu işleri yapmaya yetkindir. Ama sadece doğruluğundan sorumludur gibi bir ibare yani ben Muhasebeyi sevk ve idareye yetki çıkarmamışsam odadan kaşe telebinde bulunamayacakmıyım. Yekti çıkarmadım ama ben bu şirkette çalışıyorum ve beyannamelerinide gönderebilirim. Kaşe talebindede bulunabilmeliyim bu talep için sicil gazetesinimi vermem gerekiyor?

Görüşleriniz benim için değerlidir Saygılarımla

Muhasebenin fiilen sevk ve idaresinden siz sorumlu olsanız bile tüzel kişiliğe sahip şirketin borcu beni niye bağlasın ama benim bir yanlışım varsa mükellefle beraber müteselsil sorumluyum.bu sadece bağımlı için değil bağımsız çalışan meslek mensupları için geçerlidir.beyannamelere dikkat ederseniz
beyannamenin hangi sıfatla verildiği sorulur siz buraya mükellefin bilgilerini giriyorsunuz beyannameyi düzenleyen kısmınada kendi bilgilerinizi giriyorsunuz.kanuni temsilci kısmını filan doldurmayacaksınız.AATUHK göre sorumlu müdür anlamı çıkarmamanız lazım diye düşünüyorum.gelen cevaplarıda değerlendirelim derim bu benim görüşüm.

Arkadaşlar inanın kafam iyice karıştı. Şimdi ben SMMM ruhsatımı aldım bir özel şirkette şuanda ssk lı olarak çalışıyorum şirket sahipleri diyorlar ki " bütün işlerimizin şirket bünyesinde yapılmasını istiyoruz" şimdi ben bu şirketin vergi dairesine verilmesi gereken byn. SGk verilmesi gereken bildirimler kısacası bu şirketin bütün muhasebe işlerini ben yapacağım. Bunun için ne yapmalıyım?

bluesee ' Alıntı:
Arkadaşlar inanın kafam iyice karıştı. Şimdi ben SMMM ruhsatımı aldım bir özel şirkette şuanda ssk lı olarak çalışıyorum şirket sahipleri diyorlar ki " bütün işlerimizin şirket bünyesinde yapılmasını istiyoruz" şimdi ben bu şirketin vergi dairesine verilmesi gereken byn. SGk verilmesi gereken bildirimler kısacası bu şirketin bütün muhasebe işlerini ben yapacağım. Bunun için ne yapmalıyım?

Bağlı olduğunuz odaya başvurup bağımlı olarak çalışacağızı beyan edip gerekli formları doldurup kaşe talep edeceksiniz.

Saygılar