Bağımlı olarak ssk lı olarak çalışacak mali müşavir prosedür olarak detaylarıyla ne yapmalıdır.
Yen mali müşavir olanlar için soruyorsun sanırım. Şu an bende bağımlıyım son sezonda aldım belgemi odaya başvurdum kaşemide aldım. Ekstradan birşey yapmana gerek yok. Sadece odaya bağımlı çalıştığını bildiriyorsun o kadar.nurullahhacilar ' Alıntı:Bağımlı olarak ssk lı olarak çalışacak mali müşavir prosedür olarak detaylarıyla ne yapmalıdır.
nurullahhacilar ' Alıntı:bir ikincisi firmaya bağlı çalışıldığında veya serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında mali müşavir değişiklikleri hangi kuruma nasıl(hangi evrakla bildirilmelidir.) ek 9 mali müşavirler hakkındaki bildirim nereye ne için verilir.
Muhasebede çalışan SMMM bağımlımıdır yoksa beyannameleri imzalayan SMMM ye mi bağımlı diyoruz bari bunu ayırabilsek. Bu krizde herkese kolay gelsin
Serpil YAVUZ ' Alıntı:nurullahhacilar ' Alıntı:bir ikincisi firmaya bağlı çalışıldığında veya serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında mali müşavir değişiklikleri hangi kuruma nasıl(hangi evrakla bildirilmelidir.) ek 9 mali müşavirler hakkındaki bildirim nereye ne için verilir.
1- Firmaya bağlı çalışacaksanız bunu bağlı olduğunuz odanıza bildiriyorsunuz.(şekil şartlarını odanızı arayarak öğrenebilirsiniz)
2-İşi yeni devir alanlar için söylüyorum.serbest çalışıp firmayla sözleşme imzalandığında yılda 1 kez odaya müşteri bildirim listesi verilir onunla haber vermiş olursunuz.
3-Devreden mali müşavir için söylüyorum.müşteriye ait defterleri devrederken,yine odadan temin edebileceğiniz form var.Onu doldurup eski ve yeni smmm imzalıyor bir sureti odaya veriliyor.
Yani odamız haricinde bildirim yok. Birde beyanları imzalanan mükellefler vergi dairesine yılda 1 bildirilir.Hepsi o kadar.
siz meslek mensubu olduğunuz için değil, adi işletme olduğunuz için vergi dairesine başvuruda bulundunuz.cetvel ' Alıntı:ben geçen yıl odadan kaşemi aldıktan sonra vergi dairesine ve sgk ya bildirimde bulundum dilekçe ekinde bordromu ve oda faaliyet belgesini ekledim verdim.
kravat ' Alıntı:Sn. Serpil Hanım
Ben muhasebede çalışan meslek mensubu SMMM yetkisini kullanmıyorsa sadece muhasabecidir bağımlı meslek mensubu değildir şeklinde biraz kinayeli yazdım. Yani bazılarının görüşüne göre bu SMMM eğer serbest çalışıyorsa ancak beyanname imzalayabilir veya defter tutabilir aksi halde Tic. Sicil Gazetesinden muhasebenin sevk ve idaresini kendisinin yaptığına dair imza yetkisi çıkarmalıymış. Benim görüşüm değil tabi bu Böyle bir çalışmayı Meslek Mensubu olmayanda pekala yapıyor ünvan sahibi olmanın farkı nerede bunu anlatmak istemiştim Bu farkı belirgin hatlarıyla çizmek gerekir. Yoksa bordrolu çalıştığımız şirketlerdeki yetkimizde yakında elimizden gider gibi geliyor. Herşeyden önce SMMM bir meslektir bunu kabul ettirmeliyiz. Yoksa sadece Serbest Meslektir gibi bir saçmalığa saplanıyoruz. Avukatlığın başında neden Serbest kelimesi yok biraz düşünürseniz. Ayrıca Tıp doktorları da özel muayenehane açıyor ama başında Serbest kelimesi yok. İnanın böyle bir saplantıya türmob hala nasıl müsaade ediyor niye bir çalışma yapmıyor veya niye YMM lerin başında serbest yok takıntılıyım kusura kalmayın
bluesee ' Alıntı:Arkadaşlar inanın kafam iyice karıştı. Şimdi ben SMMM ruhsatımı aldım bir özel şirkette şuanda ssk lı olarak çalışıyorum şirket sahipleri diyorlar ki " bütün işlerimizin şirket bünyesinde yapılmasını istiyoruz" şimdi ben bu şirketin vergi dairesine verilmesi gereken byn. SGk verilmesi gereken bildirimler kısacası bu şirketin bütün muhasebe işlerini ben yapacağım. Bunun için ne yapmalıyım?