Bağımlı SMMM

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sinem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Ara 2006
Mesajlar
23
Bağımlı olarak çalıştığım iki firmanın defterlerini tutabilirmiyim?..bu firmalardan biri şirket sahibi adına, diğeri ise eşinin adına kurulmuştur.Ayrıca şirketler grubu kuran bir firmanın her firmaya karşılık mali müşavir mi tutması gerekiyor?
 
Ynt: bağımlı smmm

sinem hanım,bağımlı olarak çalışıyorsanız,2 firmaya birden bakamazsınız.smmm ruhsatınızdaki imza yetkinizle sadece 1 firmanın beyannamelerini imzalayabilirsiniz.serbest çalışanlarda sınır yok.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

bağımlı smmm lerin sadece bir imza yetkisine sahip olduğunu, aradığım hiçbir mevzuatta bulamadım..Ayrıca bağımlı olarak çalışan smmm lerin 2 tane firmaya ait işlemleri yapması durumunda ne gibi yaptırım yapıulacağı hususundada bir açıklama yok..
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Böyle bir şansınız var...Her ne kadar bağımlı olsanızda aynı grup içerisinde bu tür uygulamalar yapılmakta.Örneğin bizim AŞ de çalışan SMMM aynı zamanda diğer 2 LTD ŞTI'nde defterlerini tutmakta ve beyannamelerini imzalamakta. Bunuda sigortası ay içerisinde değiştirilerek yapılıyor. 5-10 gün arası diğer şirketlerde gösteriliyor. Ancak AŞ ile LTD lerden biri YMM Denetiminde..Bu sürece değiştirirmi bilmiyorum ama.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Sinem ' Alıntı:
bağımlı smmm lerin sadece bir imza yetkisine sahip olduğunu, aradığım hiçbir mevzuatta bulamadım..Ayrıca bağımlı olarak çalışan smmm lerin 2 tane firmaya ait işlemleri yapması durumunda ne gibi yaptırım yapıulacağı hususundada bir açıklama yok..

Sinem hanım,üyesi olduğunuz smmm odanız ile görüşürseniz size daha detaylı bilgi verilir.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Ruhsat Alan Meslek Mensuplarının Hak ve ödevleri

Ödevleri :

Ruhsat almış meslek mensupları bağımlı veya meslek konusu dışında çalışmaları veya mesleki faaliyette bulunmamaları halinde unvanlarını ve tasdik yetkilerini kullanamazlar.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Tarih : 20.06.2001
Sayı :B.07.0.GEL.0.32/32232446/33731

Özü : Bir şirkette bağımlı statüde çalışan SM, SMMM'lerin başka gerçek ya da tüzel kişilere ait beyannameleri imzalayıp imzalamayacakları.

Adı geçen dilekçede bir özel şirketler grubunda muhasebeci olarak çalıştığını ve çalıştığı şirketin birden fazla şirketinin mevcut olduğunu belirterek, serbest muhasebeci unvanı ile sadece bordrolu çalıştığı şirketin mi yoksa, diğer şirketlerin de beyannamelerim imzalayıp imzalamayacağını sormaktadır.

VUK'a 4008 sayılı Kanunun 6?ıcı maddesiyle eklenen mükerrer 227'nci madde ile Maliye Bakanlığı, vergi beyannamelerinin 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler tarafından da imzalanması mecburiyetim getirmeye, bu mecburiyeti beyanname çeşitleri mükellef grupları ve faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı uygulatmaya ve buna ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmış ve bu yetkiye dayanılarak ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerce imzalanması Hakkında Genel Tebliğde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Söz konusu Genel Tebliğin IVüncü bölümünde, mükelleflerin beyannamelerini, kendilerine 3568 sayılı Kanunun 2/A-a maddesinde belirtilen hizmetleri bir bütün olarak fiilen veren meslek mensupları tarafından imzalanabileceği belirtilmiştir.

3568 sayılı Kanunun 45'inci maddesinde, serbest muhasebecilerin, serbest muhasebeci mali müşavirlerin bu unvanlarla, yeminli mali müşavirlerin ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2'nci maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akti ile çalışmayacakları hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 16.02.1998 tarih ve 5090 sayılı genel yazımızın 5'inci maddesinde, 3568 sayılı Kanuna göre serbest muhasebecilik veya serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı alan ancak bağımlı olarak çalışanların, mükelleflerin beyannamelerini imzalayabilecekleri belirtilmiştir.

BU HÜKÜMLERE GÖRE, BAĞIMLI STATÜDE ÇALIŞAN SERBEST MUHASEBECİ VEYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ANCAK BİR GERÇEK YA DA TÜZEL KİŞİYE AİT BEYANNAMELERİ İMZALAMALARI MÜMKÜN BULUNMAKTADIR. BU NEDENLE SADECE BORDOLU OLARAK ÇALIŞAN ŞİRKETİN BEYANNAMELERİ İMZALANABİLECEKTİR. AYNI GRUBA AİT DİĞER ŞİRKETLERİN BEYANNAMELERİNİN İMZALANMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Yazdıklarınızdan net bir yaptırım olmadığı sonucu çıkmaktadır..Bu böyle olunca her bağımlı muhasebeci , birden fazla defter tutma şansına sahiptir anlamı çıkmaktadır..yaptırımı belli olmayan bir yasaklamanın meslek mensuplarını ne kadar caydırır?
 
Ynt: Bağımlı SMMM

merhabalar;
bir insan bir ay içerisinde birden fazla şirkette çalışması mümkündür.ve dolayısıyla da bir sm veya smmm 3 ayrı şirkette bordrolu olarak çalışmasının önünde yasal bir engel yoktur (eğer var olduğunu düşünen arkadaşlar var ise ilgili kanun ve tebliği açıklarlarsa sevinirim.) .ve sadece bordrolu olarak çalıştığı şirketlerin beyannamelerini imzalayabilir.Bence gurup şirketlerinde çalışanlar defterlerini tutacakları gurup şirketlerinde kendilerini bordrolu olarak çalışıyor gösterseler önlerinde herhangi bir yasal engel kalmayacaktır.Yukarıda sayın Haluk İçyer in vermiş olduğu özelgeden farklı bir durum olacaktır.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Sinem ' Alıntı:
Yazdıklarınızdan net bir yaptırım olmadığı sonucu çıkmaktadır..Bu böyle olunca her bağımlı muhasebeci , birden fazla defter tutma şansına sahiptir anlamı çıkmaktadır..yaptırımı belli olmayan bir yasaklamanın meslek mensuplarını ne kadar caydırır?

Serbest Muhasebecilik,Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği
Kınama Cezası

Madde 6 ? Kınama cezası, aşağıdaki durumlarda uygulanır
i) Çalışanlar listesine kaydolmadan ünvan kullanarak, mesleki faaliyette bulunulması,

Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma Cezası
Madde 7 ? Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası aşağıdaki hallerde uygulanır
a) Üç yıllık bir dönem içinde kınama cezası gerektiren hallerin ve eylemlerin yinelenmesi,

Meslekten Çıkarma Cezası
Madde 9 ? Meslekten çıkarma cezası aşağıdaki hallerde uygulanır:

a) Beş yıllık dönem içinde iki defa mesleki faaliyetten alıkoyma cezası ile cezalandırılmasından sonra bu cezayı gerektiren eylemin yeniden işlenmesi,

Sayın sinem , bence bu cezaların yaptırım gücü yüksektir.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Sanıyorum tam olarak aşağıdaki madde yaptırım olup olmadığı konusunda sizi aydınlatacak:

Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma Cezası

Madde 7 ? Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası aşağıdaki hallerde uygulanır:

b) Çalışanlar listesinde kayıtlı bulunan meslek mensuplarınca sahip olunan ünvanla Kanunun 2 nci maddesinde yer alan işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere bağlı ve onların işyerlerine bağımlı olarak açık veya gizli hizmet sözleşmesi ile çalışılması
,

Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası hatırı sayılır bir ceza ki tekrarlandığı takdirde meslekten çıkarma ile sonuçlanıyor.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Merhaba
Bağımlı çalışan meslek mensubu çalıştığı firmaya makbuz kesebilir mi?
Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

YMM olmanın şartlarından biri mesleği bir fiil büro açarak 10 yıl yapmak
ikincisi de bağımlı olduğun firmada 1 derece imza yetkisine haiz olmakmıdır?
 
Ynt: Bağımlı SMMM

bağımlı çalışan meslek mensubu, çalıştığı yerde sigortalıdır ve bu sigorta maaş giderleri zaten, gider olarak düşülmektedir,
smm da bastırma hakkı olmadığı için makbuzda kesemez.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Cevabınız için teşekkürederim.
Makbuz kesmesi demek bağımlı olmaktan çıkıp bağımsız olarak çalışması demek oluyor.
Onun için SSK lı değil Bağ-kur'lu olacak herhalde. Doğru anlamışmıyım.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Sevgili meslektaşlarım,

Hepinize merhaba.

Bu siteyi zaman zaman izlemekteyim. Ama foruma ilk defa katılıyorum. başarılı çalışmalarından dolayı arkadaçlarımızı kutluyorum.

Değerli meslektaşlarım,

Meslek camiasında en çok tartışılan konuların başında bağımlı çalışan meslek mensuplarının imzalayacakları beyanameler konusu gelmektedir. Sorulan bu soruya ilişkin olarak kısaca düşüncelerimi açıklamak istiyorum, izninizle.

Vergi beyannamelerinin kimler tarafından imzalanacağına ilişkin açıklık 3568 sayılı Yasada bulunmamaktadır. Ancak vergi beyannamelerinin imzalanması konusunda, 4008 sayılı Yasa ile 213 sayılı VUK?na eklenen mükerrer 227. madde ile gerekli düzenleme yapılmıştır. Buna göre; vergi beyannamelerinin 3568 sayılı Kanun?a göre yetki almış SM, SMMM ve YMM meslek mensupları tarafından imzalanması konusunda mecburiyet getirmeye ve bu mecburiyeti beyanname çeşitleri ve faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı uygulatmaya meslek mensuplarına ilişkin düzenleme konusunda Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
Bu kanun maddesinde de bağımlı çalışan meslek mensuplarının beyannameleri imzalayıp imzalayamayacakları konusunda açıklık bulunmamaktadır. Bu durum karşısında bağımlı çalışan meslek mensuplarının bir kısmının bu şirketlerin dışında firmaların ve grup şirketlerin muhasebelerini de tuttukları ve beyannamelerini imzaladıkları görülmekte idi. Bu durum meslek odaları tarafından bağımlı çalışan meslek mensuplarının ?kaçak muhasebecilik yaptıkları? şeklindeki şikayetlerine neden olmaya başladı. Bunun üzerine yapılan görüşmeler sonucunda bağımlı çalışan meslek mensuplarının sadece ücretli (bordrolu) oldukları tek bir firmanın beyannamelerini imzalayabilecekleri konusunda görüş birliğine varıldı. Ancak yukarıda belirtildiği üzere ne 3568 sayılı Yasa ne de 213 sayılı Yasanın Mükerrer 227. maddesi bağımlı çalışan meslek mensuplarının imzalayacakları beyanname konusunda bir düzenleme getirmediği gibi, mükerrer 227. maddeye istinaden çıkarılan ve halen yürürlükte bulunan beyannamelerin imzalanmasına ilişkin 29.06.1997 tarih ve 23034 sayılı resmi Gazete?de yayımlanan Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında 4 nolu Tebliğ?de de bağımlı çalışanların vergi beyannamelerini imzalayacaklarına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Tebliğin IV. Beyannameleri İmzalayacak Meslek Mensupları ve Sorumlulukları başlıklı maddenin ilk bendinde; ? Mükelleflerin beyannameleri, kendilerine 3568 sayılı Kanunun 2/A-a maddesinde belirtilen hizmetleri bir bütün olarak fiilen veren meslek mensupları tarafından imzalanacaktır.? Şeklindedir. Görüleceği üzere burada bağımlı çalışan meslek mensuplarının imza yetkilerin sınırından bahsedilmemektedir.

Ancak; konunun önemi nedeniyle Maliye Bakanlığı ve TÜRMOB yetkililerinin görüşmeleri sonucunda bağımlı çalışan meslek mensuplarının bordrolu çalıştıkları tek bir firmanın beyannamelerini imzalamaları konusundaki görüş birliği üzerine Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü 18.07.1997 tarih ve B.07.GEL.03/3223-1687/30126 sayılı Özelge?yi yayımladı. TÜRMOB bu konuya ilişkin aldığı Kararı meslek kamuoyuna ve odalara duyurdu. Bütün bunların üzerine meslek mensupları ücretli çalıştıkları firmalardan aldıkları belgeyi bağlı bulundukları odaya ve odadan aldıkları ?oda faaliyet belgesini? de çalıştıkları şirkete vererek bu firmaların beyannamelerini imzalamaya başladılar.

Yukarıda kısaca anlatılmaya çalışılan yasal durumdan anlaşılacağı üzere; odaların serbest çalışanlar kütüğüne kayıtlı olmayanlar, yani bağımsız olarak büro işletmeyip herhangi bir şirkette bordrolu (ücretli) muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti verenler bağımlı olarak çalıştıkları tek bir firmanın beyannameleri dışında beyanname imzalayamazlar ve diğer herhangi bir mükellefin muhasebesini tutamaz ve/veya beyannamelerini imzalayamazlar. Bu durum mesleki mevzuata göre yasak olup, aksine bir eylem serbest çalışan meslek mensuplarına karşı yaratılmış haksız rekabet olacaktır. Dolayısıyla bu yolla elde edilen kazanç haksız kazançtır. Nasıl ki serbest çalışan bir meslek mensubu başka bir işletmenin ücretli (bordrolu) muhasebecisi olamıyor ise, bu işletmelerde ücretli olarak çalışanların da işlerinin dışında başka firmaların muhasebelerini yapıp beyannamelerini imzalamaları haksız rekabettir. Bağımlı çalışanlara verilen TÜRMOB logolu kaşe meslek mensubu tarafından sadece ücretli olarak çalıştığı bir işletmenin beyannamesini kaşelemesi için verilmiştir.

Saygı ve sevgilerimle.

SMMM Gökhan Dede - Ankara
0312 435 76 36
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Şirketler grup şirketi ise ne olacak...
Sorun burada...
Her şirketine ayrı mali müşavir mi bulacak...
 
Ynt: Bağımlı SMMM

izcan ' Alıntı:
Şirketler grup şirketi ise ne olacak...
Sorun burada...
Her şirketine ayrı mali müşavir mi bulacak...
evet,3568.sayılı yasa bu yönde söylüyor.
her şirkete bir mali müşavir.
 
Ynt: Bağımlı SMMM

Sevgili Meslekdaşlarım,
aynı durumla ben de karşı karşıyayım. Bağımlı olarak çalışmaktayım bir grup şirketinde. Grubun diğer şirketlerinde de imza atmam istenmekte. Bordrolu olarak gözüktüğümüz firmanın beyannamelerine imza atabileceğimize göre, acaba bu sorunu kısmi süreli iş sözleşmesiyle çözebilir miyiz? Kısmi süreli iş sözleşmesiyle birden fazla firmada bordrolu çalışabileceğimize göre bu firmaların beyannamelerini de imzalayabiliriz diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşır mısınız lütfen?
 
Üst