Bağımsız Denetçi Eğitimleri

Üyelik
28 Ocak 2013
Mesajlar
66
Konum
şehir
Tüm meslektaşlara selamlar;

Bağımsız denetim eğitimi için başlangıç olarak Kamu Gözetim Kurulu'ndan 3 üniversite onay almış. İstanbul Ünv., İst. Tic. Ünv. ve Sakarya Üniversitesi. Kurula başvurmuş diğer üniversiteler onay için beklemede. İstanbul YMM Odası'nın sitesinde ilgili üniversitelerin eğitim programı ve eğitime katılım şartlarına ilişkin bilgiler yer almakta. Söz konusu eğitimlere Mart ayı başı itibariyle başlanmış (İ.Ü. 1 Mart itibariyle başlamış, Tic. Ünv. yarın başlıyor).

Bilindiği üzere 26.12.2012 tarihli Bağımsız Denetim Yönetmeliği'ne göre YMM'ler ve 15 yılı aşkın meslek tecrübesine sahip SMMM'ler bu eğitimlere katılıp bağımsız denetçi olabilecekler. 15 sene süre hesabıyla ilgili olarak kendi durumumu öğrenmek için dün KGK ile görüştüm ve doktora yapmama rağmen hesaplamaya katılmadığı için 5 gün ile 15 seneyi kaçırdığımı üzülerek öğrendim. Belki bazı meslektaşlarımın işine yarar düşüncesiyle aldığım bilgileri özetle şu şekilde paylaşmak istiyorum;

1-Lisansta geçen 4 sene süre hesabına dahil ediliyor.
2-Yüksek Lisans ve Doktora'da geçen süreler hesaba dahil edilmiyor.
3-Bilindiği üzere stajda geçen süreler ile ruhsat aldıktan sonra geçen süreler hesaplamaya dahil ediliyor.

Burda kritik nokta; 26.12.2001 tarihi ve öncesinde stajını başlatmış olanlar ve staj süresinin sonunda 1 yıl içinde SMMM ruhsatını almaya hak kazanmış olanlar 15 yıllık süre hesabını tutturabiliyorlar. (Kurul stajın bitmesi ile SMMM sınavları sonucu belge almaya hak kazanılması arasında geçen maksimum 1 seneye kadar olan süreleri 15 sene hesabında dikkate alıyor). 26.01.2001 tarihinden sonra staj başlatmış olanlar otomatikman 15 senelik süreyi yakalayamıyorlar (ilk sınavlarında SMMM olmaya hak kazanmış olsalar dahi).

Benim kuruldan aldığım bilgiler bu doğrultuda. Farklı bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşmalarını rica ediyorum böylelikle yanlış bir hesaplama veya bilgilendirmeye mahal vermemiş oluruz.

Saygılarımla
 
Bu eğitime katılan bir kişi olarak;

1-Verilen eğitimin hiçbir şekilde faydalı olabileceğine inanmıyorum.Onlarca slayt ve dipnotları okunarak bu eğitim verilemez.İnsan, bir tarayıcı ya da fotokopi makinası değildir.
2-Kısıtlı zamanın eğitmenlere verdiği baskı ise hakikaten görülmeye değer.İnsan üzülüyor.
3-Kullanılan dil,akademik olup daha ziyade ifadeden öte kafa karıştırıyor.Detaylara inme şansı yok. İlginç tecrübelerin ve fikirlerin mütaalası ise hemen hemen yapılamıyor.
4-Sabah 9 akşam 7 aralığındaki bu koşturmaca,belirli bir yaşın üzerindekilerde ciddi bir kopukluk yaratıyor.

Bütün derslerin konularında iç denetim bütün hatları ifade edildiği halde ,iç denetimin kanundan cımbızla ayıklanmasının hem hayreti hem şaşkınlığını yaşıyorsunuz.İç denetimin olmadığı bir sistemde bağımsız denetim yapmanın hemen hemen imkansız olduğunu görüyorsunuz.
KGK'nın devam mecburiyetine olan alakasının aşırı bir şekilde olmasına ve sürekli yoklamaları kontrol etmesini bir yerde anlayabiliyorsunuz ama denetlenen kurumun da bu ciddiyetten uzak duramayacak kadar seviyeli olduğunu bildiğinizden biraz hayıflanıyorsunuz.
Neticede eğitim her ne kadar isteklere cevap vermekten uzak olsa da Çok ciddi bir entegrasyonun oluşturulduğunu,UFRS ve UMS'ların tüm sistemi ele geçirdiğinin farkına varıyorsunuz.Her ne kadar mali muhasebenin var olduğuna inansak da ticari muhasebenin çok hızlı bir trend ile geldiğini görüyorsunuz.
İşimiz zor.Yüksek bilgi-tecrübe isteyen aynı zamanda ciddi beyin jimnastiğine açık yüksek tahmin yeteneğine sahip olan bu yeni mesleğin aynı zamanda meslek içinde türevler yaratacağına inanıyorum.

Tam bir ekip işi olduğunu öyle tek kişilik yada bir kaç kişi ile kotarılamayacağını da görüyorsunuz.
Saygılarımla,
 
Eğitimlerden sonra yapılan sınavlar, sınavlardaki denetim ve bu sınavların zorluk derecesi ile ilgili bilgisi olan varmı?
Saygılar...
 
Eğitimlerden sonra yapılan sınavlar, sınavlardaki denetim ve bu sınavların zorluk derecesi ile ilgili bilgisi olan varmı?
Saygılar...


Denetim dersindeki vize tarzı sınavlar,bilahare yapılacak sınavların minik bir yansıması niteliğinde. Öz itibarı ile 300 sahife civarında tutan bu dersin finali ise tam bir felakete dönüşecek .
Hele ki UFRS-UFS için 2500 sahifelik bir rakamdan bahsediliyor ki eleme için mükemmel bir rakam.
KGK'nın orantısız gücünü de içine koyduğunuz takdirde yapılacak sınavlarda KGK gözetmenlerininde olacağı gözönüne alındığında;

Amaç elemek ise bu işin profesörlerinin bile başarılı olacağına ihtimal vermiyorum.
Bundan daha iyi bir açıklama olabilir mi sevgili daybreak :banghead:
 
Sayın Gökhanuy bildiğiniz üzere KGK yetkilendirmelerine göre 3 ünv. ist ticaret-istanbul üniversitesi ve sakarya üniversitesi eğitim verebilecek. İstanbul üniversitersinin başarı değerlendirmesi ise (KGK dan verilen talimat üzerine) ders 65 ortalama ise 70 olacakmış. Sakarya ünv. ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ise bu konu ile ilgili pek bilgi verme taraftarı değiller. Duyumlara göre de kimi sınavlar klasik kimi sınavlar test olacak diye bir bilgi var. Dolayısıyla nerede ne zaman ve hangi üniversitelerde eğitime gidilmesi konusunda herkesin kafası karışık. Sizce nerede eğitim almak faydalı olur. Veya sizin gittiğiniz ünv. de eğitimde başarı kriteri nedir. Biraz bilgi verirseniz sevinirm. Saygılar sunuyorum
 
Size tamamen katılıyorum sayın gokhanuy. Bu eğitimlerin sonunda elbette kimse 4-4'lük bağımsız denetim yapabilecek yeterlilikte olamayacaktır. Yeterli bir bağımsız denetimden bahsedebilmek için mutlaka uzun süreli eğitim ve uygulamanın yanı sıra konusuna hakim bir ekip olmak gerekir. Ayrıca, sizin de belirttiğiniz gibi denetimi yapılacak firmaların sağlıklı bir iç denetim yapısının varlığı gereklidir.

KGK'da telefonla görüştüğüm yetkili; yönetmelik çıktıktan sonra özellikle YMM'lerin ve bu meslekte uzun süreden beri çalışan SMMM'lerin sınavla bağımsız denetçi yetki belgesi verilmesi hususunda yoğun bir itiraz ve baskı oluşturduğunu, Kurul'un da bu meslek mensuplarını bir yerde haklı görüp 'kırmamak için' böyle bir uygulamayı devreye soktuğunu söyledi (getirilen şartlara uyan meslek mensuplarına eğitim verilmesi ve verilecek olan eğitime istinaden sınava tabi tutulması). Ancak, üzerinde konuştuğumuz gibi tek başına bu eğitimlerin layıkıyla bağımsız denetim yapılabilmesi için yeterli olmayacağı aşikardır. Bu, yanlızca belge almayı kolaylaştıran (şartları tutmayan diğer meslek mensuplarına nazaran) bir uygulama olarak gözükmekte. Devamında mutlaka başka eğitimlerin olacağı kanısındayım. Bu köprünün altından daha çok sular akar.

Saygılarımla
 
Sayın Benjamin ve bu konuyu okuyan arkadaşlar;
haklısınız. 26/12/2012 tarihinde yönetmelik yayımlandığından; üniversitenin 4 yılını düşerseniz 26/12/2001 yılına kadar geri gidilmesi gerekiyor. yani hesaplama yapılırken aylık bazda hesaplama yapılmış. bence bu hesaplama mantığı yanlış. yıl bazlı hesaplama yapılması gerekirdi diye düşünüyorum çünkü bende bir kaç ayla 15 senelik mesleki tecrübeyi kaçıranlardanım. stajı bitirme imtihanlarında başarılı olduktan sonra 1 sene içerisinde SMMM ruhsatını alanlar diye bir ibarenizi gördüm öyle bir durumun olacağını düşünmüyorum çünkü yönetmelikle çelişir düşüncesindeyim. yönetmeliğin geçici 1.maddesinin 4.fıkrasında "31/12/2014 tarihine kadar ruhsatları ile başvurmaları halinde" diyor. yani ruhsatı almak hele staj bittikten sonra 1 sene içerisinde ruhsatı almak şartların arasında yok.
ay hesaplamasının yanlışlığına gelince;
herşeyde takvim yılını baz alıyoruz. denetimlerimizde de takvim yılı üzerinden yapılıyor. fakat gelin görün ki bağımsız denetim için gerekli şartlardan birini hesaplarken ay hesabı yapmak zorunda kalıyoruz. gerçekten enteresan... 2002 yılında stajını başlatmış birisinin 26/12/2012 yılına kadar toplasanız en fazla 1,5 ay işsiz olduğu varsayımıyla (ki benim durumum böyle) yani 1 sene boşluk olmadığından sıkıntı yok yönetmelik gereğince (madde 15 / 3)... hesaplayalım. 2012-2002=10 fakat 2002 yılını da ekleyince 11 (yani hepinizin bildiği gibi parmak hesabıyla) + 4 sene de üniversite = 15 sene... fakat bu hesaplamayı KGK kabul etmiyor... hayırlısı olsun...
 
Sayın denetçi;

Haklısınız yönetmelikte staj sonrası 1 sene içerisinde ruhsat almak şartı yok. Ben bu bilgiyi KGK'da görüştüğüm kişinin bana vermiş olduğu bir bilgi olarak aktardım. Kurul'un böyle bir durumda süre hesaplamasına dahil ettiğini bildirdi bana ancak telde şifai olarak verilen bu bilginin doğruluğu konusunda ısrarcı olmam abesle iştigal olur. Durumu ince hesap yapmayı gerektiren arkadaşlar için bu bilginin doğruluğunun teyit edilmesi elbette gereklidir. Bunun dışında süre hesabındaki uygulama ilgili eleştrilerinize de tamamen katılıyorum. Ay ve gün hesabıyla yapılan bu hesaplamalar çok mantıklı gelmedi bana da. Tabi ki yoruma açık konular bunlar. Dediğiniz gibi hayırlısı olsun...
 
İlla eğitime katılmanız gerekmiyor, kurumun açacağı (büyük ihtimal spk test sınavı gibi) sınavı vermek eğitim almak yerine geçiyor. Daha ortada bağımsız denetim yapılacak şirket yokken acele etmeye hiç gerek yok.
 
Cevabınız için teşekkürler Sn Gökhan bey..Yalnız benim eğitimlerle ilgili duyumlarım farklı farklı...Üniversitelere eğitim için giden kimi meslektaşların vizelerin kolay olduğunu ve vizelerden sonra yapılan final sınavlarındaki soruların ise eğitim de anlatılan yerlerden olduğu ve kolay geçtiği şeklinde. Bu universitelerin yapmış olduğu eğitim sınavları gerçekten basitmi ? eğer basit ise spkdan lisans almak için emek vermiş kişilere haksızlık yapılmıyormu?
Saygılar...
 
34 kişi ile örgün eğitimi aldım ve soruların basit olduğuna ilişkin kesinlikle katıldıklarına ihtimal vermiyorum.
Aynı duyumu ben de aldım.Lakin o kurumda eğitim almadım. :)
Test tarzı soruların hemen hemen hepsi şaşırtma tabanlı idi.Klasik tarzdaki soruların tümü ise kitap ders notları serbest olsa dahi (ki değildi) eğer bilmiyor iseniz mümkün değildi.
Elbette kurumdan kuruma farklı olacağı takdir edersiniz ki mümkün. :)
 
34 kişi ile örgün eğitimi aldım ve soruların basit olduğuna ilişkin kesinlikle katıldıklarına ihtimal vermiyorum.
Aynı duyumu ben de aldım.Lakin o kurumda eğitim almadım. :)
Test tarzı soruların hemen hemen hepsi şaşırtma tabanlı idi.Klasik tarzdaki soruların tümü ise kitap ders notları serbest olsa dahi (ki değildi) eğer bilmiyor iseniz mümkün değildi.
Elbette kurumdan kuruma farklı olacağı takdir edersiniz ki mümkün. :)

merhaba gökhan bey
bende sakarya üniversitesinden online şeklinde kurumsal yönetim ilkeleri ve finansal yönetim dersini bugün aldım
ama hiçbir fikrim yok.sizde bu dersi alıyormusunuz

teşekkürler
 
merhaba gökhan bey
bende sakarya üniversitesinden online şeklinde kurumsal yönetim ilkeleri ve finansal yönetim dersini bugün aldım
ama hiçbir fikrim yok.sizde bu dersi alıyormusunuz

teşekkürler

Kurumsal yönetim ilkeleri ve finansal yönetim derslerini online gördüm.
vE Gerçekten gördüklerim;

1-Kurumsal yönetim ilkeleri adı altında bir ülkede yapılanların teknik teferruatını öğrendim.2005 tarihinde SPK'nın başını çektiği bu sistem ile Risk alma,riskli yatırımlara girme,müteşebbis ruh gibi ülke dominatlarının zımparalanak digital indeks tabanlı şirketlerin yaratıldığını gördüm.Sıfır hatalı yönetim kurulları,biyolojileştirilmiş kurumlar üretilmeye çalışıldığını gördüm.Adına entegrasyon diyorlar.Çok doğru.Beyni ülke dışında olan bir organizasyon.
2-Finansal yönetim,öz itibarı ile finansal analiz tekniklerinin uygulandığı karar vericilerin finansal kararlarını etkileyen en etkili yöntemler kataloğudur.( :) )
Oranlar,kaldıraçlar,bügünkü değer,gelecekteki değer ve bunların tam bir harmonisi niteliğinde hesaplar ile bütünleşmiştir.Online verilmesini hangi zihniyet teklif etti ise onun aklından şüphe ederim.
(üniversitede matematiği okuyarak öğrenen bir arkadaşım vardı.Bu zihniyet onu bile aşmış )
En çok üstünde durulması gereken 2 asal ders olarak görüyorum.
Gerisi teferruat emin olun.
Çalışmalarınızda başarılardan öte sabır diliyorum.
 

Benzer konular

Üst