Bağımsız Denetim Aldatmacası

stonhand

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Nis 2009
Mesajlar
1,210
Konum
istanbul
Dün İsmmo' nun TTK eğitimlerine katıldım ve öğrendimki bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarının 2 YMM + 2 SMMM ile şirket kurabileceklerini ve ancak bu şekilde bağımsız dnetim yapabileceklerini öğrendim. Eğitmen bunu üstüne basa basa söyledi bu işi yapacaksanız 2 adet YMM ve 1 adet SMMM ye ihtiyacınız var dedi.
Sonrasında Eğitmen herhalde kendisininde YMM olmasınında verdiği keyifle SMMM lerin tuttukları defterlere bağımsız denetim yapamayacağı ancak YMM lerin Tam TAstik Raporu yazdıkları müşterilerine Bağımsız Denetim yapabileceklerini söyledi.
Şimdi aylardır bağımsız denetim diye konuşuluyor sözde mesleğin itibarının geleceği söyleniyor ancak şuan görüyorumki YMM üstatlarımız hem Türmobda hemde kanun yapılırken çok güzel lobiler yapmış ve aylardır itibarı artacak diye kendimiz kandırdığımız SMMM mesleğini bitirmiştir.
Tam Tastik raporu yazılan şirketlerin zaten defterlerini YMM ler kendileri tutmaktadır, vergi dairesinden şirkete şifre alıp kendi adamlarını şirkete gönderip defter kayıtlarını girip sonrasında aynı deftere tam tastik raporu yazmaktadır. Şimdi ne olacak aynı YMM efendi gelecek tam tastik yaptığı firmaya bağımsız denetimde yapabilecektir ve inanın bu şekilde YMM lerin piyasadaki rekabet gücü inanılmaz derecede artacaktır.

Dünden beridir kafa yoruyorum peki SMMM ler bağımsız denetimin neresindedir bağımsız denetim şirketi kurmaya kalktın sen SMMM sin olmaz 2 adet YMM bulman lazım diyecekler yani elinizde belge bile olsa bu pastadan size pay yok diyorlar peki soruyorum 2 adet YMM nin 2 adet SMMM bulmasımı zor yoksa 2 adet SMMM nin 2 adet YMM bulmasımı daha zor 100.000 adet SMMM varken piyasada 3000 adet YMM var gerisini siz düşünün yada diğer yandan düşünüyorum devlet bana bir belge verecek ve diyecekki evet sen bağımsız denetimde ehilsin buyur belgen hadi gittim bir SMMM arkadaşda buldum şirket kurmaya kalktım hoppp dur birader sen bu belgeyle bir şirket kuramazsın çünkü sen hiçbirşeysin sen kimsin arkadaş senin başına 2 adet çoban lazım git 2 tane YMM bul diyecekler.
Aylardır bu konu burada tartışılıyor yani ben anlamıyorum arkadaş ya bunlar görmezden geliniyor yada dün eğitmen bize hatalı bilgi verdi diyeceğim fakat bugün eğitime giden arkadaşlarımada aynı şeyler denmiş 2 adet YMM olmadan bağımsız denetim şirketi kuramazsınız denmiş. Şu durumda SMMM lerin ayaklanıp bu olamaz demesi lazımken Odaların hakkımızı koruması lazımken, aylardır bağımsız denetim gelecek mesleğin itibarı artacak diye odalar ve türmob bizi kandırırken şuan gördüğüm tek şey koskocaman bir bağımsız denetim aldatmacasından başka birşey değil.
Eğitmenlerin bize tavsiyelerinide söyleyeyim elinizde LTD yada AŞ varsa bağımsız denetimden %99 geçemeyecek o yüzden imkanınız varken şirket gayrı faal ise ya tasfiye edin şirket faal ise şahısa çevirin.
Peki düşünelim bakalım biz YMM yiz tam tastikle defter tutuyoruz ve bağımsız denetim geldi size dokunan yok istediğin gibi rapor yazmak serbest ne şahısa çevireceksin tam tastik anlaşmanın altına birde bağımsız denetim anlaşması koyacaksın keyfine bakacaksın yani bundan sonra SMMM ler şahıs defteri tutacak YMM ler piyasadaki bütün LTD ve AŞ leri toplayacak yani biz aylardır KANDIRILDIK arkadaşlar biz artık bundan sonra ya gidip bir YMM nin yanında çalışacağız yada şahıs firmaları tutacağız çünkü bizim ederimiz bu çünkü bizim belgemizin ederi bu.
Ben bu konu hakkında bağımsız denetimde o kadar zamandır yazıp çizen arkaşların görüşünüde merak ediyorum başımızda çoban yani YMM olmadan bize bu işi yapamazsın demek kimsenin zoruna gitmiyormu yada sen tuttuğun deftere rapor yazamazken YMM lere sen yazabilirsin denmesi zorunuza gitmiyormu bize açık açık siz artık bundan sonra şahıs firmaları tutacaksınız denmesi zorunuza gitmiyormu bunları neden söylüyorum dün sınıfta hoca bunları anlatırken 100 civarı SMMM nin zoruna gitmemiş galiba benim dışımda bir kişinin bile sesi çıkmadı. Bir tek ben çıkıp fiiliyatta YMM lerin tam tastikle defter tuttuğunu bu durumun onlara haksız rekabet sağlayacağını söyledim ve bunu derken etrafımda 1 tane meslekdaş bile evet bu doğrudur bu bizim mesleğimizde haksız rekabettip demedi bir Allah' ın kulundan ses çıkmadı çok çok afedersiniz ama herkes koyun gibi birbirine baktı işte buda benim zoruma gitti.
Ben bu forumdaki bilinçli meslekdaşlardan fikir istiyorum bu durumda biz ne yapacağız kamu denetiminin sınavına girip gidip 2 YMM mi arayacağız bu odalar ne iş yapar SMMM odalarının neden sesi çıkmaz aidatlarını YMM lerdenmi alırlar arkadaşlar ben dünden beri çok sinirliyim son olarak tekrarlıyorum eğer eğitmenin dedikleri gerçekse çok büyük bir şekilde KANDIRILDIK diyorum.
Saygılarımla.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

yeni kanun derki;
"denetim, şirket büyüklüklerine paralel olarak denetim şirketleri, veya bir smm veya bir ymm tarafından denetlenecektir"

burdan anladığımız büyük ölçekli şirketler denetim firmalarınca denetlenecektir.
küçük ve orta ölçekli şirketler ise denetim şirketleri, veya bir smm veya bir ymm tarafından denetlenecektir.
dolayısıyla kanuna göre değerlendirme yaptığımız vakit endişeleriniz yersizdir diyebilirim.
kişisel kanaatim bu büyük pastayı hükümetin pekde hazetmediği "üstad" lara yedirmeyecekleridir.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Biz eğitmene ısrarla sorduk bu işi yapmaya kalktığımızda nasıl yapıcaz dedik ve cevap kati olarak 2 adet YMM ve bizim dışımızda bir adette SMMM bulmamız gerektiğini söyledi.
Bugün eğitime giden arkadaşıma sordum aynı bilgileri vermişler yani tek başınıza bağımsız denetim şirketi açamazsınız ve tek başınıza bağımsız denetim yapamazsını diye üstüne basa basa vurguluyorlar. Eğitmenlerin dedikleri hatalıysa özür dilerim ama adamlar 2 gündür 2 YMM olmadan bağımsız denetimin yapılamayacağı bilgisini veriyor.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

stonhand meslektaşım seni gunahımkadar sevmem ancak
bu dilegetirdiklerin malesef doğru bunu defalarca ifade ettim bı Alahın kulu twiterda bu konuda tek soru sorma gayretını gösteremdı bılıyorum benmı uzaylıyım yok butun smmler durumdan memnunmu düşüncelerimiz paralel aynı doğrultuda ancak bu bişey ifade etmeyecek atı alan uskudarı geçti şuan ve gecen bımem kaç ay kuzuların sesizliği oynandı ışıklar sondu ve bizi aldatıılar.malesef durum bu ..
bu postun altına gelip hala kuzu değiliz menü seçeneğimiz var diyen arkadaşlar kendı kendınızı kandırmaya devam edın dıyorum.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Şu ana kadarki yazışmalarda veya kanunlarda 2 adet YMM 2 adet SMMM diye bir kurala rastlamadım.Neye göre,hangi kurala göre,hangi kanuna veya kuruma göre konuşıuyosunuz? SPK,Yeni TTK,Kamu gözetleme kurumu hangisi ? Yeni TTK ikincil mevzuat açıklanmadan ,kamu gözetleme kurumu yetki ile ilgili açıklama yapmadan söylenenlerin ayağı yere basmayacak?

KOBİ leri bilmem ama özellikle büyük şirketlerin denetlenmesi ile defter tutma tam tasdik kulvarları çok farklı bunu da bilmek gerekiyor.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Değerli Meslektaşlarım,

1. SPK göre bağımsız denetimden geçen firmaların aynı zaqmanda Tam Tastik yaptıranlarını araştırmanızı ve Bağımsız Denetim firmasının aynı zamanda Tam Tastik veya Vergi Danışmanlığı Hizmeti verip veremediklerini araştırmanızı tavsiye edeceğim.

2. İleti arkadaşımın görüşlerine hiç bir şekilde katılmadığımı ve söylediklerinin hiç bir hukuki gerekçesinin olmadığını kendisi adına üzülerek mesleğim adına sevinerek söylemek isterim.

3. Kobi TFRS ye göre yapılacak bağımsız denetimde 2 YMM ve 2 SMMM ortaklığı ise külliyen yalandır. Hiç bir gerekçesi yoktur. Bu konuyu sizlere söyleyen eğitmen tamamen kendi görüşünü anlatmıştır ama görüşü tamamen mesnetsizdir. Kaldı ki sizlere Yeni TTK anlatmak yerine değerli ve az olan vaktini böyle boş bir işe ayırması ve halisinasyonlarını gerçek gibi size anlatması ise tam manası ile terbiyesizliktir. Sizden bu boş ve mesnetsiz yorumlara inanmamanızı bu konuda meslektaşlarınız etki altında kalmasına müsade etmemenizi ve bu konuda verdiğiniz psikolajik savaşı kaybettirecek zanlardan oluşan ve mesneti bulunmayan yorumlara inanmamanızı tavsiye ederim.

TTK madde 400 aşikar. Ayrıca Bağımsız Denetim şirketleri şu an SPK Kanuna göre kurulmakta. Orada böyle bir ayrım var mı?

KGK Dünyaya entegre olmaya ve dünyadaki Bağımsız Denetim Birliğine üye olmaya çalışmakta ve dünya standartlarını aynı KHK olduğu gibi en iyi şekilde uygulamaya özen göstermektedir. Dünya standartlarında YMM diye bir şey yok. Daha öncede söyledim kelle sayısından dahi bu işi ymm ler kaybetmektedirler. Harislikleri (mesleğe girecek smmm leri uygulanan sınav işkencesi) ayaklarına dolanmıştır. Sayıları yeterli olsa idi belki (hiç inanmasam da) korkardım. Korkacak hiç bir şey yok.

KOBİ TFRS yi en iyi şekilde öğrenmeye bakın. SPK nın Bağımsız Denetim ile ilgili Tebliğine yakın ve Dünya Standartlarına uygun bir denetim standartları yayımlanacağı kanatindeyim. Bu tebliğe çalışın.

Siz eğitimlerinizi nerden olursa olsun almaya ve sorular sorarak öğrenmeye bakın. Sizleri demorelize etmek isteyenleri inkar aşamasında baş başa bırakın ve siz Kabulün zevkini yaşayıp kendinizi geliştirin.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Ben bu konuyu neden dile getirdim ben bu konu hakkında cevabı sokaktan geçenden yada kahvehane muhabbetinden öğrenmedim ben bu konuyu İsmmmo nun TTK için aylarca eğitim aldığını söylediği ve bize bu konu hakkında ehildir dediği eğitmenlerden öğrendiğim için buraya aksettirdim adamlar ısrarla yeni TTK da bu var 2 adet YMM ve 2 adet SMMM olmadan bağımsız denetim yapamazsınız deyip duruyorlar.
Bugün eğitime giden arkadaşımada bu konuyu aksettirdim ve eğitimde o da bugün farklı bir hocaya sormuş ve aynı cevabı almış 2adet YMM ve 2 adet SMMM olmadan bağımsız denetim işinin yapılamayağı bilgisi onada verilmiş eğerki bu olay gerçek değilse amenna herkesten verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim ancak arkadaşlar 2 gündür İsmmmo nun TTK eğitimlerinde bu bilgi üstüne basa basa veriliyor bilginiz olsun.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Değerli Meslektaşım,

Siz size TTK konusunda eğitim veren arkadaştan farklı bir meslek icra etmemektesiniz. Konuya yeni vakıf olduğunuzu ve size eğitmen arkadaşın söyledikleri ve söyleyecekleri Yeni TTK hakkında olmak zorundadır. Yorumlar, Söylemler zaten yok denecek kadar az olan 7 saatte paylaşılacak şeyler değildir. YTTK nın Bağımsız denetimi hakkında hiç bir ikincil mevzuat (taslak veya asıl) yayımlanmamışken, halisinasyonlarını gerçek gibi lanse etmesine itiraz ediniz. Gerekçelerini isteyiniz. YMM olması sizden Vergi mevzuatını daha iyi bildigi anlamına gelmemektedir. Bu konu tamamen yalandır. İnanmayınız. Gerekçesini isteyiniz. Çok değerli bir atasözü der ki "Delinin birisi kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış." Değerli eğitmen arkadaşımızın iddiası mesnetsizdir. Teşbihte hata olmaz.

Sadece mevcut SPK daki sistemi anlatmasını isteyin. Şayet bilgisi var ise, kendi kendisini yalanlayacaktır. Bu yeter.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Sizden ricam özelden veya burdan İstanbulda eğitim aldığınız yeri ve size ttk eğitimini veren meslektaşımızın biliyorsanız adını paylaşınız. Teşekkür ederim.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Sizin yukarıdaki ilk mesajınızı bir TTK ve KOBİ TFRS Eğitmeni ile paylaştırm. Yorumunu yazıyorum.

"Bir eğitimcinin böyle bir şey söylediğine inanmak istemiyorum acaba yanlış anlama olabilir mi , yoksa bu dehşet bir şey , TTK 400.maddesi o kadar açık ki böyle bir sonuç çıkarılacak hiçbir madde yok , hiçbir yorum yok , bir de yetmemiş iki YMM ,adam hayal kurmuş ama odanın eğitiminde bu konuşulduysa çok yazık TTK bilmeyen TTK eğitimcisi..."
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

2 YMMM VE 2 SMMM kombinasyonu, ifademi mazur görün, eğitiminize katılan YMMM arkadaşın fantazisidir.... bu hususta ne bir yönetmelik, ne bir yasa maddesi, ne de bir teammül vardır...Eğitiminize katılan YMMM arakdaş, sanırım SMMM lerin hepsini, ilkokul-lise mezunu, başka iş yapamadığı için muhasebeci olmuş kişler zannetmekte, kendisini de bulunmaz hint kumaşı yerine koymaktadır....ancak dediğim gibi, bu yalnızca kendi fantezisidir, daha önce de tok 7 yıl deneyimi olanlar şu denetçi, yok 15 yıl deneyimi olanlar da bu denetçi olacak gibi akla ziyan standartlar olduğunu öne sürenler olmuştu, bunların tamamı saçmalağın ötesine gitmemekte. Hem neden bir YMMM gelip SMMM lere eğitim vermekte onu da anlamadım, profosyonel bir çok bağımsız denetim firmaları varken ve bunların çok deneyimli meslek mensubu bağımsız denetçileri varken, sen gel, dinleyicilere ahkam kesecek YMMM leri eğitimen olarak ata, ve üstüne birde onlara para ver...BU TÜRMOB yaklaşımı işte... gırtlağına kadar siyasete batmış, gırtlağına kadar çıkar gruplarının kontrolüne girmiş yasal bir garabet bence TÜRMOB...
Benim bildiğim ve buradaki meslektaşlarımla gönül rahatlığı ile paylaşabileceğim tek bilgi var, kamu gözetim kurulu (aslında hükümet) denetimde, türmöb ve türevlerini tamamen devre dışı bırakma doğrultusunda hareket ediyorlar, DSP Genel Başkanı Mahsun Türker'in biz meslek mensuplarına bıraktığı en güzel miras aslında bu.....hem hükmüte veryansın edeceksin, hem parti genel başkanı olacaksın, taraf olacaksın, hemde bağımsız olacağı kanunda belirtilen bir meslek örgütünün de koltuğunda oturacaksın...neyse, kamu gözetim kurumu, objektif eleme yolu ile bağımsız denetçileri alacak, sanırım illerde bu konularda eğtimler verilecek, bağımsız denetçi olanalar hiç bir şekilde hiç bir defter tutamayacak, yani bağımısız denetçi muhasebeci olmayacak, en az lisans mezunu olunacak, herhangi bir mufaiyet tanınmayacak (ymmm lere vs)...gerisi hikaye değerli meslektaşlar....
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Olaya bir de şu açıdan bakmak gerekiyor.Şu anda bulunduğumuz nokta nedir.Bunu en güzel iş ilanlarından anlayabiliriz.Big four da 2 veya 3 sene çalışmış eleman her şirkette her konumda ve istediği ücretten iş bulabilir.Herhangi bir mali müşavirlik bürosunda 5-7 sene çalışmış bir meslek mensubu ise kolay kolay iyi bir ücrete iş bulamaz.Tanınmış büyük bir YMM şirketinde çalışmayan birisi de kolay kolay piyasada iş bulamayabilir.
Bugün bütün büyük firmalar raporlama bölümlerine big four da çalışmış elemanları buyur ediyorlar.
Hiç bir SMMM in bir günlük eğitim için 1000+KDV aldığını görmedim,ama işin içine büyükler girince 1 de 2000 de alabiliyorlar.Bu da şu demek;hizmet sektöründe de pazarız...
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Değerli Meslektaşım,

YTTK size bu olanakları sunmaya hazır.

Biz hazır mıyız? Hazırlanıyor muyuz? Bu işe sahip çıkıyor muyuz? Çıkanlara ne kadar destek oluyoruz? Yoksa köstek mi oluyoruz?

Hepimiz bu soruları kendimize soralım. Bende dahil. Buraya cevap yazmaya da gerek yok.

Ayrıca forumun başlığı da başlı başına eleştiri konusu.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

yazmıyım diyorum illla birinin sizi aydınlatması lazım geliyr:)) hala hayal dunyasında yaşıyorsunuz buda bir nevi şizofroni olmasını istediiniz gibi yorumlar hale gediniz eldeki verileri ortada net bişey yok herkes ttk dıyor ama yenı ttk dan bı nane anlayan yok ;D iyisimi yeni yayınlacak düzenlemeleri beklemek yoksa boyle akıntıya karşı kurek nereye kadar.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Arkadaşlar;

2 cil mevzuatların çıkmadığı kamu tarafının bile kesin ifadelerle belirtemediği hususlar üzerinden yorumlar bize fayda getirmiyor getirmeyecektir de.

öncelikle mevzuatın açıklanması beklemeliyiz. kaldı ki daha öncede defalarca belirttiğim gibi Denetim işine girmek o kadarda kazançlı ve kolay olmayacaktır.

Muhasebe tutmaktaki haksız rekabet ve angarya yükünden bunalan meslek mensubunun denetim müessesesini bir çıkış kapısı olarak görmesi yanılgıların en büyüğüdür. Aman Dikkat......................
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Denetçi muhasebecilik, muhasebeci denetçilik yapamayacak diyede söylendi. Yönetmelik vs ile aksi ifade edilmeği sürece ben kanunda onuda görmedim.

Müşavirlik hizmeti verdiklerini denetleyememe ayrı.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Merhabalar,

Ben denetim mesleğini ( denetim meslek değildir iştir deselerde ) şu andaki angaryadan bir çıkış kapısı olarak görüyorum. Denetimi icra ederken şu andaki bilgi ve deneyimden daha fazlasına ihtiyacımızın olacağı kesin bir durum. Lakin denetimde şu anda yaşadığımız bazı sıkıntıları yaşamayacağımızı düşünüyorum. Mesela, mesleki itibarsızlık, haksız rekabetten kaynaklanan ucuzcu yaklaşımı ve bunun getirdiği toplumsal bakış açısı, tarihlere ( ayın 23'ü ,24'ü, 5'i, 14'ü, 17'si,ay sonu... gb) bu seviyede bir bağımlılık,meslek mensubundan istenilen yalnış/yasal olmayan kılıflı işler, sahte fatura riski...

Denetimciler için daha bunun gibi bir çok sıkıntının bazılarının şekil değiştirerek devam edeceğini bazılarının ise ortadan kalakcağına inanıyorum. Bu sebeplerle denetim mesleği bana caziğ geliyor.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Yeni TTK yı yazan adama değil, onun yazdığı kanunu anlatan bir eğitmenin sözlerine itibar etmek ne kadar doğrudur. Eğitmen kişi tamamen kendi istekleri doğrusunda gerekli ortamı sağlamaya yönelik sözler söylediği ortada değil mi?
Biz ymm lerin bağımsız denetim konusunda görüşlerini zaten biliyoruz. bu yeni bişey değil.

Öte yandan ikincil mevzuatta gerçekten de böyle bir sonuç çıkabilir.
Tabiki bu sonuç Ymm lerin siyaset ve bürokrasideki gücü vesilesiyle olabilecektir.

Bizim yapmamız gereken oda ve birlik yöneticilerimizin buna izin vermemesini sağlamak.
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

Yeni TTK'nın 400.cü maddesi mesleki olarak net ve açık bir hükümdür.ancak 397.ci madde ile başlayan denetleme bölümü iyi bir şekilde irdelendiğinde;
1-Finansal tablolar bildiğimiz bilanço,gelir gider tablosu ve dipnotlar'dan ibarettir.Denetlenilecek yer burasıdır.Bu tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığına yönelik raporlamadır.Bu raporlar muhasebe sistemlerinin neticesi olduğuna göre konu çok açıktır.Dipnotlar ise bilançoda yer alan kalemleri yorumlar iken gözönünde tutulması gereken ayrıntılar içindir.
TTK'nın ortaya koyduğu gerçek işlemlerin doğruluğunun raporlanmasıdır.
UFRS'nin Turkish modeli olan TFRS ise bambaşka bir konudur.
Sıkıntı işte burada başlamaktadır.
KGMDSK'un bir türlü içinden çıkamadığı yer de burasıdır.
UFRS'nin temel aldığı, denetlenmiş ve onaylanmış finansal tabloların uluslararası finansal raporlamaya uygun halde olması ve hertürlü incelemeye olanak sağlamasına yönelik temel verileri barındırmasıdır.
O halde TFRS eğitimi özünde farklı bir eğitim olmak zorundadır.Hisse senetleri piyasasında işlem gören şirketlerin bu raporlamayı yapması zaten bir zorunluluktur.Kayıtlı değil iseniz bu tip bir raporlama lükstür.
TTK'nın denetleme konusundaki maddeleri hayata geçtiği takdirde takdir edersiniz ki YMM lerin kapsama alanları fazlası ile daralacaktır.Maliye'nin yükü çok hafifleyecektir.
UFRS'nin ne olduğu yada dünyada nasıl oturtulmaya çalışıldığını merak ediyor iseniz bunu çok iyi anlatan cep kitapçığı mevcuttur.Okuduğunuzda birçok oyunu yakalayabileceksiniz.
Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetim Aldatmacası

64.türmob başkanlar toplantısı ve muhasebe uzmanları derneğinin toplantısından şu an için çıkan sonuç;
Tam bir kaos ortamındayız.Sınavın olacağı kesin .Bu sınav sonucunda kimlerin bağımsız denetim lisansı alacağı belli değil.
Kamu gözetim kurumu başkanı 64.türmob başkanlar toplantısında toplantısında herkese esip gürlemiş;
YMM 'ler bize muafiyet vermelisiniz. Biz herşeyi biliriz ,deselerde yüzlerini güldüren bir cevap alamamışlar.
Kendi içlerinde bari 15 yıllık ymm'ler sınavdan muaf olsun noktasına gelinmiş.Tabi smmm 'lerin de ağzına bir parça bal çalalım .Onlarında sesleri çıkmasın diye 15 yıllık smmm 'lerinde bir kısmı muaf olsun demişler.
8.yönerge ve hazinenin desteğiyle hazırlanan raporda ymm 'lik tanınmıyor ve de kabul görmüyor.
Nasıl çözeriz diye herkes birbirine bakıyor.Masum türker öncü olsun diyorlar.Masum türker bu iş akılla çözülür. Antalyadaki toplantıda türmob eğitimi sonunda sınav yapmazsanız birileri çıkar sınav yapar demiştim.Bana kızmıştınız o zaman ama bu noktaya şimdi geldik,dedi.Akılla çözülecek,dedi.
10 yılı 15 yılı geçin bir kere Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir istekte bulunuyorsunuz.Ayrıca 4 yıllık kamu sektörü çalışması 1 yıllık staja denk gelir.Onun için sınava herkes girmek zorunda,diyor.
Siz eğitim yaparak ve denetçi stoğu yok diyerek kendinizi bu işi bilmediğinizi peşinen kabul ediyorsunuz,diyor.
Mali müşavirlik bir kariyer mesleğidir ve de sınavla mali müşavir olunur.Sadece eğitim yetseydi denetim dersi alan lisans ve yüksek lisans mezunlarıda mali müşavir olabilirdi,diyerek sadece eğitimin yetmeyeceğini türmob ikinci başkanında bulunduğu muhasebe uzmanları toplantısında anlattı.

Sonuç
Bir sınav olacak.
Bu sınavı kimin yapacağı konusunda akılla ve kulis çalışmalarıyla türmobun yapması sağlanabilir.
Herkes sınava girecek
Türmob ikinci başkanı da;
Eğer ağzımıza bir parça bal çalarlarsa ymm ve spk lisansı olanlara kamu gözetim kurumu muafiyet verirse
sarı öküzü kaybederiz.Yabancı müşavirler gelir ve de tüm piyasaya hakim olur. Siz de zarar görürsünüz,dedi
 

Benzer konular

Üst