Bağımsız Denetim Yapmak İçin Ortak olmak İsteyen SMMM Varmı?

Ynt: Bağımsız Denetim Yapmak İçin Ortak olmak İsteyen SMMM Varmı?

Bağımsız denetim,gelişmiş ülkelerin kontrol mekanizmalarının en önemlilerindendir.Şeffaflık pirensibinden ziyade ortakların haklarının ve varlıklarının korunmasına,adil vergilendirilmeye,güvenilirliğe ve üçüncü şahısların korunmalarına yöneliktir.
Yabancı sermayenin gelmesinde,mevcut sermayenin gelişmesinde,net kararların verilmesinde mükemmel bir araçtır.
Lakin ülkemizde böyle bir sistemin uygulama zorlukları o kadar çoktur ki büyük bir olasılıkla uygulama tarihinde gecikmelere yol açacaktır.
Elbette bu arada Turmob ve Odaların konuya ne kadar alakadar oldukları görülmüştür.
Maliye bakanlığının özel yeminli mali müşavirlik imtihanına katılanların yüzde 95 i başarılı görülmüş ve ruhsat almaya hak kazanmışlar.Büyük bir ihtimal ile kazananların listesi Turmob'a verilecek ve ruhsatları onaylanacaktır.
SPK ise boş durmamakta 7 yıl alan tecrubesine sahip +üç yıllık müdürlük yapanların toplam on yıllık tecrübeleri ile denetçilik yapabileceğini açıklamıştır.
UFRS'ni TFRS'ne dönüştürerek kazanç kapısı yapan Bahçesehir üniversitesi de konuya ilişkin kursları 1.600 tl karşılığında vermeye çalışmaktadır.
Bu kadar önemli bir durum karşısında bu kadar yavaş ve alakasız kalmanın bedeli tüm meslektaşlara yüklenecektir.
Bağımsız dentim şirketi açmak için SMMM yada YMM ruhsatı sahibi olmak şimdilik yeterlidir.
Bu iş bir kişi ile yapılabilir mi? sorusuna verilecek cevap kesinlikle hayır'dır.
Bu iş bir ekip meselesidir.Uzmanlık ve tecrübe ister.
Tarafsızlık ister.
Şirketlerin hem muhasebelerine bakılıp hemde denetimi yapılamaz.Tarafsızlık ilkesi çiğnenir ki bu zaten kanunun ruhuna da uygun değildir.
Büyük bir ihtimalle rotasyon da bu kanunun içinde yorumlanacaktır.Dogrusu da budur.
Bu tip bir şirketin çok ortaklı olması ve uzmanlardan oluşması elbette ideal olanıdır.Ancak çok ortaklı bir kurumunda yönetilmesi o denli karmaşıktır.
Bagımsız denetim şirketi içinde yeralacak SMMM ve YMM ler büyük bir olasılıkla bürolarını kapatmak zorunda kalacaklardır.Dolayısı ile muhasebe talebi oluşacaktır.
Bagımsız denetim kurallarının uygulanması muhasebelerinde üstünde baskı oluşturacak,sistemin işlerliğini olumlu yönde etkileyecektir.
Bagımsız denetim aynı zamanda şirketlerin profesyönel denetimlerini de yaygınlaştıracağından üstdüzey yöneticilerin kirli işlerini de ortaya çıkaracaktır.Bu ortakların gücünü arttıracaktır.
Dilerim ki binlerce şey yazılabilecek bu yetkilendirme,usta ve kendinden emin meslektaşlarımızın vefakar çabaları ile kurulabilsin.

Maliye bakanlığının özel yeminli mali müşavirlik imtihanına katılanların yüzde 95 i başarılı görülmüş ve ruhsat almaya hak kazanmışlar.Büyük bir ihtimal ile kazananların listesi Turmob'a verilecek ve ruhsatları onaylanacaktır.

Türmob içlerinden birini bile onaylamasa Türmoba söylediğim tüm sözleri geri alacağım.
sizi gidi özel ymm 'ler sizi...

UFRS'ni TFRS'ne dönüştürerek kazanç kapısı yapan Bahçesehir üniversitesi de konuya ilişkin kursları 1.600 tl karşılığında vermeye çalışmaktadır.

HERKES biryerden kazanıyor . Kazanamayan sadece smmm'ler

bu arada sonu alomaliye'ye de dokunuyor Ne de olsa alomaliye'nin sponsoru !

imdat ya:)