Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

Önder68

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Şub 2009
Mesajlar
394
Merhaba arkadaşlar geçmişte yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Böylece bu konu daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum. Bağımsız denetim kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir seminerdeyiz Üstadlardan bir bağımsız denetim kuruluşunun yıllardır sorumlu ortak başdenetçiliğini yapan tecrübeli bir isim aynen şöyle diyor: İyi yabancı bilen Genç çocukların eline vermişler birer laptop çalışma kağıtları denetim rapor formatları kullandıkları bilgiler tercüme isimleri ise marka işte büyük dediğin bunlar dedi Hatta denetime çıkanlar benim tecrübemin yarısı bile değil diye ekledi Şimdi bu konu tartışılır arkadaşlar bence. Büyük dediğimiz bağımsız denetim şirketlerinin denetimde ağırlığı olduğu gerçek fakat eksikleri yok mu? İşte bu konu bence tartışılmaya değer Bu konuda tecrübeli ya da tecrübesiz tüm meslektaşlarımı bu konuda katkıda bulunmaya davet ediyorum Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

Önder bey buna uzun bir cevap yazabilirim ;

Şimdi her şey sırayla ve zamanla oluyor.. Bir anda herkes herşeyi öğrenemez malumunuz.. Ama tabikide benimde çok tuhaf durumlarla karşılaştığım şeyler oldu.. Özellikle 4 büyükler tim halinde çalışır bu timin başına 25-30 lu yaşlarda tahmini 4-6 yıl tecrübeli bir Manager olur geri kalanıda yeni personel yada az tecrübeli personel.. Bu böyle devam eder işinde sıyrılanlar daha yüksek ücretli işlere gönderilir.. Genellikle Mesleki etikten ziyade alınan meblanın büyüklüğüne bakılır.. Her zaman yeni başlayanı hor görmek bu sektörde en büyükten en küçüğe kadar vardır.. Bir çok işe yeni başlamış eleman işin yoğunluğundan dolayı ilk 1 yıl içerisinde işten istifa eder bırakır..

Genelde akşam mesai bitiş saati belli değildir.. C.tesinin hafta içinden farkı yoktur.. Kapasitenize göre şehir dışında önemli firmalarda denetim ekibinde bulunabilirsiniz.. Hayat birkaç nesne arasında git gellerle devam eder.. Üzerinizde her zaman stres küpü bir menegar şef tarzı bişey vardır.. Olduki sektörde 1-2 yılını tamamlayıp kıdem alanlarda yavaş yavaş değişimler başlar..

Personelin Bilanço bilgisi zayıftır genelde, her firmada yükü çeken ( firmalara göre sayısı değişen 1-2 yada 8-10 YMM Üstad ) üstadlar vardı bunlar ayaklı Kütüphane gibidirler.. Bütün yükü çekerler masalarından pek kalkmazlar.. O üstadlarla her babayiğit konuşamaz, muhattap dahi olamazlar, gün içinde mesai saatlerinde özellikle yeni başlayanların Üstadlarla görüşebilmesi 1-2 kelime bişey sorabilmeleri büyük gurur kaynağı olur o gazla 1 hafta sür direk çalışılır..
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

Denetim firmalarının büyüklüğünü KURUMSALLAŞMA düzeylerinin göstereceğini düşünüyorum.
Forbers dergisinin 2008 Kasım ayındaki sayısında ülkemizdeki denetim firmaları üzerine çok güzel bir çalışma yapılmış. 4 büyük denetim firmasının piyasada büyük bir paya sahip olduğu belirtiliyor. Ama bu firmaların yerel ortaklarının ne kadar kurumsallaşabildikleri bir soru işareti. Belli bir kalite standardını yakalamak durumundalar fakat sonuçta Türk yöneticiler, denetçiler iş uygulamaya geldiğinde bu standartlar esneyebilir. O zamanda kurumsallaşma bundan büyük darbe alır.
Saygılar...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

İşte bu yerel firmaların ne kadar kurumsallaştığını bağımsız denetçi arkadaş izah etmiş.Geceni gündüzüne kat baskı stres olsun,manager a üstada soru sorama herkes yoğun ,bu nedir.Ortaçağ self yaşamımı.Ama Türkiyede işler böle yürür,kurumsallıktan kasıt hayatından vazgeç kendini işe ver anlayışı bizde maalesef.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

Bence gerçekten büyükler,

Ymm lere soru sorulmaz diye bir şey yok bence bilgi birikiminin en iyi paylaşıldığı kurumlar bana göre . Ben sadece bir otelde 1 ay bilanço analizi v.b. dersler aldım ve her sene sonunda ve dönem içlerinde de sürekli eğtimler oldu.

Yetişmek için mükemmel yerler bence, Belki tax audite göre daha az bilanço analizi yapabilir ama oda piyasa ile karşılaştırılmaz bence

Tamam eyvallah zordur ama değer
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

bilgi paylaşımı olsun ,yetişmek olsun, eğitim olsun bunlar güzel şeyler kimse hayır demez.Ama bu kazanımları ve birikimleri neden bu kadar zor öğrenelim ,illa fazla mesai cumartesi çalışılıpmı olur bu işler,normal yoldan olamazmı.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

Keşke olsa sayın aokten

Okuldan sonra bazı arkadaşlar bankaya girdi onlar her akşam 6 da 7 de servisle çıkardı biz elimizde küçücük eski laptop excel delisi olmuştuk..
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Büyükler Gerçekten Büyük mü?

ordan çıktıktan sonra da sanırım bazı arkadaşlar bi değişik oluyor,yani ordaki adetleri devam ettiriyolar.Hani ben çalışmadım ama çalışan insanla iş yapıyorum ,maalesef görevlendirme sonucu.Hayatımın en mutsuz iş anlamında en tatminsiz 16 ayı ve devam ediyor.Tuhaf hareketler, ben bilirim herşeyi ayakları, sebepsiz mesai kalmalar sürekli iş yapıyomuş gibi gözükmeler tabi bilgi aktarmada ketumluk,bunu göstermek zorunda değilim felan filan ,daha neler neler.
Deferred tax soruyosun cevap anlaması zor,vergi onu bırak ,kredi hesaplaması bi dakka gibi.....Sanırım önceki hayatında sağlam bir itilmişlik var.

Nası iletişim sağlarım sayın ANT Z bi açılımın var mı bu konuda?
 
Üst