Bağkur borcunun silinmesi

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm Kolay Gelsin
Bir tanıdığımız yıllar önce bağkur açılışı yapmış ve yaklaşık 20 yıl bağkur devam etmiş fakat bir tane bile ödeme yapmamış şimdi çıkan borç 40000 ytl yaklaşık olarak şimdi bu tanıdık bağkurdan emekli olmak istemiyor bu hakkından feragat edip borcunu sildirebilirmi sanki böyle bir kanun çıkmış gibi hatırlıyorum
yani işin özü geçmiş bağkur borcu eğer günleri silinmesi yani hakkını sildirmek ile borcuda sildirilinebilinir mi
Teşekkürler
 
Ynt: Bağkur borcunun silinmesi

Eski kanunda da yenisindede var. Aslında sildirmek değilde askıya aldırmak demek gerek. Askıya alınan dönem için kurum hiç bir takip yapmayacak ve o süreler sigortalılık olarak değerlendirilmeyecek. Ancak kişi o dönemle ilgili ödeme yapmak ister ise yapabilecek. Geçici Md içindeydi.
 
Ynt: Bağkur borcunun silinmesi

bu soruya A.Kızıl cevabı altta yani şimdi durum nedir silinebiliniyormu ?

MADDE 13 - 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun ek 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Ek Madde 19.- Bu Kanun ve 2926 sayılı Kanuna göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının Kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde daha önce prim ödemesi bulunan sigortalının ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulur. Prim borcunun ait olduğu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez. Ancak, sigortalı veya hak sahipleri daha sonra sigortalının en son bulunduğu basamağın başvuru tarihindeki değeri üzerinden hesaplanacak borç tutarlarını tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Bu madde kapsamına giren sigortalılar hakkında zamanaşımının kesilmesi ve zamanaşımının işlememesi ile ilgili olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6), (8) ve (10) numaralı bentleri hariç diğer hükümleri ile aynı Kanunun 104 üncü maddesi hükümleri uygulanır."

Bağ-Kur?a 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların Ek 19 ncu madde ve 2007/47 sayılı genelge hükmünce, sigortalılığın durdurularak prim borcunun silinmesine ilişkin uygulama, 1 Ekim 2008 tarihine kadar mümkündü. Zaman aşımı maddelerine bir bakın. Belki açık bir kapı bulursunuz.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 10/21/2008 8:44:58 AM]
 
Üst