fonradar

bağkurlu olur mu?

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
ssk'lı olarak çalışan bir kişi bir ltd. şirkete ortak oluyor.. ssk'sı kesintisiz devam ettiği için bağkurlu olmuyor.. Şimdi yaşı ve günü dolduğundan emeklilik başvurusu yapıp çalıştığı kurumdan ayrılıp tazminat almayı ve prim ödemeden yaşını doldurmayı beklemeyi düşünüyür.. Bu durumda ssk primi ödemeyince yine bağkurlu mu olur yoksa emeklilik dosyası açıldığından sadece sgdp ödese olur mu?
 
Ynt: bağkurlu olur mu?

SSK dan ayrıldığında direkt SSK bitiminden itibaren bağ-kur lu olur. Çünkü şirket ortaklığı devam etmekte. -- ancak siz şimdi yaşı ve günü dolduğundan emeklilik başvurusu yapıp çalıştığı kurumda ayrılıp tazminat almayı ve prim ödemeden yaşını doldurmayı beklemeyi düşünüyor-- şeklinde yazmışsınız. cümlenizde düşüklük var. yaşını doldurdumu doldurmadımı, yada doldurmayı mı bekliyor anlam karmaşası var.
-Şöyle diyelim yaşını doldurdu ise müracatını yapıp ssk dan emekli olabilir. yok doldurmadı bekliyor ise bağkur lu olacağından burda bekleme süresi önemli. çünkü bağkur lu olacağından emeklilik için müracatta son 7 yılın en fazla hangi kurumda ise ordan emekli olması sebebi ile. bekleme süresi 3,5 yıldan fazla ise Bağ-Kur dan yok daha az ise SSK kurumundan emekli olabilir.
 
Ynt: bağkurlu olur mu?

hayır henüz yaşını doldurmadı.. emeklilik başvurusunu yapacak, ve kurumundan tazminatını alıp( bu şekilde olunca çalıştığı bankadan tazminatını alabiliyor) ayrılacak.. Siz emeklilik dosyasının açılmış olsa da bağkurlu olur diyorsunuz.. Peki o zaman bir gün bile boşluk bırakmadan başka bir firmada ssk'lı çalışıyor gözükse, kurum değişikliğ olduğu için bağkur açısından problem olur mu yoksa ssk'lılığı kesintiye uğramadı kabul edilip , bağkurlu olmak zorunda kalmayabilirnmi? Yani amacı biran önce tazminatını da alıp çalıştığı kurumdan ayrılmak ama emekliliğini de akstatmayacak şekilde..
 
Ynt: bağkurlu olur mu?

acaba bilen var mı???? biraz acil bir konu da..
 
Ynt: bağkurlu olur mu?

Başka bir yerde boşluk vermeden ssk lı çalışması bağkur açısından sorun olmaz.Gün kaybı olmayacağı için bağkurlu olmasınada gerek kalmaz.

Ancak işyerinden yaşımı bekleyeceğim çalışmak istemiyorum diye ayrılıp başka bir yerde çalışıyor gözükürse aldığı veya alacağı tazminatı tehlikeye atabilir.

Bence eğer yaşı çok fazla kalmadıysa tazminatını alıp ayrılsın yaşı dolana kadarda beklesin sonra gidip müracaatını versin emeklilik için.

Bağkura hiç bulaşmayacağı için kısa dönemde bir sorun olacağını sanmam Ama şu andaki uygulamalarla ilerde ne olacağı belli olmaz tabi Artık Her kurum her şeyi rahatlıkla görebiliyor.
 
Ynt: bağkurlu olur mu?

kurum açısından problem çıkmaz, ayrıca eğer dosya açtırmazsa zaten tazminatını alamaz ki?? 7-8 sene var aynı yerde çalışmaz ama dışarıdan başka yerden ödeyebilir, önemli olan bağkur açısında olan durum.. hala tam ne yapmalı çözemedim..
 
Ynt: bağkurlu olur mu?

sn.fugenç ya ara vermeden başka bir yerde işe başlayacak, yada ltd. şti. hissesi çok önemli değil yada ortak ihtiyacından doğan bir ortaklık ise bir yakınına hissesini devrediversin.. ssk girişi yaptıktan sonra da çok istiyor ise o kişiden hissesini devralır.. yada öylece devam eder. ama hissesini devrettiği kişi de bağ-kur lu olur.. ona dikkat et...
tabi bu dediklerim bu amaç ile yapıldığı ayan beyan ortada olacak şekilde değilde bir kaç aylık süre içersinde yaparsınız.. kolay gelsin..
 
Üst