Basında Türmob Genel Kurulu

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
Selamlar

bir çoğumuzun bildiği gibi geçtiğimiz cumartesi günü mesleki birliğimiz olan TÜRMOB'un genel kurulu yapıldı.

Ben acizane olarak , forumumuzda Bu genel kurulumuza yeterli ilgi gösterilmediği kanısındayım. :cry:

Bu genel kurullar ki oradaki bir çok konuşmalara göre belki üye aidatları hatta stajyer harçları gibi tespitlerin yapıldığı ve de en önemlisi mesleki birlikteliğimizin göstergesinin olduğu yerlerdir.

Bu genel kurulda Sn. Maliye Bakanı bu sene içerisinde mali tatilin çıkacağı ve de mesleğimize yönelik küçümseyici ifadelerin yer aldığı rosc raporuna karşı gerekenin yapılacağını ifade etmiştir.

mesleğimiz bence hakettiği yerlere gelecektir. yeter ki bizler

gerektiği zamanda

gerektiği yerde

gerektiği şekilde ilgimizi esirgemeyelim.

yoksa birileri bizim adımıza bazı kararlar almak arefesindedir (rosc)

taradığım gazete sayfalarındaki Türmob Genel Kurulla ilgili haberleri istifadenize sunuyorum

saygıyla

AKŞAM GAZETESİ


Unakıtan’dan ‘Mali tatil’ sözü
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, serbest muhasebeciler ile mali müşavirlerin mali tatil talebine ilişkin olarak, bu yıl içinde mali tatil meselesinin halledileceğini bildirdi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) 16. Olağan Genel Kurulu toplantısı’na katılan Unakıtan, burada yaptığı konuşmada “TÜRMOB’la konuşup bunun en güzel süresini bulacağız, onu da bu sene inşallah ilan ederiz’’ dedi.

Unakıtan, kendisinin de aynı meslekten geldiğini, bu yüzden mesleki ihtiyaçları dikkate aldığını ifade ederken, geçici beyannameler konusunda çalışma yaptıklarını, bunu da kamuoyuna duyuracaklarını söyledi. Yapılan çalışmanın da mümkün mertebe meslektaşların üzerindeki yükü hafifletmeye yönelik olduğunu belirten Unakıtan, şöyle devam etti:

DERİN MALİYECİLER

“Ne yaparız, demin talep ettiniz. Son geçici vergi dönemi Gelir ve Kurum beyanlarını birleştiririz. İkisi bir arada olur, bir onunla bir bununla uğraşmazsınız. Aranızdan gelen bir Maliye Bakanı olarak ben bir şeyler yapmak istiyorum ancak ortada bir de derin Maliye var. Derin Maliyecilerle konuşup duruyoruz. Bakalım kim kazanacak. Ancak şunu da bilin, ben sizden yanayım’’

DÜNYA GAZETESİ

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kanunların artık ''yamalı bohça'' gibi olmayacağını vurgulayarak, ''Kanunlar artık basit, anlaşılabilir, uzun süren, değiştirilemeyen mahiyette olacak'' dedi.

Unakıtan, TÜRMOB'un 16. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, muhasebeci ve mali müşavirlere hizmet etmekten gurur duyduğunu, söz konusu mesleğin oldukça ''çileli'' olduğunu söyledi.

Herkes tatile giderken, meslekte çalışanların evinde kalıp çalıştığını, bir başkasının muhasebesini yaptığını anlatan Unakıtan, ''Ben bunu bizzat kendim yaşadığım için biliyorum. Vergi beyannamesi vermenin ne demek olduğunu, kuyrukta beklemenin ne olduğunu ben bilirim. Onun için acil ihtiyaçlarına yönelik bazı kanunlarda değişiklik yapıyoruz'' diye konuştu.
İhtiyaçlara cevap vermek amacıyla vergi kanunu barışında önemli bir imtihan verdiklerini ve çok iyi netice aldıklarını anlatan Maliye Bakanı, ayrıca teknolojik altyapıyı kuvvetlendirmeye gayret ettiklerini VEDOP projesinin de bunun başlangıcını oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'de artık insanların vergisini oturduğu yerden verir hale geldiğini ifade eden Unakıtan, bunun fevkalade önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Unakıtan, verilen beyanname sayısının da 12 milyonu geçtiğine dikkati çekerek, meslek örgütüne seslendi ve ''Bu övünülecek hadisenin nedeni sizsiniz'' dedi.

Tahakkuk bilgilerini de bankalara açtıklarını hatırlatan Unakıtan, internet vergi dairesi uygulamasıyla ülkenin tasarruf sağlayacağını kaydetti.
Bu arada Genel Kurul'un açılışında konuşan ekonomiden sorumlu eski devlet bakanlarından Masum Türker, Dünya Bankası'ndan bir heyetin kısa adı ROSC olan ''standartlara ve kanunlara uyma üzerine'' bir rapor hazırladığını ve raporda, Türkiye'de serbest muhasebecilerin, yeminli mali müşavirlerin şirketlerin finansal tabloların denetiminde yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip olmadığını iddia edildiğini söyledi.

Raporda, Türkiye'de denetim kadrolarının tasfiye edecek şekilde yeni bir yapılanmanın ve denetimi yapacak yeni bir örgütün oluşturması gerektiğinin belirtildiğini anlatan Masum Türker, ''Dünya Bankası bu camiayı yok sayıyor. Bunu kabul edemeyiz'' dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan da konuşmasında Masum Türker'in konuya ilişkin görüşlerini değerlendirerek, ''Masum bey sakın mahsun olmayın. Öyle Rosc raporu bilmem ne raporu... Bana böyle bir rapor gelmedi. Gelirse de ben icabına bakarım merak etmeyin. Kimse bu mesleği, senelerden beri verilen emeği yok sayamaz'' dedi.

Artık kanunlar yamalı bohça gibi olmayacak
Türkiye'nin ilerideki ihtiyaçlarını dikkat alarak ve AB'ye giriş aşamasında çağdaş bir anlayışla özverili çalışmalar yaptıklarını, kurumlar vergisini hem hükümete hem parlamentoya sunduklarını, vergi usul kanununda çalışmalar yaptıklarını anlatan Unakıtan, artık kanunların ''yamalı bohça'' gibi olmayacağını söyledi.

Unakıtan, kanunların basit, anlaşılabilir, uzun süren, değiştirilemeyen mahiyette olacağını bildirirken, bu kapsamda yeni mevzuatlarla karşı karşıya kalınacağını kaydetti.

AB ile müzakereler çerçevesinde, dünyadaki gelişmeleri izleyen bilim ve tekniklere uygun iyi muhasebe yapılmasının icap ettiğini vurgulayan Unakıtan, ''Türk milleti olarak biz bir an önce ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Biz ayakta durduğumuz zaman herkes önümüzde eğilecek'' dedi.

Bu kapsamda ekonomi gündeminin çok önemli olduğunu belirten Unakıtan, Türkiye'nin ekonomisinin, maliyesinin ve bütçesinin güçlü olması gerektiğini söyledi.

Son zamanlarda ticaret, ihracat, turizmi gelirlerdeki artış ile yaşanan olumlu tablonun altında yatan en önemli sebeplerden birinin de mali disiplin olduğuna işaret eden Unakıtan, Türkiye'nin petrol geliri olmadığını bu yüzden, ülkenin giderlerini vergi gelirleriyle karşılamak zorunda olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı olarak kendisinin oturduğu koltuğun geçici olduğunu belirterek, ''bugün var, yarın yok'' diyen Unakıtan, önemli olanın Türkiye'nin menfaatini düşünmek olduğunu söyledi.

Bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını ve özellikle kayıtdışının önlenmesine önem verdiklerini anlatan Unakıtan, şunları kaydetti: ''Bu millet kayıtdışını hallederse hep birlikte halledecek, teknolojik altyapıyı bununu için yapıyoruz. Türkiye'de artık incelemelerin seyri değişti. Türkiye'de ilk defa veri tabanı tutuluyor, herkes artık bu sistemin içinde takip edilecek. Riskli mükellefleri ve sektörleri elimizi koyduğumuz gibi takip edeceğiz, inceleyeceğiz.''

HÜRRİYET

Unakıtan: Kanunlar yamalı bohça gibi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) genel kurulunda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kanunların artık ‘yamalı bohça’ gibi olmayacağını vurgulayarak, ‘Kanunlar artık basit, anlaşılabilir, değiştirilemeyen mahiyette olacak’ dedi.

Bu arada eski devlet bakanlarından Masum Türker’in, Dünya Bankası’ndan hazırladığı raporda, serbest muhasebecilerin, yeminli mali müşavirlerin yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadığı iddia edildiğinden yakınması üzerine Unakıtan, ‘Bana böyle bir rapor gelmedi. Gelirse de icabına bakarım’ dedi. Ayrıca meslektaşların yükünü hafifletmeye çalıştını da söyleyen Unakıtan, ‘Ancak ortada bir de derin maliye var. Bakalım kim kazanacak’ diye konuştu.

VATAN GAZETESİ

Naylon faturayı tespit eden metot geliştirdik
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin genel kuruluna katılan Maliye Bakanı Unakıtan yeni bir inceleme metodu geliştirdiklerini, naylon fatura kesenleri anında yakalayacaklarını söyledi

02.10.2005


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kanunların artık 'yamalı bohça' gibi olmayacağım vurgulayarak, "Kanunlar artık basit, anlaşılabilir, uzun süren, değiştirilemeyen mahiyette olacak" dedi.

Unakıtan, TÜR-MOB'un 16. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, muhasebeci ve mali müşavirlere hizmet etmekten gurur duyduğunu, söz konusu mesleğin oldukça 'çileli' olduğunu söyledi. Unakıtan, bu arada, Türk Ticaret Kanunu ile serbest muhasebeciler, mali müşavirlere yeni vazifeler yüklendiğini belirtirken, yeni inceleme metotları da geliştirdiklerini bildirdi. Maliye Bakanı söz konusu metotla naylon fatura kesenlerin, yanlış işlem yapanların anında yakalanacağını sözlerine ekledi. Unakıtan naylon fatura yöntemi ile ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Herkes tatile giderken, meslekte çalışanların evinde kalıp çalıştığını, bir başkasının muhasebesini yaptığını anlatan Unakıtan, "Ben bunu bizzat kendim yaşadığım için biliyorum. Vergi beyannamesi vermenin ne demek olduğunu, kuyrukta beklemenin ne olduğunu ben bilirim. Onun için acil ihtiyaçlarına yönelik bazı kanunlarda değişiklik yapıyoruz" diye konuştu. İhtiyaçlara cevap vermek amacıyla vergi kanunu barışında önemli bir imtihan verdiklerini ve çok iyi netice aldıklarını anlatan Maliye Bakam, ayrıca teknolojik altyapıyı kuvvetlendirmeye gayret ettiklerini VE-DOP projesinin de bunun başlangıcını oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'de artik insanların vergisini oturduğu yerden verir hale geldiğini ifade eden Unakıtan, bunun fevkalade önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Varsa muhasebecimizi kötüleyen bir rapor ben icabına bakarım

Genel Kurul'un açılışında konuşan ekonomiden sorumlu eski devlet bakanlarından Masum Türker, Dünya Bankası'ndan bir heyetin bir rapor hazırladığını ve raporda, Türkiye'de serbest muhasebecilerin yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip olmadığını iddia edildiğini söyledi. Unakıtan Türker'e yanıt vererek "Masum bey sakın mahsun olmayın. Bana böyle bir rapor gelirse icabına bakarım merak etmeyin" diye konuştu.

SABAH GAZETESİ

Bakan Unakıtan: Maliye içinde 'derin' Maliye var

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı içinde bazı uygulamalara direnen 'derin' Maliyeciler olduğunu söyledi. TÜRMOB'un 16'ncı Genel Kurulu'nda konuşan bakan, bakanlığın içinde kendisini etkilemek isteyenler olduğunu söyledi. Unakıtan, "Bizde de bir 'derin Maliye' var biliyorsunuz. Derin Maliyeciler çıkıyor 'aman sayın bakanım' diyor bu olur bu olmazdı. Mesela şimdi bu beyannameleri verme sürelerinde biraz şey oldu ya onu eski sürelerine getirin falan. Bakalım şimdi ben bizim derin Maliyecilerle konuşup duruyorum bakalım ben mi galip çıkacağım onlar mı yakında göreceğiz" dedi. Mali tatil için Başbakan'ın söz verdiğini de hatırlatan Unakıtan, "Başbakan'ın söz verdiği yerde bakanın yapacak başka nesi var" dedi.


REFERANS GAZETESİ

Kemal Unakıtan bakanlığındaki "derin maliye"den yakındı
02.10.2005 / Referans-Ankara / Haber

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kanunların artık “yamalı bohça” gibi olmayacağını vurgulayarak, "Kanunlar artık basit, anlaşılabilir, uzun süren, değiştirilemeyen mahiyette olacak" dedi. AB'ye giriş aşamasında çağdaş bir anlayışla çalışmalar yaptıklarını anlatan Unakıtan, önceliği kurumlar vergisine vereceklerini, yakında hem hükümete hem parlamentoya sunacakları söyledi. Unakıtan, kurumlar vergisinin ardından gelir vergisi kanunları ile yeni vergi usul kanununu getireceklerini ifade etti.

Derin maliyeciler var

Unakıtan, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) 16. Olağan Genel Kurulu toplantısında, serbest muhasebeciler ile mali müşavirlerin mali tatil talebine dair olarak, yıl içinde mali tatil meselesinin halledileceğini bildirdi. Unakıtan, geçici beyannameler konusunda çalışma yaptıklarını ve kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

Son geçici vergi dönemi ile gelir ve kurum beyanlarının birleştirilebileceğini kaydeden Unakıtan, "İkisi bir arada olur bir onunla bir bununla uğraşmazsınız. Aranızdan gelen bir Maliye Bakanı olarak ben bir şeyler yapmak istiyorum ancak ortada bir de derin maliye var. Derin maliyecilerle konuşup duruyoruz. Bakalım kim kazanacak. Ancak şunu da bilin, ben sizden yanayım" dedi.

Unakıtan, kayıt dışının önlenmesine önem verdiklerini belirterek, Türkiye'de artık incelemelerin seyrinin değiştiğini söyledi. Türkiye'de ilk defa veri tabanı tutulduğunu anlatan Unakıtan, "Herkes artık bu sistemin içinde takip edilecek. Riskli mükellefleri ve sektörleri elimizi koyduğumuz gibi takip edeceğiz, inceleyeceğiz" dedi. Unakıtan, yeni inceleme metotları da geliştirdiklerini ve bununla naylon fatura kesenlerin, yanlış işlem yapanların anında yakalanacağını bildirdi.


YENİ ŞAFAK

Derin Maliye var

Maliye Bakanı Unakıtan, bakanlığın içinde bir 'derin maliye' bulunduğunu ve kendisini etkilemeye çalıştığını söyledi
Muhasebecilere mali tatil müjdesi veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Derin maliyecilerle konuşup duruyorum. Bakalım ben mi galip çıkacağım onlar mı, yakında göreceğiz" dedi. Mali tatil için Başbakan'ın söz verdiğini de hatırlatan Unakıtan, "Başbakan'ın söz verdiği yerde bakanın yapacak başka nesi var" diye konuştu.

TÜRMOB'un 16'ncı Genel Kurulu'nda konuşan Maliye Bakanı, bakanlığın içinde kendisini etkilemek isteyenler olduğunu söyledi. Unakıtan, "Bizde de bir 'derin maliye' var biliyorsunuz. Derin maliyeciler çıkıyor 'aman sayın bakanım' diyor bu olur bu olmazdı. Mesela şimdi bu beyannameleri verme sürelerinde biraz şey oldu ya onu eski sürelerine getirin falan. Bakalım şimdi ben bizim derin maliyecilerle konuşup duruyorum bakalım ben mi galip çıkacağım onlar mı yakında göreceğiz" dedi.

Unakıtan, TÜRMOB Divan Başkanı ve Eski Devlet Bakanı Masum Türker'in, muhasebecilerin denetim görevlerini ellerinden almak için Dünya Bankası tarafından 'Rosc' adlı bir rapor hazırlandığına ilişkin iddiasını da, kendine has üslubuyla cevapladı.
'Masum bey, mahzun olmasın'
Maliye Bakanı Unakıtan, "Masum Bey'e ben şunu söylemek istiyorum: Masum bey sakın mahzun olmayın. Bu meslektaşlarımı ben mahzun da bırakmam. Bana böyle bir rapor gelmedi, gelirse de ben onun icabına bakarım sen hiç merak etme" şeklinde konuştu.

Unakıtan, muhasebecilere mali tatil müjdesi de verirken, "Bu sene bu tatil meselesini halledeceğiz. Zaten biraz halletmek de mecburiyetindeyiz. Başbakanımız burada çıkmış söylemiş, muhalefet partisi genel başkanı söylemiş. Bakanın başka yapacak nesi var" dedi.


ZAMAN GAZETESİ

‘Derin maliyeciler’le mücadele ediyorum, bakalım kim kazanacak?
Maliye Bakanı Unakıtan, bakanlığın içinde kendisini etkilemek isteyenler olduğunu söyledi. Unakıtan, vergi tahsilatının artırılması için bütün vatandaşların dahil olacağı mali veri tabanı kurulduğunu kaydetti. Bakan, vatandaşlık numarasının vergi numarası olarak kullanılmasıyla herkesten vergi toplanacağını belirtti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin istediği mali tatilin bu sene ilan edilmesi için çalıştıklarını söyledi. Çalışmaların ilerlememesi konusunda bürokrasiyi suçlayan Unakıtan, “Derin maliyeciler var. Bazı sorunları çözmemize izin vermiyorlar. Bakalım onlar mı galip çıkacak yoksa ben mi?” ifadelerini kullandı.
Bakan Unakıtan, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği 16. Olağan Genel Kurulu'na katılarak bir konuşma yaptı. Birlik Genel Başkanı Mehmet Timur'un geçen yılki olağan genel kurulda Başbakan'ın ve anamuhalefet partisi genel başkanının aynı kürsüden mali tatil sözü verdiğini hatırlatması ve kendilerinin de bu sözün tutulmasını beklediklerini söylemesi üzerine Maliye Bakanı, konuşmasında serbest muhasebeci ve mali müşavirlere “Gerçekten bu mali tatili istiyor musunuz?” sorusunu sordu. Bu sene mali tatil meselesini halledeceklerini ve bu konuda çalışma yapacaklarını belirten Bakan Unakıtan, “Sayın Başbakan söyledi, sayın anamuhalefet partisinin genel başkanı söyledi. Bakanın başka yapacak nesi var? Birlikte konuşup bunun en güzel süresini bulacağız, onu da bu sene inşallah ilan ederiz.” dedi.

AB ile Türkiye arasında yaşanan sıkıntılara üstü kapalı değinen Unakıtan, “Bizim hakkımızda olumlu ve olumsuz düşünenler var." şeklinde konuştu. Unakıtan, kendi ayakları üstünde duran millet olunması halinde hiçbir sorun yaşanmayacağını söyledi. Ekonomik gündemlerin siyasi gündemleri belirlediğini belirten bakan, bütçesi güçlü devletlerin dünya siyasetinde söz sahibi olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin son yıllarda yapılan iyileştirmelerle ekonomik istikrara kavuştuğunu ifade eden Unakıtan, “İhracat rakamlarındaki rekorlar, turizm gelirlerindeki artışın devam etmesi için başladığımız reformlar devam edecektir.” şeklinde konuştu. Mali disiplinin sürdürülmesi için kayıtdışını önlemek mecburiyetinde olduklarını kaydeden Unakıtan, bu yönde yapılan yenilikleri anlattı. Bütün vatandaşların dahil olacağı mali veri tabanı kurulduğunu belirten Unakıtan, vergi gelirlerinin bu sistemle artırılacağını söyledi. Maliye Bakanı, vatandaşlık numarasının aynı zamanda vergi numarası olacağına işaret ederek, “Herkes o zaman vergisini ödeyecek. Maliyenin giderleri borçla değil vergi gelirleriyle karşılanacak.” dedi.

Birlik Genel Başkanı Mehmet Timur da son üç yılda Türkiye'nin ciddi bir toparlanma sürecine girdiğini söyledi. Timur, ekonominin bu süre içinde yüzde 25 büyüdüğünü ve enflasyon rakamlarının tek haneli rakamlara gerilediğini hatırlattı. Yaşanan olumlu gelişmelerin kamu maliyesine de yansıdığının altını çizen Timur, ancak vergi yasalarının sistemi bozduğuna değindi. Son 25 yılda vergiye ilişkin kanunlarda 193 kez değişiklik yapıldığını anlatan Timur, sürekli yapılan değişikliklerin vergi ahlakını çökerttiğini savundu. Mehmet Timur, gerçek anlamda yapılacak vergi reformunun kamu maliyesinin sorunlarını gidereceğini kaydetti ve Bakan Unakıtan'dan uzun vadeli bir reform yapılmasını istedi.

VAKİT GAZETESİ

Unakıtan'dan mali tatil sözü

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) 16. Olağan Genel Kurulu toplantısı, Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda başladı.
TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur'un mali tatil sözünün tutulmasını istediklerini belirtmesi üzerine Maliye Bakanı Unakıtan, bu sene mali tatil meselesinin halledeceklerini ve bu konuda çalışma yapacaklarını belirtti.
Geçici beyannameler konusunda da çalışma yaptıklarını, son geçici vergi dönemi gelir ve kurum beyanlarını birleştirmeyi planladıklarını belirten Unakıtan gelişmeleri kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kanunların artık ''yamalı bohça'' gibi olmayacağını vurgulayarak, ''Kanunlar artık basit, anlaşılabilir, uzun süren, değiştirilemeyen mahiyette olacak'' dedi.
Türkiye'de artık insanların vergisini oturduğu yerden verir hale geldiğini ifade eden Unakıtan, bunun fevkalade önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Unakıtan, verilen beyanname sayısının da 12 milyonu geçtiğine dikkati çekerek, meslek örgütüne seslendi ve ''Bu övünülecek hadisenin nedeni sizsiniz'' dedi.

AB ile müzakereler çerçevesinde, dünyadaki gelişmeleri izleyen bilim ve tekniklere uygun iyi muhasebe yapılmasının icap ettiğini vurgulayan Unakıtan, ''Türk milleti olarak biz bir an önce ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Biz ayakta durduğumuz zaman herkes önümüzde eğilecek'' dedi.
 
Üst