fonradar

Basit Üsül Mükeleften Alınan Araç

Üyelik
29 Ağu 2007
Mesajlar
55
Merhaba

Basit üsül mükelleften Ticari plakalı araç alınıyor. Basit Üsül mükeleff bu araca fatura kesmiyor ve noter satışı ile işinı bitiriyor.
Aracı alan kişi gercek üsül mükellef oluyor. Aldığı aracı noter senedi ile işlemlerine alıyor. Fatura olmadığından KDV siz topluca amartismana tabii tutuyor. Aracı alıp mükelelefiyeti açtırdıktan sonra aracını satıp mükelelefiyetini kapatmak istiyor. Bu durumda Satışta Gercek üsül olduğundan Fatura kesecek, ve Alışta KDV si olmadığından direk KDV ödemek zorundamı kalacak.

bunun başka bir yolu varmı. şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Basit Üsül Mükeleften Alınan Araç

Başka yolu yok. Yalnız ?KDV ödemek zorunda mı kalacak? sorusu bir havada kalıyor. Çünkü KDV yi satan değil alan öder. Bu bakımdan satıcı için bir yük sayılmaz..
 
Ynt: Basit Üsül Mükeleften Alınan Araç

Tabi arabanın piyasası 20.000 ytl ise siz 23.600 ytl isteyeceksiniz tabi kimse almayacak kimse kdv falan anlamaz siz yine aracı 20.000 ytl ye satıp kdv yi bu paradan ödeyeceksiniz.Onun içinde satıcı için bir yük olacak

Ayrıyetten basit usul mükelelflerin fatura koçanları vardır fatura kesebilirler ama kdv den muaftırlar bir yanlışlık olmasın.
 
Ynt: Basit Üsül Mükeleften Alınan Araç

Merhaba

Basit üsül Ticari Arabasını satarken Fatura kesmek zorunda değil. Vergi Dairesine yanlız Satışını Noter Sözleşmesi ile belgelemesi yetiyor. Tabii isterse Fatura Kesip ve Gene isterse KDV mükellefiyeti alıp KDV ödeyebilir. Ama Tabii bunu tercih etmiyorlar.
KDV, Basit üsülden arabayı alan gercek üsüldeki mükkellefete patlıyor. Çünkü Basit üsül KDV içeren Fatura kesmediğinden ve Mevzuattata onlarda böyle bir zorunluluk olmadığından Gercek üsül Mükellefe Fatura kesmiyor. Ticari Arabayı alan Gercek kişi arabayı satmak istediğinden aknsbs arkadaşında bahsettiği gibi Satış üzerinden KDV li Fatura kesiyor. ve Alışta İndirilecek KDV si olmadığından çıkan KDV yi cepten ödemek zorunda kalıyor.
Burda Gerek Üsül Mükkelefe bir haksızlık sergileniyor. Bir Tarafın Muaflığı diğer tarafa patlıyor. Yazımda Yanlış olabilirim. Arkadaşlarımdan bu bilgilerimin doğruluğu yada yanlışlığı hakkında bilgi istiyorum.

Şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Basit Üsül Mükeleften Alınan Araç

slm,
Basit Usül Mükellefleri Kdv vergisinden muaftır. Ancak faturada kdv beyan ederse o ayın bennamesini aylık vermek zorundadır. Ancak kdv ayırma zorunluğu olmadığı için kdv ödemesine gerek yok karşı taraf( aracı alan vergi mükellefi ) ya noter satış senedi ile aracını aktife kayıt edecek veya Basit üsül mükellefi kdv'siz fatura düzenleyip karışı taraaf (aracı alan vergi mükellefi) aktifine kayıt edecektir.
 
Arkadaşlar taşıt alımı sırasında ödenen herhangi bir KDV olmadığı için dolayısıyla indirim konusu yapılacak bir KDV yoktur. Mükellef olmayan kişilerden alınan taşıtlar içinde bu böyledir. Ama taşıtı alan Gerçek usulde ki mükellef bu taşıtı sattığında fatura düzenleyip ve KDV sini hesaplaması gerekiyor.
 
Üst