Sayın stajyer adayı
Basit usule tabi olmanın şartları
1. Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak, (işinde yardımcı işçi ve çırakkullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibizaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak buşartı bozmaz. Ölüm halinde, iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işedevam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarınabakılmaz.)
2. İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmışolması halinde yıllık kira bedelinin toplam
büyükşehir belediye sınırları içinde;- 2013 takvim yılı için 5.300 TL-
2014 takvim yılı için 5.500 TL
diğer yerlerde;
- 2013 takvim yılı için 3.700 TL- 2014 takvim yılı için 3.800 TLyi aşmaması.*
3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisinetabi olmamak.
veya ;
Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllıkalımları tutarının;
- 2013 takvim yılı için 75.000 TL- 2014 takvim yılı için 77.000 TLveya yıllık satışları tutarının- 2013 takvim yılı için 110.000 TL-
2014 takvim yılı için 110.000 TLyi aşmaması.*
2. (1) numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içindeelde ettikleri gayri safi iş hâsılatının;-
2013 takvim yılı için 37.000 TL-
2014 takvim yılı için 38.000 TLyi aşmaması.
3. (1) ve (2) numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde, yıllıksatış tutarı ile iş hasılatı toplamının;- 2013 takvim yılı için 75.000 TL-
2014 takvim yılı için 77.000 TLyi aşmaması.
Basit Usulden Yararlanamayacak Olanlar ise Kanunda aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.
1. Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları.
2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar.
3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.
4. Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişive kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşıderece derece taahhütte bulunanlar.
5. Sigorta prodüktörleri.
6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık)edenler.
7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar.
8. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç).
9. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğlave kiremit harmanları işletenler.
10. Şehirlerarası yük ve yolcutaşımacılığı yapanlar ile treyler,çekici ve benzerlerinin sahipveya işleticileri. (yapısı itibarıylasürücüsünden başka on dört vedaha aşağı oturma yeri olan ve insantaşımaya mahsus motorlu karataşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç)
11. Maliye Bakanlığınca teklif edilen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılaniş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il veilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göregerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.
Bu yetkiye istinaden çıkarılan 8/5521 sayılı, 92/2683 sayılı ve 95/6430 sayılıBakanlar Kurulu Kararları ile bir kısım mükellefler gerçek usulde vergilendirilmekapsamına alınmıştır.
95/6430 Sayılı BKK ile Gerçek Usulde Vergilendirme Kapsamına AlınanMükellefler95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile büyükşehir belediyesi olan illerin(Erzurum, Diyarbakır, Sakarya ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunuile Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerden, yeni bağlananmahallelerle birlikte 2000 yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu 30.000den az olanyerler ile 12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve YirmiYedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğişiklikYapılmasına Dair Kanun kapsamında büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehirbelediyesi sınırları içerisine alınan yerler hariç) mücavir alan sınırları dahil olmaküzere büyükşehir belediye sınırları içinde aşağıda belirtilen faaliyetleri yapanmükellefler, gerçek usulde vergilendirilme kapsamına alınmıştır.
a) Her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar,
b) Her türlü emtia alım-satımı ile uğraşanlar,
c) İnşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar,
d) Motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar,
e) Lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler,
f) Eğlence ve istirahat yerlerini işletenler.
Bu mükellefler, basit usulden yararlanmaya ilişkin genel ve özel şartları taşıyıptaşımadıklarına bakılmaksızın gerçek usulde vergilendirileceklerdir.
Sonuç : Yukarıdaki açıklamalara göre bu şekilde satış yapan kişinin basit usulden yararlanmaya ilişkin genel ve özel şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın gerçek usulde vergilendirilmesi gerekir.