Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

  • Konbuyu başlatan Serhat_
  • Başlangıç tarihi
S

Serhat_

Ziyaretçi
Şirketimiz esas faaliyeti kamyonuyla nakliyatçılık yapmak olan basit usule tabi birinden bir kaç kere araç kiraladı. Bu işlemin KDV açısından 17/4-a daki istisnaya girer mi sizce? (17/4-a basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan hizmetler KDV den müstesnadır.)
 
Ynt: Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

basit usulde vergilendirilen mükellefler mal teslimleri ve hizmet ifalarında kdv hesaplamayacaklardır bunlardan mal ve hizmet satın alan mükelleflerde kdv yi indirim konusu yapmayacaklardır. taşıt kiralama adı altında faturanızı kesebilirsiniz.
 
Ynt: Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

Ben de böyle düşünüyorumdum ama biraz kafam karıştı. Şöyle bir yorum var.
KDVK 1/1'de ticari faaliyet çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV'nin konusuna giriyor. Kanun sistematiğine göre bunun istisnası KDVK 17/4-a (basit usul mükellefin teslimleri)
KDVK 1/3-f ye göre kiralama işlermleri KDV nin konusuna giriyor. Bunun istisnası ise KDVK 17/4-d(sadece iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkul kiralamaları)
Sonuçta şöyle deniyor. Basit usulde mükellefin sadece nakliyatçılık hizmetleri KDV den istisnadır. Aracını kiralaması bu hizmet kapsamında değildir ve KDVK 1/1'e göre ticari faaliyet çerçevesinde yapılan hizmet söz konusu değildir. Taşıtların kiralanması her durumda KDV nin konusuna girer?
 
Ynt: Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

vergi mükellefi olmayan birinden araç kiralama gibi durumlarda 2 nolu kdv beyannamesi ve stopaj uygulaması vardır. ona göre işlem yapılabilir. basit usul mükellefi de bu hizmeti mükellefiyetiyle ilgilendirmeyip fatura kesmeyebilir. basit usul mükellefin el de ettiği gelir ise gayri menkul sermaye iradı olarak vergilendirilebilir ne dersiniz.
 
Ynt: Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

Sn cetvel,
GVK 70.....
Yukarıda yazılı mal ve haklar ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticari ve zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır.....
Bu durumda bu kiralamada elde edilen gelir ticari kazanç olmaz mı?
Ticari kazanç olduğunda da hem stopaj söz konusu olmayacak. Hem de KDV den müstesna olacak.

??
 
Ynt: Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

bu durumda ilk vermiş olduğum cevaba gelmiş olmuyormusun
 
Ynt: Basit Usul Mükelleften Araç Kiralama

evet. Ben de ilk verdiğin cevap gibi düşünoyurm. Ama böyle bir yorum da var. Ne düsünürsün diye yazmıştım.
 

Benzer konular

Üst