Basit Usulde İşçi Stopajları

Üyelik
29 Eki 2005
Mesajlar
44
Basit usule tabi mükellef sigortalı işçi çalıştırmak istiyor.Bunula ilgi yapmamız gerkenler nelerdir.Vergi dairesinde nasıl bir işlem yapılcak işçi stopajları nasıl ve neşekilde öedenecektir.
 
Sayın Volt
Basit Usul Vergi mükellefi kişiler bizzat işin başında kendileri çalışmaya mecburdurlar işçi çalıştıramazlar işçi çalıştırmak isterse gerçek gelir mükellefi olmak zorundadırlar.
 
ilginiz için öncelikle teşekkür ederim fakat incalanirse bütün minübüs ve taksi işletmecileri daha önce yada başka mükellefiyetleri yoksa basit usule tabidir. bunlarında %80 ssklı işçi çalıştırmaktdırlar.
Stopaj olayı,Daha önece götürü kaznaç gibi zannedersem vergi karnesi ile olması lazım ama ben yinede sormak istedim teşekkürler.
 
Sn.idbilek 'in cevabı yanlış.
Basit usule tabi olmanın genel şartlarında (yani G.V.Kanunu md.47) tabiki kendi işinde bir fiil çalışma veya bulunma şartı var. Ancak işinde yardımcı işçi veya çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak birfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz.
Bu konu daha önce forumda tartışıldığı için arama motorunu kullanmanı öneririm. Konuya tek ilavem her ne kadar mevzuatımızda işçinin vergi karnesi almasından söz edilse de uygulamada vergi dairesi tarafından herhangi bir vergi karnesi verilmemekte sadece işçi adına diğer ücretler kapsamında vergi mükellefiyet kaydı açılmaktadır.......
Uyguladığım mükelleflerim olduğu için bu kadar net konuşuyorum. İyi çalışmalar.......
 
yorgun' Alıntı:
..............................
Konuya tek ilavem her ne kadar mevzuatımızda işçinin vergi karnesi almasından söz edilse de uygulamada vergi dairesi tarafından herhangi bir vergi karnesi verilmemekte sadece işçi adına diğer ücretler kapsamında vergi mükellefiyet kaydı açılmaktadır.......
Uyguladığım mükelleflerim olduğu için bu kadar net konuşuyorum. İyi çalışmalar.......

Sayın Yorgun

bu noktayı daha önce özel inşaat konusunda sormuş idim. yalnız burası biraz muallakta kaldı.Sormak istediğim Vergi dairesi mükellefiyet açılışı yapıp başkaca bir işlem yapmıyor mu?

Bildiğim kadarıyla mükellefiyetin 2. ayında ilgilisi gidip vergisini tahakkuk ettirmesi gerekiyor. bu noktada vergi dairesi mi yoksa işçi mi başka işlem yapmıyor??!!

saygıyla
 
heerdeem' Alıntı:
Bildiğim kadarıyla mükellefiyetin 2. ayında ilgilisi gidip vergisini tahakkuk ettirmesi gerekiyor. bu noktada vergi dairesi mi yoksa işçi mi başka işlem yapmıyor??!!

saygıyla

heerdeem arkadaşımızın dediği gibi vergi karnesi ile şubat ve temmuz aylarında vergi dairesine gidip vergisini tahakkuk ettiriyor ve ödüyor.
 
Sayın yorgun'a katılıyorum. Basit Usüle tabi mükellefler yanında sigortalı işçi çalıştırabilir.

iyi çalışmalar...
 
Sn.Halil Erdem;
Sn.Nizo’nun “vergi karnesi ile şubat ve temmuz aylarında vergi dairesine gidip vergisini tahakkuk ettiriyor ve ödüyor” cümlesindeki “vergi karnesi ile kelimesine katılmıyorum”.
Acaba bu konuda uyguladığı işlem var mı da böyle net konuşuyor sormak lazım.
Ancak benim bu konuda Antalya ilinde uygulamakta olduğum mükelleflerim var.
Uygulamayı kısaca anlatayım;
Önce işçinin sigorta işe girişi yapılır. İşe giriş tarihi işçinin diğer ücretler kapsamında mükellefiyet kaydının işe başlama tarihidir. İşçi ikametgahının bağlı olduğu yer Vergi Dairesi veya İşverenin bağlı olduğu yer Vergi Dairesine işe başlama tarihi itibariyle 10 gün içerisinde bir dilekçe ile başvurur. Bu dilekçede “…… sicil numarası ile ……… Vergi Dairesi Müdürlüğüne Basit Usulde Ticari Kazanç mükellefi olarak kayıtlı ………. ……. ‘in yanında …….. tarihten itibaren çalışmaya başladım. Diğer ücret kapsamında vergi mükellefiyet kaydımın açılmasını arz ve talep ederim.” şeklinde işçinin ifadesi yazılıp imzalatılacak, dilekçenin altına ise işveren tarafından “ Ahmet Mehmet …….. tarihinden itibaren işyerimde çalışmaya başlamıştır” ifadesi yazılıp imzalatılacaktır.
Daha sonra Vergi Dairesi yoklama memuru tarafından işyerine gidilip işverenin Basit Usulde Ticari Kazanç mükellefi olduğu, işçinin ………. Tarihten itibaren çalışmaya başladığı hakkında yoklama tutanağı tanzim edecek.
İşe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde (G.V.K.md 109), takip eden yıllarda ise takvim yılının 2.ayında bir dilekçe ile başvurulup verginin tarhiyatı istenecek ve tahakkuk kestirilecek. Vergi ise şubat ve ağustos aylarında iki taksitte ödenebilecek………..herhalde verilen bilgi yeterlidir…Vergi Karnesi uygulamada yok, mükellefiyet kaydı açılması var……daha fazla uzatmama gerek yok……..İyi çalışmalar.
 

Benzer konular

Üst