fonradar

Basit Usulden Gelire Geçiş

Üyelik
30 Ocak 2014
Mesajlar
16
Konum
istanbul
Bir mükellef servis taşımacılığı yapıyor 2013 yılında gelir vergisi mükellefi idi . 2014 yılında basit usule geçti.Şimdi aracını değiştirmek istiyor. Karşı taraf fatura Kdv siz olduğu için kabul etmiyor. Mükellef tekrar gelire geçmek istiyor.Gelir Vergisi mükellefliğine geçerse 2013/Aralık ayı Devreden Kdv si tekrar devrine ilave olurmu.Basit usule geçtiği için .devri iptal mi olmuştur. Uygulama da başına gelen yada bu konuda tebliğ varmı.
 
Kdv artı olarak eklenir.Aracın fiatına artı olarak ödeyecek ve mahsup edecektir kendi parasını geri almış gibi olacak ama araç onda olduğu sürece kdv yüküdür.Çalıştıracak aldığı kdvlerden verdiğini düşecek değişen bir şey yok kdv ödemezse indirim yapamayacak öderse indirim yapacak kendi parası bağlanacak.Satıcı şu gün istediği fiata kdv dahil gibi ek istemeyecekse alıcı adayı avantajlı bu defada satıcının arabası ucuza gidecek gibi.Basit usul olanlarda faturasında kdv gösterirse isteğe bağlı olarak kdv mükellefi olabiliyorlar yani yeniden gerçek usule geçmedende kdv mükellefi olabilir bu konuda tebliğ var.Kolay gelsin.
 
mükellef kdv ödemek istemiyor.Aracı düşük fiyata satmakta istemiyor.Önceki dönem devri tekrar KDV beyanına eklenebiliyorsa gelire geçmek istiyor.Yada KDV mükellefiyeti ni sadece açtırdık diyelim 2013 yılı devri ilave olurmu. Vergi Dairesi Müdür yardımcısı bu konuda kararsız kaldı.
 
İşi terk edenlere genelde kdv alacağı olmaz varsa hasılatları eksik veya gelire dönmeyen bir gideri nedeni ile olduğu düşünülebilir.işi terklerde kalan kdv alacağı varsa gidere yazılır yani iade edilmez.Menfeat görmüş basit usule geçmiş
şimdi tekrar pişman oldum benim gerçek yapın nasıl diyecek sonra ne olacak bundan sonra gerçek usul devam edecek.
Bir kişinin her istediği her zaman olumlu olmaz karar vericiler başka.Alıcı onun istediği fiatın üzerine kdvyi ayrıca ödemek istemez yukarıda izah ettiğim gibi menfeatı yok.2013 devir kdv alacağını gidere yazmış beyannamesini vemiş oluyorsun geriye dönüş beyan değişikliği inceleme ile mümkün idare senin istediğin gibi olmaz der red eder.Yetkili il vergi idaresidir.
 
mükellef kdv ödemek istemiyor.Aracı düşük fiyata satmakta istemiyor.Önceki dönem devri tekrar KDV beyanına eklenebiliyorsa gelire geçmek istiyor.Yada KDV mükellefiyeti ni sadece açtırdık diyelim 2013 yılı devri ilave olurmu. Vergi Dairesi Müdür yardımcısı bu konuda kararsız kaldı.

İlginç bir konu. Benim görüşüm Gerçek usulden basit usule geçişte KDV mükellefiyeti kapanır. Bu durumda devir KDV'de haliyle iptal olur. Tekrar Gerçek Usule geçişte yeni KDV mükellefiyeti açılır yeni mükellefiyetin başlangıç tarihi yeni Gerçek Usule geçiş tarihi olacaktır. Bu yeni bir durum olup eski durumla ilgisi yoktur. Yine de ilginç bir konu Gelir İdaresinden özelge talep etmekte fayda var. Özelge talep eder ve cevap gelirse bizimle de paylaşmanızı rica ederiz.
 
Yani alıcı sırf kdvli otabüsü almak istiyor ama kdv ayrıca ödemek istemiyor diye sistemi zorlayan bir kısa düşünme talebi.Gerçek usulden kaçmış yine girecek yeniden basit usule dönemez değermi düşünmek lazım.Basit usuldede faturasında kdv gösterirse geçici olarak kdv mükellefi olur ama onun derdi geçen yıldan kalan kdv alacağını değerlendirmek bu alacak gidere yazılmış olması lazım kapandı bitti yeniden dönüş olmaz.Kapanan işletmede kdv alacağı kalmaz kalırsa kdv li giderleri şişirdi hasılatı az gösterdi tasviyedeki değerlemeleri eksik fiattan yaptığı düşünülür başka sebep olamaz.İdare incelemeden geri kdv iade vermez .Dimyata prince giderken evdeki bulgurdan olmak diye bir deyim vardır korkarım bu vatandaşın başına gelecektir. Hırslarımızı frenlemeyi bilmeliyiz nihai kararın idareye ait olduğunu sistem koyan olduğunu kabul etmek zorundayız.Burada okuyup yazanların fikirleri geçmiş tecrübeler ışığında kanunları yorumlamaktır ve yetkili değillerdir bizlere güvenip iş yapmasın alıcı kdv ödemek istemediğine göre boşuna cepten kdv öder.İdare sabırldır sen vasıtayı alınca kdv yi aldığından indirilmesine izin verir 10 yıl sonra vasıtayı satarken daha önce indirilen kdv yi alıcıdan larak aracı olarak geri ödemeni ister alamazsan cepten ödersin üzerinde son kalan kdv yi öder sistemin mantığı bu.Uygulama tebliğleri genel çıkar özel olarak sizin isteğinize göre birebir örtüşen tebliğ olmaz özelge olur Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Üst