Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

Üyelik
6 Nis 2007
Mesajlar
30
herkese kolay gelsin;

basit üsülde vergilendirilen nakliyeci bir mükellef 2009 yılı içerisinde aracını satıp faaliyetine son veriyor. aynı mükellef yine 2009 yılı içerisinde başka bir nakliye aracı alıyor fakat bu kez kendi isteği ile gerçek üsülde vergilendirilmek istiyor.

benim sormak istediğim; bu müekkelef aynı yıl içeriisnde basit üsülden gerçek üsüle geçebilirmi? (ben geçebilir diye biliyorum). ygv beyanammamesi olarak da nasıl bir yol izleyeceğim. beyannamesini hem basit hem gerçek üsüldeki verilerini tek beyanname ile mart ayında mı beyan edeceğim ?

teşekkür ediyorum.
 
Ynt: basit üsülden gerçek üsüle dönme

İlk faaliyete son verdiğine göre kapanış yapmışıtır. İlk mük. için basit usul sonraki için gerçek usul olarak yıllık beyanda kazançlarını ayrı ayrı beyan etmeli. (Mart ayında)
 
Ynt: Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

Küçük bir hatırlatma;

Basit usul GV Şubatta,
Gerçek usul GV Martta beyan edilir.
 
Ynt: Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

Yanlış hatırlamıyor isem mart beyan edilecek geliri olanlar şubat beyanında değil, mart beyanına dahil etmeliler.
 
Ynt: Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

yani tek beyanname vereceğim değilmi. mart ayında. kazançları ise ayrı ayrı tablolarda göstereceğim gerçek gelir ve basit üsül diye doğrumu anladım acaba?
 
Ynt: Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

evet tek beyan siz mart ayındaki beyanınızda basit usül gelirlerinizide ekleyeceksiniz.
 
Ynt: Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

pratikte böyle bir deneyimim olmadı,yani ikisi bir arada.haklı olabilirsiniz.
Herhalde sistemde 1 kişi için 2 ayrı yıllık beyan kabul etmez gibime geliyor.
 
Ynt: Basit Usülden Gerçek Usüle Dönme

E-beyanda yıllık beyanı açarsanız orada hem gerçek gelir hemde basit usul için ayrı kulakçıklar olduğunu görebilirsiniz.
 
Merhaba

arkadaşlar, bir basit usül mükellef, 2015 yılı için gerçek usül (2.sınıf) şartlarını gerçekleştirmiş, hadleri aşmış, ancak defter tasdiki unutulmuş. şuan 7 gün geçti, işletme defterini tasdikletmek istiyorlar. 2.derece usulsüzlük cezası kesilecek diye biliyorum ama cezadan ziyade deftere yapılacak kayıtların geçerliliği konusunda mesela indirim kdv ler hüküm sahibi olur mu? orasını bilemedim. Tasdiksiz defter hükümsüzdür ama geç tasdiklenen defter aynı kategoriye girmez değil mi?
 
Ocak sonuna kadar mutlaka onaylatın. Sadece ceza ile kurtarırsınız. Ocak ayı başı itibari ile kayıtlarınızı bu df yapabilirsiniz.
 
Üst