Basit Usulden Gerçek Usule Geçiş ve Yüksek Kar İçin Tavsiye

rkrlmaz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Nis 2012
Mesajlar
157
Konum
isk
Arkadaşlar basit usulde ev yemekleri yapan bir tanıdığımız yeni bir iş almış ayda 50.000 liralık fatura kesecek bundan dolayı gerçek usule geçmek istiyor.Bildiğim kadarıyla bu miktarda fatura kesince basit usul şartlarını kaybediyor ama gerçek usule geçiş gelecek senenin başı oluyor ama kendi isteğimizle dilekçeyle geçebilirmiyiz ne gibi bir işlem yapmak gerekir ? Birde çok yüksek kar çıkacak yemek işi olduğu için nasıl bir çözüm bulunabilir.Şirket yapsak daha mı mantıklı aldığı iş 1.5 sene sürecek .Aynı şekilde gerçek usule döndüğümüzde işletme defteri olarak mı bilanço mu yapmak daha iyi.Bu ciroyla işletme defteri yapsam bile 1 sene sonra bilançoya geçecek.Fikirlerinizi bekliyorum.
 
Bialanço şahıs firması kurmanız daha akılcı olacaktır. Madem 50.000 tl civarı yemek faturası kesecekse. Ancak şirket kurarsanız malum ltd ise müdürler kurulu a.ş. ise genel kurul olacak. Şirket açılışı için zaten 3000 tl ye yakın masraf gidiyor. Kendi fikrim; bilanço şahıs kurmak. 1.5 sene sonrada hemen kapatabilirsiniz.
Vergi ilk etapta yüksek çıkacaktır. Mükellefe bol bol gider faturası temin etmeye çalışmasını söyleyin. Artı madem yeni kuracak bu işi dükkan içi dekorasyon faturası elbette olacaktır. hem %18 kdv hemde matrahı direk gider olacaktır. Payına düşen vergiyi de her vatandaş gibi lütfen ödeyiversin. Ayda 50.000 tl lik faturaya zarar beyan edecekse tutmayın o defteri kendinizi riske atmayın.
İyi çalışmalar.
Syg.
 
Yeni bir iş kurmuyor hali hazırda basit usulde yemek işiyle uğraşırken gerçek usule geçecek.Tabii alabildiği kadar fatura temin etmesini bende soyledim.O da maksimum 20-25 bin lira civarında bulabilirim dedi.Bu durumdada her 3 ayda kabaca 75.000 kar demek.Vergi oranı şirkette %20 olduğu için onu düşündüm aslında çünkü gelir vergisi dilimleri %35 i görecek.Birde basit usulden geçişte orada kullandığı demirbaşları kendine fatura edebilir mi yeni açılış yapacağım yere yada vergi dairesi yoklamaya geldiğinde bunların faturası basit usul zamanında mı diyeceğiz.
 
Öncelikle o kadar yüksek kar çıkacağı garanti değil. Ama madem öyle hesapladınız doğru olduğunu kabul edelim. Bilanço usulü ile vergi dilimi yükselse bile, şirkette %20 olan dilim karları dağıtmadığınız sürece geçerli. Şirketi kapatırken dağıtacağınız kardan ek olarak %15 stopaj yapmak zorundasınız.Hem şirketi kapatmak da uzun süren ve masraflı bir iş. Kaldı ki, gerçekten bu kadar kazançlı işte o kadar vergi de ödenmeli bence...
 
basit usul de iken aldığı faturaları işleyemezsiniz. kdv si önceki aylara ait. Ancak her bir demirbaşı sabit kıymet listenize ekleyin ve her biri için amortisman ayırın. Böylece amortismanlarınızı gider gösterebilirsiniz.
 
En yakınınızdaki bir meslek mensubundan hizmet almasında fayda var.Meslek mensubu uygulaması ile ekmeğini harmandan çıkaracak mükellefe yük olmayacaktır.İş büyük.Bu ayı takip eden aybaşından itibaren gerçek usule geçebilir.Masraflarını kaçırmasın zaten gida mühendisi ve ehil personel çalıştırmak zorunda bazı kalite belgeleri alacak yani yemeği pişirdim teslim ettim yok insan sağlığı ile ilgili hijyen ile ilgili hizmetleride vermesi lazım.Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst