Basit Usule Tabi Mükellef Motosiklet Bayisi Olabilirmi?

Üyelik
12 Kas 2005
Mesajlar
43
slm arkadaşlar;
Basit usüle tabi bir mükellef bisiklet ve motosiklet tamirciliği yapmaktayken, motosiklet bayiğili almak istiyor. Bayılık almak istediği firma basit usul olmaz fatura keserken ötv ve kdv kesemiyorsunuz siz demiş, Bu mükellefin motosiklet bayiliği alması için defteremi geçmesi gerekiyor bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden tşk eder işlerinizde başarılar dilerim.
 
Sayın Halil
KDV kanunun 17/4-a maddesinde Bait usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'den istisna olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle basit usulde vergilendirilen mükellefler KDV beyannamesi vermezler. Mal alışında, mal bedeli+KDV dahil malın maliyetine atılır. Mal satışında ise faturada KDV hesaplanmaz ve böylece KDV tahsil etmedikleri için KDV mükellefiyetleri yoktur.
Bunun yanında, Basit usulde vergilendirilen mükellefler muhtasar beyanname ve geçici vergi beyannameside vermezler.
Dolayısıyla sizin mükellefiniz motorsiklet satışında faturada KDV ve ÖTV hesaplaması gerekir. Yani KDV mükellefiyetinin olması gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu 253 nolu genel tebliğde büyükşehir sınırları içinde yer alan emtia alım satım işi ile uğraşan mükelleflerin gerçek usulde vergilendirileceği belirtilmiştir.
 
Üst