Bayram Günü Çalışan işçiye Ödenecek Ücret

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Ekrem Sarısu
_________________________________________________
Bayram günü çalışan işçiye ödenecek ücret

Soru: 23 Nisan bayramında çalışan işçiye ilave olarak ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor?
Murat DUMAN

Cevap: Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçilere, çalışmadıkları halde o güne ilişkin ücreti aynen çalışmış gibi ödenir. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde tatil yapmayarak çalışırlarsa, aylıklarından başka çalıştıkları gün sayısı kadar ücrette ayrıca ödenir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında(23 Nisan 2009 da) çalışan işçiye, aylığına ilave olarak bir günlük ücret daha ödenmesi gerek.
_________________________________________________
Eğitimdeki çocuk nasıl sağlık yardımı alacak?

Soru: 18 yaşından büyük olup okuyan çocuklar kaç yaşına kadar ana ve babanın üstünden sağlık yardımı alabiliyor? Okuyan çocuğun sağlık yardımı alması için hangi belgelerle, nereye başvurmak gerekiyor?
Ayten KUMLU

Cevap: 18 yaşını doldurmuş olan çocuklardan; lise ve dengi okullarda olanlar 20, yüksek okullarda olanlar 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı alabilir. Sağlık yardımı alabilmesi için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. Başvuruyu;

-Talep formu veya talep formundaki bilgileri ve taahhütleri taşıyan dilekçesi,

-Nüfus Cüzdanı fotokopisi,

-Öğrenim belgesi,

-Yabancı ülkelerde öğrenim gören öğrencilerden ayrıca;

1)Öğrenci belgesi (onaylı Türkçe tercümesi ) veya bulunduğu ülkenin Türk Konsolosluğundan alacağı belge.

2)YÖK veya, Milli Eğitim Bakanlığından denklik belgesi,

ile yapmanız halinde, çocuğun sisteme kaydı yapılır ve çocuk sağlık yardımı almaya başlayabilir.
_________________________________________________
İsteğe bağlıdan istediğiniz zaman çıkabilirsiniz

Soru: Ağustos 1974 doğumluyum. İlk kez 13 Aralık 1993 tarihinde SSK?ya tabi olarak işe başladım. Toplam 1570 gün prim ödedikten sonra işsiz kaldım. Son 25 aydır alt sınır üzerinden isteğe bağlı olarak prim ödemekteyim. Kanser hastasıyım, sürekli tedavi görüyorum. (Sağlık yardımını memur olan babam üzerinden alıyorum.)
1)En erken ne zaman ve hangi koşullarda emekli olabilirim?
2)Ödeme gücüm kalmadığı için, isteğe bağlı sigortalılığa ileride tekrar başlatmak üzere ara verebilir miyim? Faiz ödemem gerekir mi? Ne gibi kaybım olur?
3)İleride hem kendi sigorta emeklilik aylığımı hem de babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
Emine YALNIZ/ SAMSUN

Cevap: 1) Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 3355 gün daha prim ödeyerek 2320 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız Ağustos 2024 ayında emekli olabilirsiniz.

2) Kuruma yazılı olarak başvurarak İsteğe bağlı sigortaya istediğiniz zaman çıkabilirsiniz. İstediğiniz zamanda tekrar girebilirsiniz. İsteğe bağlıdan çıktıktan sonra prim tahakkuk etmez. Gecikme zammı ve faiz ödemeniz söz konusu olmaz

3) Mevcut yasaya göre, bekâr veya dul olmanız şartıyla hem kendi aylığınızı hem de babanızdan dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirsiniz.
_________________________________________________
2012 de SSK dan 2013 de Bağ-Kurdan emekli olursunuz

Soru:1 Şubat 1964 doğumluyum. Mart 1984 de SSK başlangıcım var. Mayıs 1986 ya kadar 150 gün prim ödedim. Mayıs 1986 ayında Bağ-Kurlu oldum ve bugüne kadar Bağ-Kura prim ödüyorum. Öğrenmek istediğim en erken hangisinden kaç yaşında emekli olabilirim?
Sezai DERE

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Aralık 2010 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Şubat 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1 Mayıs 2009 dan itibaren sigortalı bir işte çalışarak, 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde 1 Kasım 2012 de SSK dan emekli olabilirsiniz.(25 yıl süre, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olarak)
_________________________________________________
SSK ya geçmeniz lehinize

Soru:16 Temmuz 1959 doğumluyum. 11 Aralık 1983 tarihinde SSK lı oldum. Toplam 2640 gün prim ödedim. 7 Haziran 2000 de kendi iş yerimi açıp, Bağ-Kurlu oldum. Halen Bağ-Kura prim ödemeye devam etmekteyim. Ne zaman emekli olurum? Emekli olabilmem için ne yapmalıyım? Askerlik borçlanması yapmalı mıyım? Tekrar SSK ya giriş yapsam faydası olur mu?
Fazıl MALGIR- ANTAKYA

Cevap:SSK dan daha erken emekli olacağınız için avantajlı. Bağ-Kuru kapatıp SSK lı olarak çalışarak 1260 gün prim ödemeniz halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 gün prim ödemenizi tamamlayacağınız Kasım 2012 ayında emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi de borçlanmanıza gerek yok.
 

Benzer konular

Üst