Bayramdan Önce Ücretsiz İzin

Üyelik
10 Tem 2019
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Bedelli askerlik nedeniyle mayıs ayında ücretsiz izne ayrıldım. Döndüğüm hafta ramazan bayramı haftasıydı. Ücretsiz izin formumu 13 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında aldım. Ramazan Bayramı nedeniyle 4 Haziran - 9 Haziran resmi tatildi. Bu nedenle 10 Haziranda işe başladım. Ancak Haziran ayının maaşımdan 9 gün kesinti oldu. Aktif olarak işe başlama tarihini 10 Haziran olarak kabul etmişler. Ondan önce işe gelmemişim. Böyle bir kesinti yapılması ve bayram tatilini ücretsiz izinin devamı olarak gösterilmesi mümkün müdür?
 
İşbaşı yapacağınız 10 Hazirana kadar olan süreyi kapsayan dönemde bir ücret ödenmemesi mantıklı (işveren ödemek isterse tabi ki kimsenin itirazı olmaz). Bayram süresi resmi tatil olduğu için işe gidilmeyeceğinden bu sürede işe gitmediğinize dair bir evrak almak gerekmez.
 
Düşüncem;
Eğer ücretsiz izin süresi içine bayram tatili rast gelmiş olsaydı işverenin ücret ödeme yükümü doğmazdı,bu olayda doğar ve işverenin tek taraflı olarak ücretsiz izni uzatma hakkı yok.
 
Merhabalar,

Bu konuyla alakalı net bir kanun yok sanırım.

Bir arkadaşımız bedelli askerlik için ücretsiz izin formunu 22/07/2019 - 09/08/2019 tarihleri arasında doldurdu. Ancak ilk Pazartesi Kurban Bayramı'na denk geldiği için; işe başlangıç tarihini 12/08/2019 olarak değil, 15/08/2019 olarak yapmak istiyorlar.

Bununla ilgili bir kanun bilen varsa ve yazarsa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler,
 
Olay ücretsiz izin süresiyle sınırlıdır,bu süreler tek taraflı olarak kısaltılamaz ve arttırılamaz,bu nedenle bu olayda normalde izin bitimi işbaşı yapacak/yaptırılacak idi,izin bitimi akabinde (10/08 gün saat 13 itibariyle) tatil süresinin balamış olması ücretsiz izin süresini uzatmaz dolayısıyla işverenin bu davranışı hatalı,sanırım tatil ücretini ödememek için böyle yapıyorlar.
Her olay,konu,durum için kanun,tüzük,yönetmelik hükmü aranmaz/aranmamalı,bu tür yorumlar ilgili mevzuatlar ışığında yorumlanır,karar verilir,içtihat oluşur.
 
Üst