fonradar

bedeli fazla kesilen aliş faturası hakk..

Üyelik
25 Tem 2005
Mesajlar
28
Merhaba,
Geçmiş 3 aya ilişkin mal alım faturalarının bedellerinin fazla kesildiğinin farkına varılmış. Buna karşılık satıcı firmaya kesilecek faturanın yevmiye kaydında hangi gelir kalemi hesabını kullanmalıyız.

Not: Maliyetler oluştuğu için düşme imkanımız yok.

Teşekkürler
 
Sayın gilgin,

Cevabımı post ederken problem olduğundan gümbürtüye gitti :lol: Cevabı 2.kez yazmak zorunda kalıyorum.

En doğrusu mal alımı esnasında fiyat farklarını 197-SAYIM VE TESELLÜM FARKLARI hesabına kaydetmek olmalıydı.

Bu şekilde yaptıktan sonra maliyetlendirmeyi yapmak, fiyat farklarına fatura kestiğinde de 197 hesabı kullanmaktı.

Maliyetlendirmeyi yeniden yapmak istersen bu şekilde işlem yaparsın.

Ancak yeniden yapmak istemezsen, Fiyat farkı faturasını kestiğinde;

- Fiyat farklarını stoklarda ayırt edebiliyorsan stoklardan çıkarsın, yoksa fiyat farklarını gelire kaydedmen gerekmektedir.

Fiyat farklarına K.D.V. ilave edilmesi gerekmektedir.

Saygılar.
 
Şükrü bey,

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Benim takıldığım nokta gelir kaydetme işlemi. Biz arkadaşlar arasında tartışırken üç hesapta oybirliği yapamadık.

679,602,649. Benim fikrim Diğer gelirler Hesabı. Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba,

Maliyetler oluştuğu için; 602 hesap (Vade Farkı+KDV olmak şartıyla)...

TDHP na göre; konuları itibarıyle 649 ve 679 hesapların bu soru konusu için kullanılamayacağını düşünüyorum.

İyi çalışmalar,
 
Sayın gilgin,

Aslında işin doğrusu 179 nolu TDHP'nda izlenmesi idi. Yada ayırt yapabiliyorsan 15-STOKLAR grubundaki hesabından çıkman idi. Bu iki işlemi gerçekleştirmediğine göre, hangi gelir hesabını kullanman gerektiğini inceleyelim.

64-HESAPLAR İşletmenin esas faaliyeti dışındaki yapılan işlemlerden elde edilen gelir ve karların izlendiği hesaplardır.

67-HESAPLAR İşletmenin olağan faaliyetlerinden bağımsız olan ve bu nedenle arızi nitelik taşıyan işlemlerden elde edilen gelir ve karların izlendiği hesaplardır.

602 DİĞER GELİRLER

İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan, işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yolu ile yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları, ihracatla ilgili fiat istikrar destekleme primi ve benzeri hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.


Sayın ARSLAN'a katılıyorum. Çünkü 649 yada 679 hesapta izlenmez.

Fiyat farkları malın üzerinde kaldığından, bu gelir "FAALİYET KARI VEYA ZARARI" niteliğinde olduğundan 602 nolu TDHP'nda izlenmesi gerekir kanaatindeyim.

Saygılar.
 
Geçmiş 3 aya ilişkin mal alım faturalarının bedellerinin fazla kesildiğinin farkına varılmış. Buna karşılık satıcı firmaya kesilecek faturanın yevmiye kaydında hangi gelir kalemi hesabını kullanmalıyız :?: Benim kanaatim satıcı firmaya fiyat farkı faturası kesin ve bu faturanın kaydınıda 320 b 153 a şeklinde yapın.... yani satıcıya olna borcu azaltırken malın maliyetini de azaltın............. :!:
 
Hepinize selamlar,
Cevap veren arkadaşlarımın belirttiği gelir hesaplarına kayıt yapılması bence özün önceliği kavramına uygun düşmüyor. Ama maliyetler oluştuğu için en uygunu Sayın Dinçer Kum arkadaşımın yazdığı gibi 679 hesaba kayıt edebiliriz diye düşünüyorum.
197- fiili sayım sonucuna göre kayıt yapılır.
602- devletçe yapılan yardım, sübvansiyon, istisna vb. konularda geçerlidir.
Kolay gelsin...
 
Üst