Bedelliye Giderken Tazminat Almak.

Üyelik
23 Eki 2018
Mesajlar
3
Konum
İzmir
Herkese merhaba, az sonra yazacaklarım biraz karmaşık olabilir fakat yardımlarınızı esirgemezseniz çok memnun olurum.

Kasım ayının ortalarında 5 yıldır çalıştığım işyerinden ayrılmayı düşünüyorum.Zaman konusunda konuşup anlaştık.Buna paralel dün bedelli başvurumu yaptım.

İşyerinden istifa olarak değil de , askerlik sebebilye ayrılmak istiyorum. Fakat, bedellinin hangi celp döneminde olacağı belli değil henüz.Yine de ben dilekçemi askerlik sebebiyle diyerek bedelli başvurusu sonrası bana verilen belgeyi ekleyerek verebilir miyim?

Bir de, bu süre zarfında , yani kasım ortasında işten ayrıldıktan sonra , celp dönemim gelene kadar 1 ay bile olsa başka bir yerde çalışsam; tazminat hakkımı kaybeder miyim ?

Kafamda deli sorular. Şu an bir avukat arkadaşıma bunları anlattım, araştıracağını söyledi.Sizin de yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler.
 
Askerlik nedeniyle sözleşmenizi feshedip bir başka yerde çalışmaya başlamanız elbette bir sorun olabilir.

Diğer yandan, bedelli askerlikle ilgili bu yılki düzenlemede açıkça bedelli askerlik için açıkça başvuranlar izinli sayılacaktır dendiği için tazminatınızın ödenmemesi de ihtimal dahilindedir.
 
Bu defa askerlik nedeniyle işverence işyerinden ayrılan işçinin çıkışı verilmeyip ücretsiz izinli gösterilirse zaten tazminat doğmaz ama askerlik nedeniyle ayrılan işçinin çıkışı askerlik nedeniyle (SGK-kod 12 üzerinden)verilirse tazminat doğar.
Burada sorunlar,
bazı işçilerin çeşitli nedenlerle tazminat almak(ücretsiz izinli sayılmamak)istemeleri yada ü.izinli sayılmak istemelerine karşın bazı işverenlerin çeşitli nedenlerle memnun olmadıkları işçilerden kurtulmak amacıyla bu işçilerin askerlik nedeniyle kod 12 üzerinden çıkışlarını vermek yada ihtiyaç duydukları için bu şekil çıkış vermemek yani ücretsiz izinli göstermek istemeleri noktalarında toplanmaktadır.
Taraflar istedikleri gibi anlaşarak karar verebilirler.
Ayrıca diğer bir düşüncem bu olaydaki “ücretsiz izin”noktasının işçi-işveren ilişkisinin sürdürülmek istenmesi amacı güttüğü düşüncesindeyim.
 

Benzer konular

Üst