Ynt: Bedelsiz Satışlar
Bedelsiz yapılan bir teslim için KDV hesaplanmalı deniyor? Neye göre
Cevap:KDVK md. 27/2;
-Bedelin emsal bedeline göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir nedenle açıklanamadığı hallerde de matrah olarak emsal bedeli esas alınır.
Dolayısıyla bu durum haklı bir nedenle açıklanamazsa mal için yüklenilen KDV kadar değil, malın o anki piyasa satış fiyatı üzerinden hesaplanacak tutar kadar KDV beyan edilmeli.
Ancak burada bence haklı bir neden var. Firma yeni kuruluyor ve sadece 3 günle sınırlı böyle bir kampanya düzenliyor. Bu bir nevi pazarlama satış faaliyeti. Eğer haklı bir neden varsa , ki bence var, emsal bedel üzerinden KDV hesaplamaya gerek yoktur.
O halde ne yapılacak. Bence bu konuda 50 nolu KDV genel Tebliğine gidilmesi gerekmektedir.
Tebliğin ilgili kısmı şöyle;
"Bir malın tasarruf hakkının malik veya adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devri olarak tanımlanan teslim hükümleri çerçevesinde ticari bir işletmenin yaptığı bedelsiz teslimler de katma değer vergisine konu olmaktadır.
Ancak, [/b] firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal verilmesi şeklinde gerçekleşen işlemlerde, promosyon ürünü açısından bir bedelsiz teslim söz konusu olmamaktadır. Zira, firmanın genişleyen faaliyetiyle bağlantılı olarak işletmede yaratılan katma değer artmaktadır. Nitekim piyasadan satın alınan veya ithal edilen malların promosyon ürünü olarak müşterilere verilmesi, mükellefler açısından pazarlama gideri niteliğini taşımakta ve bu malların alış bedelleri Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 numaralı bendine göre gider olarak kaydedilebilmektedir.
Dolayısıyla, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında katma değer vergisi hesaplanmasına gerek bulunmamakta ve bu ürünler için yüklenilen katma değer vergisinin ise prensip olarak indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Sonuç olarak yapılması gerekn sadece 153 ü alacaklandırıp 760 ı borçlandırmaktır.Bunu yaparken de 391 hesaplanan KDV hesabı olmayacak. Yüklenilen KDV'ye de dokunulmyacaktır.