Bedelsiz Fatura ve Satışlar

Yeni kurulan internetten pazarlama şirketi kendi tanıtımı için faaliyete başladığı üç gün içinde yapmış olduğu satışları bedelsiz teslim edecektir. KDV karşısındaki durumu nasıldır. Bu konu ile ilgili yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Safa ÖZCAN

Ynt: Bedelsiz Satışlar

kdv hertürlü indirim ve ilaveden sonra uygulanacağı için kdv hariç tutar kısmına gelmeden %100 iskonto gösterirseniz problem çıkmaz diye düşünüyorum.

Safa Özcan ' Alıntı:
Yeni kurulan internetten pazarlama şirketi kendi tanıtımı için faaliyete başladığı üç gün içinde yapmış olduğu satışları bedelsiz teslim edecektir. KDV karşısındaki durumu nasıldır. Bu konu ile ilgili yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Safa ÖZCAN

Malları bedelsiz dahi satsanız bunlara mutlaka maliyet bedeli ile fatura düzenleyiniz. Fatura üzerine Bedeli tahsil edilmemiştir yazmanız gerekmektedir. Bedelsiz teslim ettiğiniz bu malları alırken indirmiş olduğunuz kdv leri bu şekilde hesaplanan kdv olarak beyan etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca % 100 iskonto diye bir iskonto oranı söz konusu dahi olamaz. Çünkü

KDV Kanunu?nun 25/a maddesinde iskontoların KDV matrahına dahil ol­maması için gerekli olan şartlar belirlenmiştir. Madde hükmüne göre,

- Fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gös­terilen,

- Ticari teamüllere uygun miktarda olan,

- Bedelden indirim şeklinde gerçekleştirilen

iskontolar, KDV matrahına dahil bulunmamaktadır.

Bu şartlar arasında yer alan ?iskontonun ticari teamüllere uygun miktarda olması? ifadesinden kastedilen husus, iskontonun satışa konu mal veya hizmetin piyasasında yaygın olarak uygulanan miktarda ve satış bedelinin makul bir tutarı kadar olmasıdır. Aksi halde, ticari teamüllere uygun olarak yapılmayan iskontolar fatura veya benzeri bel­gelerde ayrıca gösterilse dahi KDV matrahından indirilemeyecektir

Fatura düzenlemeden irsaliye ile gönderebilirsiniz sadece irsaliye üzerine bedelsizdir diye yazmanız yeterlidir

Ertann ' Alıntı:
Fatura düzenlemeden irsaliye ile gönderebilirsiniz sadece irsaliye üzerine bedelsizdir diye yazmanız yeterlidir

Sayın Ertann;

Burda bedelsiz gönderilen mallar ticari mal. Eşantiyon veya numune türünde değil. Bu nedenle mutlaka en azından maliyet bedeli ile ft. düzenlenerek stoklardan çıkış yapılması ve hesaplanan kdv olarak kdv lerinin beyan edilmesi gerekmektedir. Kaldı ki bu şekilde bedelsiz teslim edilen malların kdv.si indirim olarak
kullanılamaz. Sadece irsaliye kesilmesi bu nedenle doğru değil.

Peki fatura bedellerini nasıl kapatacaksınız. ?
öyle olmaz. bedelsiz fatura kesilebilir. KDV için ayrıca tahakkuk yaparsınız.

nguroy ' Alıntı:
+1

bedelsiz yollanan bu malların alışı kayıtları nasıl olmalı? örneğin, müşteriye bedelsiz yollanan bir adet hesap makinesinin alışı ticari mallar hesabında mı olmalı ya da bir tür reklam gideri gibi düşünüp, satış-dağıtım-pazarlama altında mı takip edilmelidir?

son bir soru da Sayın Safa ÖZCAN'a; bu sitenin adı nedir? acaba kampanyayı kaçırdık mı? ;D

nguroy ' Alıntı:
öyle olmaz. bedelsiz fatura kesilebilir. KDV için ayrıca tahakkuk yaparsınız.

Sayın nguroy;

Bedelsiz kesilen ft.nın hangi bedelini kapatmayı soruyorsunuz anlamadım?
Fatura kesilecek üzerine bedelsizdir yazılacak.

Sn Osmanağa aşağıdaki sözler size ait değil mi?

"Bu nedenle [size=10pt][size=10pt]mutlaka en azından maliyet bedeli ile ft. düzenlenerek[/size][/size] stoklardan çıkış yapılması ve hesaplanan kdv olarak kdv lerinin beyan edilmesi gerekmektedir. Kaldı ki bu şekilde bedelsiz teslim edilen malların kdv.si indirim olarak
kullanılamaz. Sadece irsaliye kesilmesi bu nedenle doğru değil. "

nguroy ' Alıntı:
Sn Osmanağa aşağıdaki sözler size ait değil mi?

"Bu nedenle [size=10pt][size=10pt]mutlaka en azından maliyet bedeli ile ft. düzenlenerek[/size][/size] stoklardan çıkış yapılması ve hesaplanan kdv olarak kdv lerinin beyan edilmesi gerekmektedir. Kaldı ki bu şekilde bedelsiz teslim edilen malların kdv.si indirim olarak
kullanılamaz. Sadece irsaliye kesilmesi bu nedenle doğru değil. "

Sayın nguroy;

Herhalde ortada bir yanlış anlaşılma var. Evet sözler bana ait. Yukardan aşağıya kadar yazdıklarımı okursanız demek istediğim çok açık. Yukardaki sözleri ben ft. kesilmesine gerek yok irsaliye yeterli diyen arkadaşa cevap olarak yazdım.

Benim görüşüm mutlaka maliyet bedeli yoksa emsal bedeli ile ft. kesilmeli ve fatura üzerine BEDELSİZDİR yazılması gerekmektedir. Dolayısı ile ft. bedelini kapatma diye bir sorun ortada yok.

"Benim görüşüm mutlaka maliyet bedeli yoksa emsal bedeli ile ft. kesilmeli ve fatura üzerine BEDELSİZDİR yazılması gerekmektedir. Dolayısı ile ft. bedelini kapatma diye bir sorun ortada yok. "

Kusura bakmayın ben yine anlayamadım. Hem maliyet veya emsal bedeli ile fatura kesicaz , sonra da nasıl bedelsiz yazıcaz?

Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi normal kabul edilen oranları aşan iskontolar kabul edilemez.

Aşağıdaki kaydı yapabilmeniz için Ft. kesilmesi şart diyorum. Sadece İrsaliye kesilerek bu şekilde kayıt yapmak doğru değil diyorum. Hala anlamadıysanız yapacak bişey yok.

760-Pazarlama satış Dağıtım 118
153- Ticari Mallar 100
391- Hesaplanan Kdv 18

Her halde siz kasıtlı olarak anlamak istemiyorsunuz.
Lafı uzatmaya gerek yok.
1-fatura kesilecektir
2-Fatura sadece miktar gösterek, Herhangi bir bedel olmayacak.
3-KDV tahakkkuku normal alış veya maliye bedeli üzerinden yapılacak.
4-Faturada bir bedel gösterip sonra altına bedelsizdir diye yazamazsınız.

Faturanın tanımına VUK ta rica etsem bir bakın "müşterinin borçlandığı bedeli göstermek için" der fakat bu durumda borçlanılan bir bedel olmadığından fatura düzenlemeninde bir anlamı yoktur
Çıkış irsaliye ile yapılır

Ertann ' Alıntı:
Faturanın tanımına VUK ta rica etsem bir bakın "müşterinin borçlandığı bedeli göstermek için" der fakat bu durumda borçlanılan bir bedel olmadığından fatura düzenlemeninde bir anlamı yoktur
Çıkış irsaliye ile yapılır
Evet katılıyorum. Ancak illa fatura kesilecekse bu fatura "BEDELSİZ" kesilmelidir.

Maksat bilgi alış verişi tabiki herkesin görüşü farklı olabilir.

E. BAĞIŞLANAN MAL VEYA HİZMETİN FATURA VEYA BENZERİ BELGEYE BAĞLANMASI

Bedelsiz olarak yapılan teslim ve hizmet ifalanna ilişkin işlemler katma değer vergisinden başka gelir veya kurumlar vergisini de ilgilendirmektedir.
Bağışlanan mal ve hizmetlerin nasıl bel-gelendirileceği konusunda mevzuatta bir açıklık ve zorunluluk olmamakla birlikte, işletmede üretilen veya işletmenin aktifi­ne kayıtlı bulunan bir malın veya hizme­tin bağışlanması halinde, muhasebe tek­niği yönünden bağışlanan mal veya hiz­metin fatura ve benzeri belge ile belgelen-dirilmesinin yararlı ve hatta bazı hallerde gerekli olduğunu düşünmekteyim. Her ne kadar VUK'nun 229. maddesinde ifade edildiği şekilde, sözkonusu işlemlerde "müşterinin borçlandığı bir meblağ" ol­masa da, işlemin bir belgeye bağlanması gerekir. Uygulamada, bazı mükelleflerin bu tür teslim ve hizmetlerini "hibe fatu­rası" adı altında belgelendirdikleri görül­mektedir. Keza, bazı kurum ve kuruluşla­ra yapılan bağışlar KDV'nden istisna edildiği halde bağışlanan mal veya hiz­metin bedeli gelirin veya kurum kazancı­nın tespitinde gider olarak dikkate alın­mamakta veya bir kısmı dikkate alınmak­tadır. Açıklanan nedenlerle bağışlanan mal, hak veya hizmetlerin mukayyet de­ğerinin veya maiyet bedelinin ya da emsal bedelinin düzenlenecek fatura üzerinde gösterilmesi uygun olacaktır.

Yazarın kendi görüşüdür. Hatalıdır. Çünkü olaya yalnız vergi hukuku açısından bakmayınız. Fatura ile borçlandırdığınız şahsın cari hesabını nasıl kapatacaksınız.?
Açıktan tahsilat mı yapacaksınız. Üstelik tevsik sınırını aşıyorsa bankadan para mı yatıracaksınız.
Yahut yasal takip yapıp haciz mi göndereceksiniz daha sonra şüpheli alacak mı ayıracasınız.?
Çözümünüz nedir?

osmanaga ' Alıntı:
760-Pazarlama satış Dağıtım 118
153- Ticari Mallar 100
391- Hesaplanan Kdv 18

Bakın daha iyi anlaşılsın diye size örnekte vermiştim ama belliki görmediniz.
Ft. yı bedel gösterek keseceksiniz. "Bedelsizdir" daha iyi anlaşılması için "Bedeli Tahsil Edilmeyecektir"
de yazılabilir. Ft. Bedeli tahsil edilmeyeceği için Ft. kapalı kesilecek. Yukarda örnekte görüldüğü üzere borç kısmını
pazarlama giderine veya uygun olan başka hesaba işleyeceğinizden kimseye yasal takip yapıp, haciz götürmenize gerek yok :)

Fatura koşulları VUK da belirtilmiştir. Faturayı bedelli olarak kestikten sonra , (bedelsiz ) derseniz (ÖZEL İSKONTO " yapmış olursunuz. Bu oranda iskonto sizinde belirttiğiniz gibi kabul edilemez.
Ayrıca Türk sisteminde kapalı fatura diye bir kavram yasal olarak bulunmamaktadır.Uygulamada kapalı fatura görülmektedir. Ancak yasalarımız bunu geçerli saymıyor malesef.
Peki diyelim ki faturaya yazmış olduğunuz bedel tevsik sınırını aşıyor. Bu durumda bu faturayı nasıl kapatacaksınız.
Bu sorunu hiç düşündünüz mü?. Fatura nizamı dışında fatura kesemezsiniz.
Bir de faturayı bedelli kestiğiniz takdirde mukabil kaydın nasıl yapılacağı sorunu ortaya çıkar. Karşı taraf sizin hesaplarınızda borçlanırken, onların kayıtlarında da fatura bedeli kadar siz alacaklanacaksınız.

Muhasebeleştirme konusunda mutabıkız. 760 hesap uygundur.

Bedelsiz yapılan bir teslim için KDV hesaplanmalı deniyor? Neye göre

Cevap:KDVK md. 27/2;

-Bedelin emsal bedeline göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir nedenle açıklanamadığı hallerde de matrah olarak emsal bedeli esas alınır.

Dolayısıyla bu durum haklı bir nedenle açıklanamazsa mal için yüklenilen KDV kadar değil, malın o anki piyasa satış fiyatı üzerinden hesaplanacak tutar kadar KDV beyan edilmeli.

Ancak burada bence haklı bir neden var. Firma yeni kuruluyor ve sadece 3 günle sınırlı böyle bir kampanya düzenliyor. Bu bir nevi pazarlama satış faaliyeti. Eğer haklı bir neden varsa , ki bence var, emsal bedel üzerinden KDV hesaplamaya gerek yoktur.

O halde ne yapılacak. Bence bu konuda 50 nolu KDV genel Tebliğine gidilmesi gerekmektedir.
Tebliğin ilgili kısmı şöyle;

"Bir malın tasarruf hakkının malik veya adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devri olarak tanımlanan teslim hükümleri çerçevesinde ticari bir işletmenin yaptığı bedelsiz teslimler de katma değer vergisine konu olmaktadır.

Ancak, [/b]
firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal verilmesi şeklinde gerçekleşen işlemlerde, promosyon ürünü açısından bir bedelsiz teslim söz konusu olmamaktadır. Zira, firmanın genişleyen faaliyetiyle bağlantılı olarak işletmede yaratılan katma değer artmaktadır. Nitekim piyasadan satın alınan veya ithal edilen malların promosyon ürünü olarak müşterilere verilmesi, mükellefler açısından pazarlama gideri niteliğini taşımakta ve bu malların alış bedelleri Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 numaralı bendine göre gider olarak kaydedilebilmektedir.

Dolayısıyla, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında katma değer vergisi hesaplanmasına gerek bulunmamakta ve bu ürünler için yüklenilen katma değer vergisinin ise prensip olarak indirim konusu yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak yapılması gerekn sadece 153 ü alacaklandırıp 760 ı borçlandırmaktır.Bunu yaparken de 391 hesaplanan KDV hesabı olmayacak. Yüklenilen KDV'ye de dokunulmyacaktır.