Bedelsiz Fatura

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üyelik
23 Kas 2005
Mesajlar
9
Merhaba,

Tarafımıza kesilen saat tamir faturasının alt kısmında "iş bu fatura muhteviyatı bedelsizdir." şeklinde bir ibare yazmışlar. Fakat fatura 100 ytl + Kdv olarak düzenlenmişti. Bu faturayı nasıl kayıtlarımıza alabiriz?

Herkese iyi çalışmalar.
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Merhabalar, otomotiv firmasında bize bedelli gelen bi takım malzemeleri (pas pas-cam suyu,jant kapağı vs.) bazı müşterilere bedelsiz olarak vermekteyiz. benim sorum şu? bunlar küçük meblağlı ürünler olduğu için,müşterilere tek tek fatura kesmek yerine haftalık yada aylık bazda Muhtelif müşteriler başlığında, İlglili ürünlerin adı miktarları ve tutarları da belirtilerek %100 iskontolu olarak, fatura altına da bedelsiz ibaresi düşülerek çıkış yapsak problem olurmu? Ayrıca muhasebe kaydını da nasıl yapmamızı önerirsiniz? yardımcı olursanız sevinirim :D İyi çalışmalar kolay gelsin..
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Merhaba,

Sayın Hakan03,

Dediğiniz şekilde işlem yapılmasının uygun olmayacağını düşünüyorum. Onun yerine işletme kendisine fatura etsin. Neticede bu ürünleri siz ikram olarak vermektesiniz.

Diyelim ki 100 ytl girişli bir paspası müşteriye verdiniz. Paspasın satış fiyatı 150 ytl

Kendinize fatura kestiniz.

------------------------ / / ------------------------
136 177

600 150
391 27
Satış faturası kaydı
------------------------ / / ------------------------
770 150
191 27
136 177
Alış Faturası Kaydı
------------------------ / / ------------------------
621 100
153 100
SMM kaydı
------------------------ / / ------------------------

Gördüğünüz gibi gelir ve gider birbirini sıfırladı. Ve malın maliyeti gider olarak kaldı.

Bu şekilde yapılması uygun olacaktır.
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Sayın uzman, şimdi %100 iskontolu olarak kendimize düzenlesek faturayı kaydını da şu şekilde yapsak nasıl olur?

611 Sat.isk. 100ytl

153 Tic. mal 100ytl
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Merhaba,

Kesinlikle hatalı. Çok hatalı bir kayıt. Kendinize iskontalı kesmeyin zaten. Bedelli kesin. Çünkü burda sorun KDV.

KDV yapı itibariyle yansıtılması gereken bir vergidir. Ve con tüketicide kalır. Sizde bu ürünü müşterinize bedelsiz verdiğiniz için. Son tüketici siz oluyorsunuz. Onun için kesinlikle dediğim gibi yapmanız gerekir.

Bir akaryakıt istasyonu düşünün tankeri mal almaya giderken pompadan aldığı motorin işletmenin bir yandan satışı diğer yandan gideridir. Gelir gider birbirini götürür ve neticede satılan malın maliyeti karı azaltıcı unsur olarak kalır.

İyi günler
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

syn,uzman kendimize keseceğimiz faturanın üzerine bir ibare düşmemiz doğru olur mu? mesela, "Muhtelif müşterilere promosyon amaçlı bedelsiz verilmiştir." gibi

saygılarımla
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Merhaba,

Evet yazılmasında yarar var,

Saygılarımla,
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

arkadaşlar, işle ilgili olmak kaydıyla verilen promosyonlarda kdv hesaplanmaz. bu amaçla verilen mallar gider hesabına nakledilir.
kendine fatura kesmek, emsal üzerinden kdv hesaplamak vb çok yanlış bir uygulamadır.
verilen paspaslar ticari kar yada satışın artırılması için yapılıyor neden kendine emsal bedelli fatura kesiyorsunuz.
sayın uzman çok yanlış yönlendiriyorsunuz diye düşünüyorum arkadaşları.

iyi çalışmalar
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Merhaba,

Sayın kalyon,

Üzgünüm ancak yanılan sizsiniz.

Bu mesele hakkında forumlarda yeterince yazı yazdım.

lütfen geniş perspektiften bakınız.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

"KDV GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:50)
...
1. PROMOSYON ÜRÜNLERİ :

Ticari hayatta, ticareti yapılan mallara olan talebin artırılması amacıyla, bir takım pazarlama teknikleri geliştirilmekte, satışı yapılan malın yanında başka bir malın ayrıca bir bedel alınmaksızın verilmesi de sıkça karşılaşılan bir pazarlama tekniği olarak ortaya çıkmaktadır. Bir malın tasarruf hakkının malik veya adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devri olarak tanımlanan teslim hükümleri çerçevesinde ticari bir işletmenin yaptığı bedelsiz teslimler de katma değer vergisine konu olmaktadır.

Ancak, firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal verilmesi şeklinde gerçekleşen işlemlerde, promosyon ürünü açısından bir bedelsiz teslim söz konusu olmamaktadır. Zira, firmanın genişleyen faaliyetiyle bağlantılı olarak işletmede yaratılan katma değer artmaktadır. Nitekim piyasadan satın alınan veya ithal edilen malların promosyon ürünü olarak müşterilere verilmesi, mükellefler açısından pazarlama gideri niteliğini taşımakta ve bu malların alış bedelleri Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 numaralı bendine göre gider olarak kaydedilebilmektedir.

Dolayısıyla, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında katma değer vergisi hesaplanmasına gerek bulunmamakta ve bu ürünler için yüklenilen katma değer vergisinin ise prensip olarak indirim konusu yapılması gerekmektedir. "

saygılarımla
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

sayın kalyon, Tebliğde KDV ayrılmayacaktır diye bir ibare yer almamkla birlikte aksine, "ticari bir işletmenin yaptığı bedelsiz teslimler de katma değer vergisine konu olmaktadır." ibaresi yer almaktadır. uzman arkadaşımızın yukarıdaki gönderdiği yevmiye maddelerini de dikkatlice incelediğiniz üzere zaten promosyon amaçlı verilen ürünler gidere yansıtılıyor. KDV lerde 391 ve 191 ile nötürleştiriliyor. 621 li hesapta da malın maliyetine yansıtılıyor. En mantıklı ve doğru olanı da budur.

saygılarımla,
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

arkadaşlar ben sadece uyarı mahiyetinde bu konuda bir şey yazmak istedim. sizler müşterileriniz için umarım doğrusunu yapıyorsunuzdur. ancak ben son olarak bir kez daha yazmak istedim.
gönderdiğim tebliği tam okumadığınız anlaşılmaktadır sn hakan03. gönderdiğim tebliğ sadece 1 paragraf değil 3 paragraftır. 2.ve 3.paragrafları da okursanız sevinirim.
sn uzman verilen promosyon malzemeleri şirket sahibine emsal bedel üzerinden fatura ettiriyor.
bu bir satış değildir arkadaşlar. bir şeyleri kurtarayım derken anlamsız şeyler yapmak çok mantıksız bir şey.
bu masraflar pazarlama gideridir. verilen bu malları direk pazarlama giderine yazarsınız olur biter. bu kadar basit bir konu nasıl oluyorda bu şekilde dallanıyor anlayamıyorum.

arkadaşlar konu çok basit. bu bir pazarlama gideridir. muhasebe mesleğini karmaşık hale getirmeyin lütfen. gerçek olayların dışına çıkmayın.

saygılarımla
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

Sayın kalyon,

Tebiliği dikkatli okuyun. Müşteriye KDV yüklemeyeceksiniz. Ancak bu sizin fatura kesme mükellefiyetinizi ortadan kaldırmaz. Eğer siz müşterinize 50 ton buğday satarsanız bunun 5 tonu promosypndur derseniz. 45 ton mu irsaliye keseceksiniz. 50 ton fatura kesip 5 ton bedeli kadar iskonta mı edeceksiniz. Tebliğde yazan husus budur.

Diyelimki promosyon gönderdiğiniz ürün sevkedilecek bir ürün 20 ton arpa mesela. İrsaliye kesmeyecekmisiniz. Bu irsaliyeyi fatura etmeyecekmisiniz. Tebliğ KDV dedn istisna tutmuş ma fatura altı iskonta yapacaksınız. Belgesiz mal çıkışı olurmu. Yapmayın. Bu kadar basit değil

Stoklardan ne çıkıyorsa virmanla değil. Çıkışlar fatura keserek yapılmalıdır. Şimdi mantık şu siz firmanın amblemini taşıyan bir pas pas yaptırdınız. Bunu gider hesaplarına atarsınız. Müşterilere dağıtırsınız. Burda sorun yok. Ama siz satmak üzere aldığınız paspaslardan birini veriyorsunuz. Paspas 153 hesapta. Buradan çıkış ancak fatura etmek suretiyle olabilir. Çünkü bu bir teslimdir. Siz fatura kesmeden direkt olarak 760 hesaba alınsın diyorsunuz. Virmanla öylemi....... Yapmayın bu kadar basit değil.


Şimdi vergi muhasebesinden soyutlayalım kendimizi. İşletme 100 ytl ye aldığı bir paspası 150 ytl ye satıyorsa. Bu paspası bedelsiz verdiğinde gerçek pazarlama gideri nedir. Kaybetmeyi göze aldığı şey sadece mal maliyetimidir. Yoksa Karıyla beraber mal maliyetimi. Gerçek gideri nedir. 150 YTL bunu göstermelisiniz. İşletmenin bedelsiz maldan dolayı yüklendiği gerçek maliyeti kayıtlara intikal ettirmelisiniz. Çünkü bu kadar basit değil.

Bu mantaliteyi müşterilerinden böyle bir talep gelmeyen meslekdaşlarımız kurmakta zorlanabilirler. Her işletme bu tür hesaplarını muhasebecilerinden istemezler.Bunu anlarım. Ancak işletmelerde reel maliyeti görmek amacıyla sistem kuranlar ne demek istediğimi anlarlar. Sizede önerim Yönetim muhasebesi ve UFRS üzerine yoğunlaşmanızdır.Çünkü bu kadar basit değil.

Basel II ve UFRS sistemi devreye girdiğinde. Muhasebeniin o kadar basit olmadığı. Ya nasıl olsa ordan girer ordan çıkar olayından ibaret olmadığı, olaylara bakış açısının daha geniş olması gerektiği anlaşılacaktır.

Size de önerim geniş bakmanız ve özellikle Yönetim muhasebesi ve UFRS üzerine yoğunlaşmanız. Yoksa kendinizi sığ sularda basit işlemlerle bağuşuyor bulursunuz. Daha derine inmenizi önereceğim.

Üzgünüm ama muhasebe o kadar basit değil.............. biraz kafa patlamak ve çalışmak gerek.



Saygılarımla,
 
Ynt: Bedelsiz Fatura

sn uzman,

allah size ve burada sizin yazdıklarınıza göre hareket eden arkadaşlara ayrıca defterini tuttuğunuz müşterilere yardım etsin.

illaki müşterinize vergi ödetecekseniz ne diyelim.

tek şey söylemek istiyorum, buradan bilgilenerek ona göre hareket arkadaşlar, lütfen dikkat edin.

hepinize iyi çalışmalar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer konular

Üst