fonradar

Bedelsiz iade faturası olur mu?

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba;
büyük bir firmanın dağıtım işini yapan firmamıza gelen malların çoğu istenilen nitelikte olmadığı için geriye (büyük firmaya) iade ediliyor. fakat iade edilen malın miktarı ve tutarı çok olunca bu dikkat çekeceğinden (o büyük firmanın yönetiminin dikkatini çekeceği düşünülmektedir başka bir şey akla gelmesin) büyük firmadaki bu konudaki yetkili kişi der ki: "siz bize malları fatura edin ama bedelsiz deyin bizde size aynı malların yenilerini bedelsiz olarak fatura edelim. böylece siz yeni mallarınıza kavuşursunuz, biz de üst yönetimden fırça yememiş oluruz. işimizde kalmış oluruz" diyor. sizce ne derece doğrudur bu yaklaşım? olabilir mi? yapılabilir mi? iade fatura da kesilse sonuçta bir mal teslimi sözkonusu değil mi? o yüzden kdv hesaplamak gerekmiyor mu? bedelsiz olan bir faturaya kdv nasıl hesaplanacak? nasıl bir değerle muhasebeleşmişse iade edilirken de o rakamdan iade edilir ve kdv hesaplanır diye düşünüyorum ama araya böyle bir formül girmesi beni şaşırttı. üstadlarım ve tecrübeli meslekdaşlarımdan bu konu hakkında bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum. saygılarımla.
 
Ynt: bedelsiz iade faturası olur mu?

O kadar büyük bir firma bu kadar yüklü ürünleri nasıl bedelsiz teslim alıp bedelsiz çıkış yapacak. Şaşırdım
 
Ynt: bedelsiz iade faturası olur mu?

Merhaba,

Olmaz tabiki, siz büyük oranda malı bedelsiz çıkacaksınız, ve giriş maliyetinin tamamı o dönemde zarar gözükecek,

Daha sonra bedelsiz giren mal satılırken kara geçilecek, ancak dönem kayması olacağı aşikardır, Buda finansal tabloları tamamen bozar, atıyorum üçüncü çekrekte afaki zarar, dördüncü çeyrekte afaki kar, kime anlatırsınız ki derdinizi sonra,

Saygılarımla,
 
Ynt: bedelsiz iade faturası olur mu?

NİSANLI ve Uzman arkadaşlar cevaplamış sağolsunlar. fakat her iki cevapta da kdv konusuna hiç değinilmemiş. bu firmaların devreden kdvlerinin olmadığını düşündüğünüzde her iki firmada birbirine önce iade faturası sonra yeni mal faturası düzenlerken faturanın bedelli olması gerektiği düşünüldüğünde kdv ödemesi çıkıyor. ama bedelsiz yaparlarsa kdv ödemesi çıkmıyor. bu sıkıntı değil mi? gerçi benim olayımda problem kdv problemi değil problem üst yönetimin yüksek rakamlı iade rakamını görmemesi ve sonuçta olayın bir çözüme kavuşturulması. fakat bedelsiz iade faturası ve karşılığında da bedelsiz yeni malların faturasının gelmesi kdv açısından bence büyük sıkıntı doğurur sizce de öyle değil mi? ben maliyetini geçtim önce kdv'sini halletmeye çalışıyorum. siz ne dersiniz?
 
Ynt: Bedelsiz iade faturası olur mu?

Merhaba,

Sayın denetçi,

Yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı zaten olmaz, KDV önemli değil, girdiği kapıdan çıkar;

Boşuna çıkar yol aramayın, Her açıdan sakat bir durum bu.

Saygılarımla
 
Üst