Bedelsiz İhracatta Kdv İadesi Var mı?

Üyelik
29 Eyl 2005
Mesajlar
26
Merhaba
Bedelsiz ihracatta kdv iadesi olurmu yani yüklenilne kdv hesabını yapacakmıyız.
Saygılar
 
Ynt: Bedelsiz İhracatta Kdv İadesi Var mı?

Bedelsiz İhracat:

Bedelsiz ihracata ilişkin Tebliğ (96/10) uyarınca gümrük hattından geçirilen;
? Ticari teamüle uygun hediyeler, numuneler, reklam ve tanıtım eşyaları,
? Daha önce usulune uygun olarak ihraç edilmiş malların, bedelsiz gönderilmesi ticari örf ve adetlere uygun parçaları, fireleri ile garantili olarak gönderilen malların garanti süresi içinde yenilenmesi gereken parçaları,
KDV açısından teslim değil, işle ilgili sarflardır. Bu gibi sevkiyatlarda teslim KDV si hesaplanmamasının nedeni ihracat istisnası hükmü değil, gönderilen malın satışa konu olmaması, reklam malzemesi sarfı veya garanti kapsamındaki malzeme sarfı niteliği arz etmesidir.
Başka bir anlatımla bu şekilde mal gönderilmesi, yurt içinde ticari teamüle uygun hediye, numune ve pazarlama amaçlı dağıtımlardan farklı bir işlem değildir.
Her ne kadar gümrük muamelelerinin ikmali nedeniyle (zorunluluk sonucu) fatura düzenlenmesi yine gümrüklemeye ilişkin kurallar dolayısıyla bu faturalarda bedel gösterilmesi gerekiyorsa da, fatura üzerinde, bedelin gümrükleme amaçlı olduğu belirtildiğine ve aslında eşyanın bedelsiz olarak gönderildiğine dair not düşülmektedir ("only for custom purposes"). Bu faturalarda gösterilen bedellerin hasılat kaydedilmesi ve KDV hesaplanması (ihracın KDV beyannamesinde gösterilmesi) söz konusu değildir.
İşle ilgili olarak bedelsiz şekilde gönderilen malların maliyeti firma tarafından gider kaydedilir. Bunların KDV si indirilir. Hatta indirimle giderilemeyen girdi KDV ler, belli bir ihracatla ilgilendirilebildiği takdirde iadesi dahî mümkün olmalıdır.
alıntıdır. kolay gelsin
 
Ynt: Bedelsiz İhracatta Kdv İadesi Var mı?

ilave olarak BEDELSİZ İHRACATA İLİŞKİN TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: İHRACAT 2006/5)
önceki tebliği yürürlükten kaldırmış ve şu şekilde bir ibareye yer vermiştir.

İhracat destekleri

MADDE 6 ? (1) Bedelsiz ihracata konu mal, ihracatta uygulanan desteklerden yararlandırılmaz.

kafanızı karıştırmış olmayım ama önceki yüklenilen bakımından uygulamaya daha yakındır. siz hesaplayın derim. neticede amaç ihracatı gerçekleştirmek ve devamlılığını sağlamaktır.
 
Ynt: Bedelsiz İhracatta Kdv İadesi Var mı?

arkadaşım hakan arkadaşım sana tebliğleri gönderdmiş "net olarak" KDV iadesi mümkün değil. gerekçeside döviz kazandırıcı işlem veya ihracat işlemi değil...
 
Üst