fonradar

Bedelsiz mal tesliminde KDV konusu?

maniac_lord

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Ocak 2010
Mesajlar
227
Konum
İstanbul
Merhaba,

Bir müşteriye bedelsiz ürün (ticari mal) gönderdik. Faturayı kdv siz olarak 0 tl den kestik. Sorun olur mu? (satılan ürün stoktan düşüldü)

Sitede bu konuyla ilgili bir çok açıklama var, ama herkes farklı telden çalmış, birşey anlamadım.
 
Ynt: Bedelsiz mal tesliminde KDV konusu?

1- Bayiliğini aldığınız firmanın mallarını, sizden mal alanlara mı bedava veriyorsunuz, yoksa genel olarak çeşitli kişilere bedava mal mı dağıtıyorsunuz?

Hangi hal olursa olsun, bedava verdiğiniz mallar için de fatura düzenlemeniz ve KDV hesaplamanız gerekir. Bu şekilde fatura düzenlenerek herhangi bir kişiye bedava verilmiş olan mal, bağış durumuna girer. Eğer bir kimseye belli bir miktarda mal satıyor, bunların yanında bir miktar da bedelsiz mal veriyorsanız, bu şekilde bedelsiz verilen mal da faturada gösterilir ve ?bedelsiz? ibaresi yazılır. KDV, bedelsiz malı da içeren tutar üzerinden hesaplanır; ancak o malın bedeli müşteriden alınmaz. KDV hariç, müşteriden alınan para, bedelsiz verilen mal da dahil, tüm malın satış hasılatı olur. Yani ortada fiyatı düşüren bir iskonto uygulaması vardır.

Bu genel açıklamaya göre bedelsiz verilen mal için de fatura kesilecektir.

Mal alışı yapmayan bir kimseye bedava verilen bir mal için de fatura kesilip KDV hesaplanacaktır. Bu tür bir işlem, bağış anlamına gelir ve bedava verilen malın maliyet değeri ile alış KDV?si toplamı giderlere yazılır. Bu giderler, kanunen kabul edilmeyen gider sayılır.

Bir müşteriye satılan mal yanında 1 tane de bedelsiz verilmişse, satılan mal artı bedelsiz verilen malın maliyet tutarı, satış maliyetini oluşturur. Karı bir miktar azaltır. Yani, dolaylı olarak gider yazma işlemi gerçekleşir. Bu şekildeki bedelsiz mallar için de KDV hesaplanır.

2,3- Mal alışı yapmayan herhangi bir kişiye bedelsiz mal verilmişse, yukarıda da belirtildiği üzere bağış yapılmış demektir. Üzerinde ?eşantiyondur, satılmaz? damgası var ise, bu tür mal dağıtımı; pazarlama, tanıtma gideri olarak gider yazılır. Böyle dağıtımlar KDV?ye tabi olmaz.
 
Üst