Bedelsiz Teslim ve KDV durumu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
BA Bs sınırlarını aşan ve Bedelsiz olarak teslim edilen bir mal ve faturası var. Bizim kesmiş olduğumuz bedelsiz olan bu faturada matrah ve KDV si satış olarak mı yada yalnızca kdv si ilave kısmında mı gösterilecek.
KDV ve kayıt durumunu kısaca yazarsanız sevinirim. Beyannameye dahil edilmeme gibi bir durum varmı ? karşı taraf ticari bir firma . iyi günler.

Ynt: Bedelsiz Teslim ve KDV durumu

biliyorum bugün yoğun kdv lerin son günü, ama kısa da olsa not olarak bilgi yazacak arkadaş yok mu ?

Merhaba,
BEdelsiz verdiğiniz mal eğer ticari bir hukukunuz var ise şayet gideriniz olacaktır.BEdelsiz aldığı içinde karşı firmanın geliri olacaktır.Siz pazarlama gideri yazarsınız karşı tarafda 679 hesaba alır.ba bs lerde tutmuş olur.

O zaman ben KDV sini de satış olmadığı bedelsiz olduğu için sadce İlave kısmına ekleyeceğim değilmi ?

Bedelsiz olarak numune mal teslimleri KDV?ye tabi tutulmayacaktır. Yani numune mal teslimlerinde KDV hesaplanmaz. Maliye Bakanlığının 50 seri nolu KDV genel tebliği ile üç koşul getirilmiştir. Numune mallardan KDV alınmaması için;

1- Ticari teamüllere uygun olması (örneğin bir mercedesin numune olarak verildiğini iddia etmek ticari teamüllere ters düşer.)
2- Ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi ( Numune mal gönderildikten sonra asıl satış işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.)
3- Firmanın ünvanı ve para ile satılamaz ibareleri

Ayrıca bedelsiz umunelerin Ba ve Bs Formlarına konu edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Peki tutarı ve kdvsi ödenmiş ve kdv si indirilmiş bir mal bedelsiz verildiğinde kdv durumu ne olur arkadaşlar?

eğer numune kadar ise kdv siz
ancak normal bağış şeklinde ise
önceden indirilen kdv beyan edilerek düzeltilmiş olur
157
153

770(kkeg)
157
391(önceden indirilmiş kdv nin ilave edilecek kdv olarak kayıtlara alımı)
emsal bedel üzerinden fatura düzenlenir ancak faturaya bedeli tahsil edilmeyacek yazılır

153
191
320
mal alışı
---------/--------
120
600
391
mal satışı (numune)
-----/-------------
760 numune giderleri
191
120
---------/-------------
Numune teslimlerinde fatura keseceksem eğer bu kaydı yapıyorum.2. ve 3. yevmiye maddeleri birbirlerini götürdüğü için alış kaydındaki kdv indirilmiş oluyor.Yada irsaliye ile gönderilip irsaliyeye istinaden muhasebeleştiriyorum.