fonradar

Bedelsiz Ürün Satışı..

Üyelik
12 Eki 2005
Mesajlar
42
Konum
İzmir
Merhaba,
Satıcı firma 10 adet makina ile 10 adet çantayı fatura düzenleyerek bize gönderiyor fakat çantalara % 100 iskonto yapıyor.Ben bu çantalardan 5 tanesini bir müşterime vermek istiyorum benden sadece çanta alacak yani makina almayacak ve çantaları bedelsiz vermek zorundayım.Bu işlemi yaparken faturayı nasıl kesmem gerekir ya da bana satır altı iskontoyla gelen bu çantaları bedelsiz irsaliye ile müşterime verebilirmiyim?
Teşekkürlerr....
 
Merhaba

Çantaları promosyon olarak aldığınız anlaşılıyor. Dolayısıyla bunlar için KDV ödememişsiniz. Çantalar promosyon da olsa deftere giriş kaydı yapılmalıdır. Malın girişi faturalı olduğuna göre çıkışı da faturalı olmalıdır. İrsaliye ile mal çıkışı muhasebeleştirilemez. Bu nedenle çıkışı faturalı ve irsaliyeli yapmalısınız. Siz de bu çantaları bedelsiz vereceğinize göre promosyon olarak işleme tabi tutabilirsiniz. Keseceğiniz faturada verilen malın promosyon olduğu belirtilirse KDV tahakkuk ettirmeniz gerekmez. (KDVK. Gn.Tb. No:50).

Diğer taraftan promosyonlarda bir gider unsuru sayıldığından bunların çıkış değerlerini aşağıdaki örnekte olduğu gibi gider olarak kaydedebilirsiniz.

Kod:
_____________________________   /  ____________________________

760.PAZ.SATIŞ DAĞITIM GİDERLERİ HESABI        100.-
      
       157.DİĞER STOKLAR                               100.-
          157.01 Promosyon Olarak 
                 Ver.Ürünler

_____________________________  /  _____________________________

--------------------------
 
Üst