Belediyeden Kiralamada KDV ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gurdal67
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gurdal67

Katkı Sunan Üye
selam ile;
bir belediyeden ihale ile çay bahçesi ve düğün salonu kiraladık..KDV varmıdır?
saygılar

Ynt: belediyeden kiralamada KDV ?

belediyeler tahsilat makbuzu ile kira bedelini tahsil ederler KDV yoktur.

Ynt: Belediyeden Kiralamada KDV ?

sayın zuhal;
belediye eğer gayrimenkulü kiraya vermişse evet KDV yok...
ama G.V m. 70 te sayılan unsurlar (işletme hakkı gibi ...) o zaman KDV var(mış)..benim öğrenmek istediğim bu ve bu durumda KDV sorumluluğu gereği 2 no lu beyan idi..ne dersiniz?

Sosyal ve Askerî Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar
Madde No 17
Kapsam
d) İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri,

Kiralama işlemi Belediyenin bir iktisadi işletmesine ait değilse KDV 'den istisnadır.

çok teşekkür ederim gürdal bey sayenizde yeni bir bilgi daha öğrendim.
KDV genel tebligi 30/F maddesinde dediğiniz gibi kiraya verenler
gerçek usulde kdv vergisi mükellefi olmamaları durumunda kiralamayı yapanlar
sorumlu sıfatıyla KDV yi beyan edeceklerdir demektedir.

belediyeden alınan hizmette stopaj oluşacağından Kdvyi belediye yerine ödemek zorundasınız.

sn turgut
belediyeler gelir vergisi mükellefi değil ki stopaj doğsun...

konunun tarihi biraz geçmiş ama akıllarda hatalı kalmasın diye yazmak istedim.

belediyeler KDV damga ve Gelir vergisi mükellefleridir.

Gelir vergisi mükellefligi temelde ödenen işçi memur maaşların gelir vergilerinden kaynaklanıyor olsada, bazen yaptırılan işin bedeli olarak (işi yapanın herhangi bir fatura türü evrağı yoksa) düzenlenen harcama pusulularındaki kesintilerde bu mükellefliği doguruyor.

o halde Belediyeler Yıllık Gelir Vergisi beyannamesi verecek sonucu çıkıyor ki bu ne kadar mümkündür?

belediyeler gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmazlar yıllık beyanname vermezler
ama çalışanlarının möaaşlarından kestikleri vergiyi stopajı sorumlu sıfatıyla vergi dairelerine yatırırlar. bu mükellef oldu anlamına gelmemektedir. mükellefiyet gerektirecek bir faaliyetleri varsa bu belediyeye bağlı iktisadi işletme kurulduğu anlamına gelir ve bu iktisadi işletme kurumlar vergisi mükellefi olur.
olaya bu açıdan bakmalıyız.

Ben bu görüşe katılıyorum...Belediyeler bu vergiden sadece "sorumlu" durlar..Ancak İktisadi İşletme sahibi ise mükellef olurlar...

Belediyeler kamu kurumudur. Genel bütçeden pay alırlar. Belediye gelirleri yasası gereği bazı vergilerden pay alırlar. Ancak belediyeler bildiğimiz anlamda gelir veya kurumlar vergisi mükellefi değildir.
İtisadi işletme kurarlarsa o ayrı bir satatüde genelde AŞ olarak kurulup çalışmakta ve kurumlar vergisi mükellefi olmaktadır. (İstaç, isfalt, igdaş vb)
Sorumlu sıfatıyla ödenen gelir vergisi bambaşka birşeydir. İş merkezleri de stopaj ödelerler ama gv ödemezler.

belediyeler vergi dairelerince gelir vergisi mükellefi olarak tanımlanmaktalar, elimde bunlarla ilgili bir kaç tane döküman vardı, bakıp buraya aktaracağım. hatalı bir bilgiye sahipsem sayenizde düzeltmiş olacağım.