Belirli Süreli İş Sözleşmesi (Acil)

Üyelik
7 Eyl 2005
Mesajlar
10
merhaba
yeni işe başladığım firma ile "belirli süreli iş sözleşmesi" imzaladık . ancak kafam takılan bir konu var .acaba bu belirlenen süre sona erdiğinde iş akdimi devam ettirmek istemezlerse bu işten çıkarma tazminata konu olurmu olursa kıdem ve ihbarı kapsarmı . Gerçi maddelerin birinde " süre sonunda bu sözleşmekendiliğinden sona erer taraflar isterlerse yeni bir sözleşme yapabilirler " ibaresi var sizce sürenin kısa mı olması iyidir ve birde bu sözleşme hakkında deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim

Saygılarımla ;

Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
Merhaba,
Sayın Genç, "Belirli Süreli İş Sözleşmesi" ile "Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi" arasındaki yasal hakları düşünürsek sadece "İhbar Tazminatı" yönünden bir farklılık mevcuttur.

Belirli süreli iş sözleşmenizin sona ermesi (zincirleme olarak yenilenmesi ile eklenen süreler dahil) halinde ihbar tazminatı alamayacaksınız, ama "İzin" ve "Kıdem Tazminatı" almaya hak kazanacaksınız.
 
Sn. Erdem Genç,

Sözleşmenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtirseniz daha sağlıklı bilgi verilebilir kanaatindeyim. Zira, sorunuz sözleşmenin feshinden sonra yeniden sözleşme yapılmaması durumunda tazminat bakımından ortaya çıkan sonuçlarla ilgili olduğu için sözleşme süreleriniz önemli.
 
ilginize teşekkür ederim

bana sunulan sözleşme 3 aylık deneme süresini kapsayan bir sözleşme ancak süreleri açık olarak önüme geldi yani ben süresini 1 sene de yazabilirim acaba kısa mı yoksa 1 senelikmi yazmak menfaatim icabıdır . ben bu sözleşme kendi kendini fesh edeceği için kısa bir süre yazmanın doğru olacağını düşünüyorum

yorumlarınızı bekliyorum

saygılarımla
 
sayın genç;

yıllık yaptığınız takdirde, kıdem tazminatını tek sözleşme ile hak etmiş olacağınız için 1 yıllık olması menfaatinize olur.
 
Sayın Tamer Başkan

Belirli süreli sözleşme bitiminde işçi sözleşme yenilemek istemezse yada şirketle şartlarda anlaşamazsa kıdem tazminatı alma hakkı var mıdır ?
 
sayın fatih,
gerçi sorunuz tamer başkana sorulmuş ama affınıza sığınarak cevaplıyorum, çalışma süreniz fasılalı olsa dahi bir yılı doldurduğu takdirde kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
 
fatih' Alıntı:
Sayın Tamer Başkan

Belirli süreli sözleşme bitiminde işçi sözleşme yenilemek istemezse yada şirketle şartlarda anlaşamazsa kıdem tazminatı alma hakkı var mıdır ?

Merhaba,
Belirli veya Belirsiz Süreli Sözleşmenin "İşçi" tarafından feshedilmesi durumunda "Kıdem Tazminatı" söz konusu olmaz. Fakat sözleşmeyi fesheden taraf işveren olursa ve sözleşmenin yürürlükte kaldığı süre 1 yılı aşıyorsa Kıdem Tazminatı ödenmelidir.

Aşağıdaki linkte belirli süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından uzatılmamış olması nedeniyle kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine dair bir yargıtay kararı var.

Belirli süreli hizmet akdi işverence sonraki dönem için yenilenmeyeceği bildirilerek sona erdirilmiş ise kıdem tazminatına hükmetmek gerekir.
 
Merhabalar!
Belirli Süreli İş Sözleşmeleri işin nevii ile alakalı olmalı. Baraj yapımı, mevsimlik işler, sipariş ,süreli ihaleler vs. Kısacası esaslı bir sebep olmadıkça belirli olmasınının bir anlamı yoktur, belirsiz iş sözleşmesi muamelesi görür.
İhbar önelleri açısından bakarsak olaya; ihbar kendiliğinden yapılmış sayılır ki genelde şirketler sözleşmelerde ya bu durumu belirtiler ya da yazlılı bir ihbar dahi yaparlar ki bunun da bir önemi yoktur.
Belirli süreli iş sözleşmeleri sonunda her halukarda kıdem tazminatı vardır ta ki işçi süre bitmeden fesihte bulunmasın.
Hatta belirli süreli iş sözleşmesinin sonunda işsizlik parası alma hakkı da doğmaktadır.
Genel olarak işin uzaması halinde sözleşme sonunda tekrar belirli süreli bir sözleşme imzalanması halinde bu sözleşme artık süresiz sayılacaktır ve bu durumda birinci sözleşme sonunda, şayet, işveren kıdem tazminatı ödemiş ise suç işlemiş sayılır. Maddeyi hatırlamıyorum yahut da kaldırılmış bile olabilir ancak böyle bir durum sözkonusuydu.
 
Merhaba,
Sayın Yıldız ben tam aksini iddia ediyorum. Belirli Süreli İş Sözleşmesi ister bir defalık imzalanmış olsun ve süre bitiminde uzatılmasın, isterse süre bitiminde uzatılarak 1 yılı aşması durumunda Kıdem Tazminatı ödenmelidir.

Kısaca şu şekilde bir açıklama yapabilirim. Belirli veya Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi 4857 sayılı İş Kanununun 25/II maddesi dışında feshedilirse (Sürenin dolması bu maddede geçmemektedir) "Kıdem Tazminatı" söz konusu olacaktır.
 
Belirli bir iş sözleşmesinde süre bitiminde işçinin işi bırakması işvererenle şartlarda anlaşamamasından kaynaklanıyor ise Bu da işçinin kıdem tazminatı almasına engel oluyorsa bir haksızlık söz konusu değil mi ?
Bu konu işçi yararına ilkesine ters gibi geliyor bana.
 
Belirli süreli hizmet akdi İş K. 11. maddesinde düzenlenmiştir.

Madde 11 - İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.

Burada 2 önemli unsur vardır,

1) yapılan işin süresinin belirli olması
2) belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması

Yani belirli süreli iş sözleşmesinin varlığı, daima sona erme anının bilinmesine veya önceden görülebilmesine bağlıdır.

Bu tanımlamadan çıkan sonuç ise geçici işgücünü gerektiren özel durumları ve belirli süreli iş sözleşmelerinin haklılık ve gerekliliğidir. Böylece süreklilik arz eden bir işyerinde özel bir gereksinim olmadıkça belirli süreli yapılan akitlerin aslında belirsiz süreli olduğu sonucuna da ulaşılabilir. Örneğin bir demir çelik fabrikasında demr çelik üretiminde istihdam edilmek üzere vasıfsız işçi olarak alınan işçi ile belirli süreli akit yapmanın bir gerekliliği yoktur. Ancak aynı fabrikada örneğin 2 yılda bitirilmesi planlanan yeni bir yatırımın inşaat ve montajı için bir mühendisle belirli süreli akit yapılabilir.

Ya da sıkça karşılaşıldığı gibi belirli süreli olarak kamu veya özel sektörün hizmet alımları ihalelerini ( güvenlik, temizlik, yemek gibi) kazanan ve sırf bu iş için oluşturulan bir işyerinde işçilerle belirsiz süreli akit yapılması beklenemez. Zira işverenin üstlendiği işin süresi bellidir, önceden görülebilir niteliktedir.

Belirli süreli iş sözleşmeleri akdin sona erdiğine dair bir bildirimde bulunulmasında gerek olmaksızın kendiliğinden sona ereceğinden ihbar tazminatı söz konusu olmayacaktır.

Bilindiği gibi feshin ihbarı, taraflar arasındaki akdi ilişkinin sona erdrildiğini belirten ve bozucu yenilik doğuran bir haktır. Bu nedenle de akdi fesheden tarafın haksız olması halinde feshin hukuki neticelerine katlanması gerekecektir( İhbar yazminatı,kıdem tazminatı,köyüniyet tazminatı,işe iade davası açma hakkı vs.)
Oysaki belirli süreli akitlerde akdin feshi bildirimi yapılmasına gerek yoktur,sürenin bitimi ile akit kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu cümleden olarak da ister 1 yıllık ister 5 yıllık belirli süreli bir akit yapılmış olsun, süresinin bitimi nedeneniylee akdin nihayet bulması halinde KIDEM TAZMİNATI HAKKI DOĞMAYACAKTIR.
Kıdem tazminatı, akdin feshinin bildirilmesi halinde hak olarak ortaya çıkar. Halen yürürlükte olan 1475 SAYILI ESKİ İŞ k. 14.maddesinde de bu açıkça belirtilmiştir.

Ancak, 1 yıldan fazla süreli yapılan belirli süreli akitlerin taraflarca haklı nedenle veya işverence haksız biçimde feshi halinde kıdem tazminatı hakkı doğacaktır.

Sayın Tamer Başkan' ın verdiği örnek karardan da çıkan sonuç ise eğer kıdem tazminatı bertaraf edilmek isteniyorsa , belirli süreli iş sözleşmelerine "süre sonunda taraflardan birisinin akdi yenilemeyeceğini bildirmesi halinde akit bir yıl daha kendiliğinden uzar" şeklinde bir düzenleme getirilmemesi gerektiğidir.
 
Merhabalar,
Sn.Fırat'ın açıklamalarına katılıyorum.Belirli süreli iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı ödenmez.bir yıldan fazla olsa bile.Ancak belirli süreli hizmet akitleri süresinden önce tek taraflı fesih edilirse diger tarafın kalan süre ile ilgili ücretini isteme hakkı doğar.
 
yeni iş kanunun 24,25 ve 32.maddeleri, askerlik,emeklilik ve kadın işalanın evlenmesi durumunda kıdem ödenir.

bu maddelerde belirli süreli iş sözleşmesi ile ilgili her hangi bir şey yok.

:roll:
 
sayın fırat ve sayın SAHİN,

Kod:
Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ayırımın sınırları 

MADDE 12 - Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin süreli olmasından dolayı belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. 

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiye, belirli bir zaman ölçüt alınarak ödenecek ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatler, işçinin çalıştığı süreye orantılı olarak verilir. Herhangi bir çalışma şartından yararlanmak için aynı işyeri veya işletmede geçirilen kıdem arandığında belirli süreli iş sözleşmesine göre çalışan işçi için farklı kıdem uygulanmasını haklı gösteren bir neden olmadıkça, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçi hakkında esas alınan kıdem uygulanır. 

Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun bir işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi dikkate alınır.

sayın Tamer Başkan açıklamıştı ama yinelemek istedim. İhbar tazminatı alamaz fakat kıdem tazminatı ödenmek zorunda. Yeterki 1 tam yıl çalışılmış olsun.

Saygılar,
 
kafamız karıştı, şimdi örneğin inşaat firmasıyız ve arsa sahibiyle 36 aylık inşaat sözlşemesi imzaladık, buna istinaden 36 aylıkda inşaat mühendisiyle belirli süreli iş sözleşmesi imzaladık 36 aylık süre dolduğunda inşaat mühendisininde işi bitmiştir bu durumda ihbar ve kıdem ödenmeyeceğini anladım bir yanlışlık varmı?
 
Sayın Yıldız ben tam aksini iddia ediyorum. Belirli Süreli İş Sözleşmesi ister bir defalık imzalanmış olsun ve süre bitiminde uzatılmasın, isterse süre bitiminde uzatılarak 1 yılı aşması durumunda Kıdem Tazminatı ödenmelidir.
Genel olarak işin uzaması halinde sözleşme sonunda tekrar belirli süreli bir sözleşme imzalanması halinde bu sözleşme artık süresiz sayılacaktır ve bu durumda birinci sözleşme sonunda, şayet, işveren kıdem tazminatı ödemiş ise suç işlemiş sayılır. Maddeyi hatırlamıyorum yahut da kaldırılmış bile olabilir ancak böyle bir durum sözkonusuydu.

Kusura bakmayın ,şu alıntı işini beceremedim. Herneyse
Sayın Başkan; ben kıdem tazminatı sözkonusu olmaz demedim; süre bitiminde kıdem tazminatı ödenir ancak tekrar bir sözleşme imzalanırsa bu ödenen kıdem tazminatı haksız ödeme sayılır ve işveren suç işlemiş olur dedim. Eski İş kanunu madde 98 D bendi.Burda ve aslında işçi korunmaktadır. Çünkü bu yüzden benim başım ağrıdı arkadaşlar. Yani ben eksik tazminat almak zorunda kaldım ki bölge çalışma uyarmıştı. Ayrıntıya girmiyorum. Bu konu çok karışık gibi görünse de aslında çok basit. Diyelim ki bir yıllık sözleşme sonunda kıdem ödendi ancak 6 ay daha uzatıldı??? O 6 altı ayı kim ödeyecek? İşveren ne yapıyor? Güya kurnazlık!!!! İŞTE BU YÜZDEN SÜRE BİRLEŞTİRİLİR.
Diğer yandan Belirli süreli iş sözleşmeleri sonunda kıdem tazminatı olur arkadaşlar. Kafanızın karışmasına gerek yok. İhbar olmaz o kadar. Kanun 1 yıl şartı arar. İster belirli ister çağrı ister part time.Örneğin;Melek hanım, Mühendise 36 aylık sözleşme imzalattınız. Yani "benim seninle 36 ay sonra işim bitiyor" diye ihbarda bulunuyorsunuz. Yani ihbar ÖDENMEZ. Ama Kıdem Tazminatı elbette ödenecek.
 
Belirsiz süreli hizmet akitlerinde kıdem tazminatı hakkı doğabilmesinin tek şartı, taraflardan birisinin AKDİ FESHETMESİDİR.
Yani İşveren tarafından herhangi bir haklı veya geçerli neden olmaksızın feshedilmesi halinde işçi tarafından açılacak davada feshin haksız olduğuna karar verilmesi halinde işçinin kıdem tazminatı hakkı vardır.
Veya uzunca bir süre ile yapılan belirli süreli akitte işçinin iş akdini haklı nedenle feshi halinde yine kıdem tazminatı hakkı doğacaktır.

Dikkat edilirse kıdem tazminatı hakkının doğumu için ÖNŞART:

TARAFLARDAN BİRİSİNİN AKDİ FESHETMESİDİR.

BELİRLİ SÜRELİ AKİTLERDE SÜRENİN SONA ERMESİ İLE AKİT DE SONA ERER VE BU BİR FESİH İŞLEMİ DEĞİLDİR. (Ölüm,emeklilik,muvazzaf askerlik,evlilik nedenleri hariçtir ve bunların gerçekleşmesi kıdem tazminatını doğurur) Dolayısıyla da iş akdi sürenin bitmiş olması nedeniyle kendiliğinden sona erdiği takdirde,ortada taraflardan herhangi birisince bir fesih işlemi yapılmamış olduğundan kıdem tazminatı hakkı yoktur.

Bu nedenle belirli süreli akdin 1 yıldan fazla olmasının da hiç bir önemi yoktur.

Belirli süreli iş akitleri hakkında İş Kanununda hüküm bulunmaması durumunda uygulanacak kanun, Borçlar K.nun 313-354. maddeleridir.

Borçlar K. Madde 338 - Hizmet akdi, muayyen bir müddet için yapılmış yahut böyle bir müddet işin maksut olan gayesinden anlaşılmakta bulunmuş ise, hilafı mukavele edilmiş olmadıkça feshi ihbara hacet olmaksızın bu müddetin müruriyle, akit nihayet bulur.

Madde 339 - Muayyen bir müddet için yapılan hizmet akdi bu müddetin mürurundan sonra her iki tarafın sükutu ile temdit edildiği takdirde, akit, aynı müddet ve fakat nihayet bir sene için tecdit edilmiş sayılır.

Akdin feshi ihbar vukuuna mütevakkıf iken iki taraftan hiç biri ihbar etmemiş ise, akit, tecdit edilmiş sayılır.

O halde sayın MELEK' in sorusunda olduğu gibi, süresi 36 ay olarak belirlenmiş olan olan bir inşaat işinde çalıştırılacak olan inşaat mühendisi ile 36 aylık bir iş akdi yapılması halinde, inşaatın tamamlanması ile birlikte iş akdi kendiliğinden son bulacağından, mühendisin ne ihbar ne de kıdem tazminatı hakkı bulunmayacaktır.
 
Sn.Melek 81
12.maddede sözü edilen kıdem uygulaması kıdem tazminatı ile ilgili değildir.12.maddenin kanun gerekçelerine baktığımızda da bunu açıkça görebiliriz.Orada sözü edilen kıdem izin,ikramiye vb.gibi TİS ile yada Personel yönetmelikleri ile sağlanan haklardan belirli süreli sözleşme ile çalışan işçininde yararlanmasıdır.

Sonuç olarak sözleşmede özel hüküm yok ise kaç yıllık olursa olsun belirli süreli hizmet akitlrinde süre bitiminde kıdem ve ihbar tazminatı ödenmez.
Saygılarımla
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi (Acil)

sayın yetkili ben belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan ve emekliliğini 30.08.2009 tarihi itibarıyla hakeden birisiyim işverenimden senelik iznimi istedim ve bana izin vermedikleri için bende işe gitmedim ve işveren işe gitmediğim 3 günü tutanaklarla tesbit ederek tutanaklarla birlikte bana noterden ihtar çekerek iş sözleşmemi 25.08.2009 tarihi itibarıyla tek taraflı feshetmiş, şimdi ben bu durumda ne yapabilirim, kıdem,ihbar ve emeklilik tazminatlarımı ilgili firmadan talep edebilirmiyim ?
 
Üst