fonradar

Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Tazminat

Üyelik
29 Mar 2011
Mesajlar
3
Merhabalar değerli arkadaşlar,

Sizlerin bilgisine sunmak istediğim bir durumum mevcut. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum...

Yaklaşık 1.5 ay önce bir çağrı merkezinde işe başladım ve işe başlarken ilk 3 ay için belirli süreli iş sözleşmesi imzalamış bulunmaktayım.
Bu iş sözleşmesinde ilk 3 ay içinde işten ayrılmam durumunda işveren' in benden 500 TL' lik bir kesinti yapabileceği maddesi bulunmakta. Fakat benim bazı özel durumlarım nedeniyle işten ayrılmam gerekiyor, bundan kendilerine de bahsettim. 3 gündür de işyerine bildirimsiz gitmemekteyim.

Sizlere sorum da şu olacak;
Ben istifa etmeden eğer benim çıkışımı yaparlarsa bu 500 TL' lik kesintiyi yapabilirler mi?

Ve sanırım ben istifa edersem bu kesintiyi yapmak onlar için daha kolay hale gelecek. Bu sebepten Mayıs ayında da askere gideceğim için şu anda Askerlik şubesinden bir belge alıp işyerine vermem, bu kesintinin yapılmasını önleyebilir mi?

Bu konuda desteğinizi beklemekteyim çünkü işveren bu ücreti kesmek için elinden geleni yapacaktır. Bende umarım sizlerin desteğiyle bu durumun üstesinden gelmiş olacağım.

Teşekkür ederim, saygılarımla...
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Tazminat

Kesinti neye bağlanmış sözleşmenizde?
Hiç bir sebep belirtilmeksizin sadece ayrılırsanız 500tl kesilir şeklinde tek taraflı bir cezai şart maddesinin geçerliliği olmayacaktır.Karşılıklı 2 taraf için de düzenlenmesi gerekir cezai şartın.
Eğer kesinti bir eğitim vs. masrafa bağlandı ise ve bu eğitim aldınızsa, üstesinden gelebilme yolunuz sadece belirtilen miktarı (veya eğitim masraflarını) ödemek olacaktır ne yazık ki.
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Tazminat

Yanıtınız için teşekkür ederim öncelikle Keremcem bey.

Herhangi bir eğitim vs. için değil, sadece herhangi bir neden belirtmeden işten çıkmam durumunda tek taraflı olarak talep ettikleri bir bedel.

Sizin belirttiğinize göre bu ücreti kesme hakları yok, o halde bu sözleşmeyi sadece göz korkutmak amaçlı imzalatıyorlar diyebilir miyiz?

Ve buna rağmen ücreti kesmekte ısrarlı davranırlarsa imzalamamı istedikleri hiçbir belgeyi imzalamadan noter'den ihtar çektirmem yeterli olur mu sizce?
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Tazminat

Adı üzerinde ihtar, yani uyarı-hatırlatma - bilgilendirme :)
O ihtar sonucunda kesinti geri ödenmezse, iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Tazminat

Yardımlarınız için teşekkür ederim. :)
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Tazminat

3 gündür işyerine bildirimsiz gitmemekteyim demişsiniz. Zaten istifa etmişsiniz.
 
Üst