Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Tazminat Durumu.

Üyelik
6 Ocak 2010
Mesajlar
59
İşçimize 6 aylık belirli süreli iş sözleşmesi imzalattık.6 ay süresi doldu,daha sonra sözleşme süresinin 6 ay daha uzatılıdığını kendisine tebliğ ettik imzaladı.Toplamda 1 yıllık bir sözleşmesi oldu.Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı durumu nasıl olur?Acil cevap bekliyorum arkadaşlar.
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Tazminat Durumu.ACİLL

nane ©' Alıntı:
b-64797-icon.gif
-> Forum Kuralları
Mesajın sağ üst tarafındaki
modify.gif
Değiştir butonuna basarak düzeltiniz.


_________________________________________________

1 yılın sonunda artık çalışmayacaksanız ne kıdem nede ihbar ödemeden süre sonunda yollarınızı ayırabilirsiniz.
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Tazminat Durumu.

Konuyla ilgili bir şey sorarak ekleme yapmak istiyorum. Belirli süreli iş sözleşmesıni 3. Defa üst üste yapamıyoruz yaparsak eger is akdi en başından beri belirsiz süreli sayılıyor. Bu bilgi doğrumu ve uygulamada geçerlımi? Belirli sureli sozlesmede sure sınırı varmı? Son olarak belirli sürelide ihbar tazminatı varmı?

Şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Tazminat Durumu.

4857 sayılı iş kanunu;
MADDE 11 ? İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.
 
Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Tazminat Durumu.

Sn.t.y madde hükmünü hatırlatmış teşekkür.
Bu konu "iş kanunu mevzuatı"bölümünde sorulmuş olsaydı daha iyi olurdu.Müsaadenizle faydası olur düşüncesiyle yazıyorum.
"Belirli süreli iş sözleşmesi"yapılmış ise bu sözleşme süresi bitiminde kendiliğinden sona erer,tarafların ihbar da bulunma zorunluluğu yoktur.Neden?Taraflar önceden zaten bu durumu bilmektedir.
Bu"Forum"bölümündeki arkadaşlar,ticari faaliyette bulunan yada bu faaliyetlerde görev alan arkadaşlar olduklarını düşünerek,asıl işveren ve alt işveren yönündende bu konuyu biraz açmakta fayda var.
Belirli süreli sözleşme birden fazla(2-3-ve devamı)yenilenmiş ise artık bu sözleşme "belirsiz süreli"hale dönüşmüştür.
"esaslı olgu"konusu ise örneğin baraj inşaatı (7-8-10-12süren)işte,taraflar başlangıçta bu süreyi önceden bilerek belirli süreli sözleşme yapmışlar,iş ve sözleşme süresi bitiminde yine ihbar ve kıdem ödemeksizin yollarını(f.mesai,y.izin gibi haklar ödenir) ayırabilirler,başka bir örnek,bir işiniz var yılın belirli döneminde(3-5-8aysürüyor)bir defa çalışmış ise sorun yok ikici defa aynı süre çalışmışlığı olmuş ise sözleşmenin askıda kaldığı çalışılmayan süre ücret sözkonusu olamaz ama üçüncü yıl bu iş devam eder ise tekrar bu işciyi işveren işe davet edecek,etmez ise toplam süre üzerinden haklarını öder.
Alt işverenlik olayında da bu böyle üstelik alt işverenliğin böylesi işcisinden ücrete ilişki alacak hakkı doğmuş ise asıl(üst)işveren de bu durumdan sorumludur.(yardımcı olabildiysem ne mutlu)saygılarımla...
 
Üst