Biçerdöver İşletmesi hk.

Üyelik
9 Ağu 2010
Mesajlar
98
Konum
konya
Sayın Üstatlar yardımlarınızı bekliyorum. biçerdöver sahibi bir başkası ancak şu anda kullanan bir başkası. Şuanki kullanıcı biçerdöverin parasının tamamını ödemediğinden henüz biçerin devrini alamıyor. Beyannamelerini sahibi üzerinden gönderiyor.
1- Şimdi biz bu biçerdöveri kiralama yaparak kullanan şahsın üzerine mükellefiyet tesis edebilir miyiz?
2- Burda eski vergi dairesinden kapanış mı yapılmalı. Kiralama için yeni vergi dairesine neler verilmeli?
3- İzlenecek yol ve yöntem nedir? (stopaj-kdv-gv açısından)
4- Son olarak şahsın borcu bittiğinde devir alındığında sadece bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmek yeterli mi acaba? Şimdiden yardımlarınız için tşkler. Kolay gelsin hayırlı işler
 
Ynt: Biçerdöver İşletmesi hk.

Sayın Üstatlar bu sorunun cevabımı yok ; yoksa kayda değer değil mi?
 
Ynt: Biçerdöver İşletmesi hk.

Kolay gelsin.
1- Biçer döverin sahibimi gelir yada kurumlar vergisi mükellefi anlaşılan. faturasını düzenleyerek kiralama yapabilirsiniz. Ancak karşı taraf köylü mehmet ağa ise mükellefiyet yapamazsınız. Siz sadece kira geliri elde eder beyan edersiniz.
2-GVK 53. madde "54' üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler" der. biçer döver sizin üstünüzde kaldığı müddetçe mükellef sizsiniz. Kiralama ile bunu aktaramazsınız.
3-Kiralayan olarak siz gerçek usul olduğunuz için stopaj olmaz KDV olur.
4-Gelir vergisiniz mükellefleriniz kapanışı bildirimle olduğundan sıkıntı olmaz

Konuya yabancıyım ancak kanun maddelerinden çıkardıpım budur. saygılarımla
 

Benzer konular

Üst